Tyve år med Bondens marked i Trondheim
For tyve år siden ble det første Bondens marked gjennomført i Trondheim, inspirert av den amerikanske og britiske suksessen med Farmers Market. Jubileet til Bondens marked vil bli markert på julemarkedet ved Erkebispegården fredag 8. desember.
Trøndelag er i dag lokalmatens hovedstad, men for tyve år siden var situasjonen en annen også her. – Bondens marked har vært en av pådriverne for økt mangfold og lokalprodusert mat. Vi har vært med på hele reisen, og det er fantastisk å se hvilken matglede og ikke minst mangfold som nå er tilgjengelig, sier Øygunn Skaret fra Lefsebua.
På det første markedet solgte Lefsebua og flere bønder kjøtt, ost, grønnsaker og honning direkte til forbruker, og kundene strømmet til for å oppleve den moderne utgaven av torghandelen. Tilbakemeldingene var overstrømmende positive, ikke minst fordi opplevelsen med å handle rett fra bonden ga mersmak. Siden den gang har utvidelsene kommet år for år, og nå arrangeres nesten 400 markedsdager spredt ut over hele landet.
Lefsebua var med på å starte Bondens marked i Trondheim og selger fortsatt fast. De gleder seg til å markere jubileet. -Det er morsomt at dette har utviklet seg så mye, og det er så trivelig å møte kundene ansikt til ansikt. Vi opplever at kunnskapen vår om mattradisjoner verdsettes, og at både maten og opplevelsene sprer glede, sier Øygunn og moren Gunvor.
Fredag 8. desember er de klare for årets julemarked ved Erkebispegården, som varer fram til 20. desember. -Følg med på sosiale medier for å se hvem som er der når, oppfordrer markedsleder og bonde Astrid Bye. Hun forteller at det til sammen blir 32 utstillere, og et stort utvalg av julemat og spiselige gaver. Det blir også noen håndverksprodukter, servering av mat og underholdning.
-For oss er det en ekstra dimensjon å kunne være her i Ytre Kongsgård ved Erkebispegården, på et sted som har vært senter for handel så lenge.
Bjørgvin Thorsteinsson, direktør ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, håper at både byens befolkning og tilreisende vil ta turen til Ytre Kongsgård under markedet.
- Historisk sett har Erkebispegården vært et senter for handel av mat fra Trøndelag og Norge, sier Bjørgvin. Erkebiskopene som holdt til her samlet inn store mengder med skatt. Skatten ble betalt i naturalia, i form av korn, smør, kjøtt eller tørrfisk. Mye av maten ble spist i Erkebispegården, men noe ble også solgt og eksportert til Europa.
-Også synes vi det er stemningsfullt og vakkert rundt Nidarosdomen vinterstid, den opplevelsen vil vi gjerne dele med flere, sier Thorsteinsson. -Mange kunder kommenterte faktisk det i fjor, smiler Astrid Bye.
Nøkkelord
Kontakter
Astrid Bye
Tel:48050425Bilder
Om Bondens marked
På Bondens marked kan du kjøpe mat direkte fra bonden. Produktene du kan få kjøpt vil variere gjennom sesongen og fra marked til marked. Som oftest vil du finne ost, økologisk kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker.
Stifterne bak Bondens marked Norge er Norsk Landbrukssamvirke, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, HANEN og Oikos – Økologisk Norge.
Følg pressemeldinger fra Bondens marked
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bondens marked på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bondens marked
Bondens marked lanserer smakfulle gavekort25.11.2024 15:59:16 CET | Pressemelding
Spiselige julegaver er populært og med gavekort blir det enklere å gi og få en gave fra Bondens marked. -Gavekort gir deg mulighet til å løse inn gaven med sesongene, enten du vil ha fenalår til påske eller grønnsaker i august, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.
Forfattermøte i grønnsaksåkeren16.9.2024 20:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Forfatteren bak Sesongkokeboka, Elisabeth Fagerland, er på lanseringsturne. Første stopp er Ørje, hvor hun tirsdag 17. september lager mat på Nybo Regenerative Gård, et lite gårdsbruk med allsidig drift.
Bokbad med grønnsaksglede16.9.2024 08:00:00 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 18. september blir det bokbad på Drammen bibliotek med Christopher Sjuve og to forfatterdebutanter. Elisabeth Fagerland og Marthe Norderhaug har gitt ut bøker om grønnsakdyrking og opplever stor interesse fra lesere med og uten grønne fingre.
Sesongkokeboka med kokken og bonden13.9.2024 14:32:21 CEST | Pressemelding
Sesongkokeboka fra Skald forlag lanseres denne uka i hele landet. I Bergen disker Stene matglede opp med smaksprøver og kurs med utgangspunkt i Sesongkokeboka, skrevet av gartner-gastronom Elisabeth Fagerland. En bergensbonde kommer med grønnsakene, ferske fra åkeren.
Lansering av Sesongkokeboka30.8.2024 13:48:57 CEST | Pressemelding
Småskalaprodusenter dyrker grønnsaker folk ikke alltid vet hvordan de kan bruke. Derfor lanseres nå "Sesongkokeboka" som gir oppskrifter sortert på sesong og grønnsak. Lørdag 31. august blir det eksklusivt forhåndssalg på Bondens marked i Birkelunden i Oslo. Der deltar det flere småskala grønnsaksprodusenter som har med seg et stort utvalg grønnsaker rett fra åkeren.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom