Bondens marked

Torggata blir Ostegata under lokalmatfestival

Del

Torggata døpes om til «Ostegata» når hundre bønder og lokalmatprodusenter med sesongferske varer kommer til Matstreif - Oslos største lokalmat og drikkefestival.

Fredag og lørdag blir Torggata gjort om til Ostegata. Da selges de beste ostene fra NM der, sammen med sesonges utvalg fra bønder og lokalmatprodusenter forteller Randi Ledaal Gjertsen fra Matstreif og Bondens marked.
Fredag og lørdag blir Torggata gjort om til Ostegata. Da selges de beste ostene fra NM der, sammen med sesonges utvalg fra bønder og lokalmatprodusenter forteller Randi Ledaal Gjertsen fra Matstreif og Bondens marked.

Bondens marked, Stiftelsen Norsk Mat og Hanen inviterer til Oslos største lokalmatfestival fredag 19. og lørdag 20. september. Hovedarenaen blir byens gamle handelstorg, Youngstorget, med mindre arrangementer andre steder i hovedstaden.

–Vi skal fylle Youngstorget med et stort mangfold av lokalmat! For anledningen døper vi om Torggata til «Ostegata». Et område blir også bryggerifestival, med sider og øl fra norske produsenter, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge. De arrangerer til vanlig 60 markeder i Oslo og omegn hvert år, og står bak festivalen sammen med Hanen og Stiftelsen Norsk Mat. Arrangørene lover festivalstemning og stort utvalg av mat og drikke.

-Matstreif er mer enn en handelsplass, det er en feiring av norsk mat- og drikkekultur og viser sjela i matkulturen vår, sier Anne Mette Johnsen, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, som forvalter merkeordningene Nyt Norge, Beskyttede Betegnelser og Spesialitet. -På Matstreif vil du møte mange produsenter som viser bredden, mangfoldet og kvaliteten i våre merkeordninger, sier Johnsen.

Utvalget under festivalen spenner fra resultatet av årets hjortejakt via nyhøstede epler til havsalt og ringerikserter. Godt drikke blir det også, både med og uten alkohol.

Beste av norsk lokal drikke

–Det blir en egen del med bryggerifestival, med ti siderier og like mange bryggerier på en felles uteservering. Inne på Harlem Bar arrangerer vi en rekke kurs og smaksrunder. Det blir ølsmaking, sidersmaking og masterclass i sider og ost, der du blir servert både drikke, ost og faglig påfyll av produsentene selv, sier Erling Kristensen i Hanen.

NM i ost preger årets Matstreif

Torsdag 18.september er det kåring av vinnerne i NM i ost på Vulkan Arena. Her blir det fagseminar, og finalefest, som er åpent for alle osteinteresserte. Fredag kommer flere av vinnerne til Matstreif.

–Under NM skal 60 dommere smake seg gjennom 303 norske oster for å kåre årets ost 2025 , i tillegg til ulike kategorivinnere, forteller Camilla Sæbjørnsen, daglig leder i Norsk Gardsost.

Fredag morgen flytter ostene og ysterne til Youngstorget, der det blir to dagers matmarked med salg av Norges beste oster.

–Mer enn 20 norske osteprodusenter er på plass. Det vil bli salg av oste-tallerkener, Hall of Cheese og live-ysting av mozzarella. Her kan du også være med å kåre årets publikumsvinner blant alle de innsendte NM-ostene som er igjen etter bedømmingen, sier Sæbjørnsen.

Godt økologisk utvalg

Økologiske produkter og råvarer vil også sette sitt preg på torget. Du kan smake og kjøpe økologisk is, urter, grønnsaker, kalvekjøtt, storfekjøtt, honning og mange oster. Du kan også spørre om hvordan økologisk mat produseres. 

Matberedskapen

-Matstreif viser det store mangfoldet i norsk lokalmat og drikke. Lokalprodusert mat og drikke styrker matberedskapen over hele landet og bidrar også til bedre mulighet for generasjonsskifte på gårder, sider Bernt Bucher-Johannessen i Hanen.

Opplev norsk mat- og drikkekultur på sitt beste

I tillegg til stort marked på Youngstorget byr Matstreif på flere unike arrangementer for smaksløkene rundt i Oslo. Prøv norsk håndverkssider med historie og naturfag på Harlem Bar, eller lær ølets hemmeligheter sammen med bryggere fra Trysil, Nøgne Ø, Ølsmia, Wettre, Hogna og Raus. Bli med på osteløype, ølsafari eller nyt en fire-retters sidermiddag på vakre Nedre Foss Gård på cidermakers dinner. Alle smaksopplevelsene krever billett. 

For de som heller vil vise sine ferdigheter med potetskrelleren, er det mulig å delta i Oslo-finalen i NM i potetskrelling lørdag kl 14.

Salget av lokalmat øker

Salget av lokalmat og drikke setter rekorder i verdi og volum. I hele Norge er det økende salg hos Bondens marked, gårdsbutikker, Reko-ringer, i dagligvarehandelen og i storhusholdningsmarkedet. Den totale omsetningen for norsk lokalmat- og drikke var på 12,3 milliarder kroner for perioden 2023-2024, med en økning på 12,2 prosent sammenlignet med foregående år. Stortinget har vedtatt at målsettingen er å doble salget av lokalmat- og drikke de neste ti årene.

Ordfører og statsråd på besøk

Ordfører Anne Lindboe besøker Matstreif kl 11 fredag.

Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen hilser Matstreif fredag kl 13:30.

Nøkkelord

Kontakter

Tore BerntsenProsjektleder Matstreif, Bondens marked

Tel:92689456

Anne Mette JohnsenStiftelsen Norsk mat

Tel:909 61 602

Bernt Bucher-JohannessenNæringsorganisasjonen Hanen

Tel:91333148

Bilder

Gro Hommo fra ysteriet Lega i Telemark kommer til Matstreif på Youngstorget.
Gro Hommo fra ysteriet Lega i Telemark kommer til Matstreif på Youngstorget.
Last ned bilde
Tore Berntsen
Last ned bilde
Birøkter Elisabeth Munthe fra Sørumsand selger honning på Matstreif.
Birøkter Elisabeth Munthe fra Sørumsand selger honning på Matstreif.
Tore Berntsen
Last ned bilde
–Vi skal fylle Youngstorget med et stort mangfold av lokalmat! For anledningen omdøper vi Torggata til «Ostegata». Et område blir også bryggerifestival, med sider og øl fra norske produsenter, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.
–Vi skal fylle Youngstorget med et stort mangfold av lokalmat! For anledningen omdøper vi Torggata til «Ostegata». Et område blir også bryggerifestival, med sider og øl fra norske produsenter, sier Randi Ledaal Gjertsen, daglig leder i Bondens marked Norge.
Tore Berntsen
Last ned bilde

Lenker

Et felles løft for norsk mat og matkultur

Matstreif er Oslos største lokalmat- og drikkefestival – og en feiring av det beste landet vårt har å by på av lokalmat, tradisjon og innovasjon. Festivalen er et samarbeid mellom Stiftelsen Norsk Mat, HANEN og Bondens marked, som sammen jobber for å løfte fram norske mat- og drikkeprodusenter og formidle ekte matglede til et bredt publikum. Gjennom Matstreif skaper vi en møteplass der produsenter og forbrukere kan knytte bånd – og hvor norske råvarer får skinne.

Følg pressemeldinger fra Bondens marked

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bondens marked på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bondens marked

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye