Verden har vært rekordvarm i seks måneder

Del

Helt siden juni har gjennomsnittlig lufttemperatur globalt vært rekordhøy. Årets gjennomsnittstemperatur ligger an til å slå forrige rekord fra 2016 med god margin. 

Gjennomsnittlig avvik i overflatelufttemperatur globalt, sammenlignet med perioden 1991–2020, for hver november fra 1940 til 2023. Data fra ERA5. Kreditering: C3S/ECMWF.
Gjennomsnittlig avvik i overflatelufttemperatur globalt, sammenlignet med perioden 1991–2020, for hver november fra 1940 til 2023. Data fra ERA5. Kreditering: C3S/ECMWF. C3S/ECMWF.

– At 2023 skulle bli et varmt år var ventet, men ikke så ekstremt som vi ser nå, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. 

November er den sjette måneden på rad som er rekordvarm globalt. Fra januar til november har gjennomsnittstemperaturen vært 1,46 grader høyere enn gjennomsnittet for førindustriell tid. November var 1,75 grader over gjennomsnittet, skriver Copernicus i en pressemelding onsdag 6. desember. 

– Det er veldig uvanlig at det har vært rekordvarmt så mange måneder på rad og det er helt eksepsjonelt at det er så store sprang fra de forrige rekordene, sier Reidun Gangstø, klimaforsker ved Meteorologisk institutt. 

Varmeste november som noensinne er målt globalt

November 2023 var den varmeste novembermåned som noensinne er registrert globalt.

– Kulden vi har hatt i Norge i det siste er i slående kontrast med verden som helhet. Norge har opplevd en kald november 3,5 grader under normalen, mens kloden opplever varmeste november registrert, sier Harald Schyberg, forsker og nestleder ved Divisjon for forskning og utvikling ved Meteorologisk institutt.

Hovedpunkter fra Copernicus’ pressemelding

 • November 2023 var den varmeste novemberen som noensinne er registrert globalt, med en gjennomsnittlig overflatetemperatur på 14,22 grader. Dette er 0,85 grader over gjennomsnittet for november i perioden 1991-2020 og 0,32 grader høyere enn temperaturen i forrige rekordvarme november i 2020.

 • Det globale temperaturavviket for november 2023 var på linje med oktober 2023, og bare lavere enn avviket i september 2023 på 0,93 grader. 

 • November 2023 var omtrent 1,75 grader varmere enn en estimert gjennomsnittstemperatur for november i perioden 1850-1900, den angitte førindustrielle referanseperioden.

 • For kalenderåret så langt, januar til november, er den globale gjennomsnittstemperaturen for 2023 den høyeste som er registrert, 1,46 grader over førindustriell gjennomsnittstemperatur for perioden 1850-1900. Dette er 0,13 grader høyere enn gjennomsnittet for januar-november i 2016, som for øyeblikket er det varmeste året som er registrert.

 • Den gjennomsnittlige sjøoverflatetemperaturen for november 2023 over området 60°S–60°N var den høyeste som noensinne er registrert for november, med en temperatur som var 0,25 grader varmere enn den nest varmeste november i 2015.

 • El Niño-hendelsen fortsatte i det ekvatoriale Stillehavet, med anomalier som forble lavere enn de som ble nådd på samme tidspunkt i 2015-hendelsen.

Sjøis

 • Den arktiske sjøisutbredelsen nådde sin åttende laveste utbredelse for november, med 4 prosent under gjennomsnittet, langt over den laveste novemberverdien som ble registrert i 2016 (13 prosent under gjennomsnittet).

 • Den antarktiske sjøisutbredelsen var den nest laveste for november, med 9 prosent under gjennomsnittet, etter å ha nådd rekordlave nivåer for årstiden med betydelig margin i seks påfølgende måneder.

Våtere enn gjennomsnittet

 • I november 2023 var det våtere enn gjennomsnittet i store deler av Europa: Stormen Ciarán påvirket mange områder, inkludert Italia, og brakte med seg kraftig nedbør og flom.

 • Tørrere enn gjennomsnittlige forhold ble etablert i flere regioner av USA, samt i sentrale og østlige deler av Asia, i tillegg til over mesteparten av den ekstratropiske sørlige halvkule, spesielt markert i Sør-Amerika.

Varmeste høst

 • Den boreale høsten september–november 2023 var den varmeste som noensinne er registrert globalt, med en gjennomsnittstemperatur på 15,30 grader, noe som er 0,88 grader over gjennomsnittet.

 • Den europeiske gjennomsnittstemperaturen for september–november 2023 var 10,96 grader, noe som er 1,43 grader over gjennomsnittet. Dette gjorde borealhøsten 2023 til den nest varmeste som noensinne er registrert, bare 0,03 grader kjøligere enn høsten 2020.

Nedbør

 • Borealhøsten 2023 opplevde nedbør over gjennomsnittet over et stort breddebånd over Europa, samt over Storbritannia, Irland, mesteparten av Skandinavia og Tyrkia. I løpet av sesongen utløste flere stormer omfattende regnfall og lokale oversvømmelser.

 • I perioden september til november 2023 var det tørrere enn gjennomsnittet over store deler av Nord-Amerika, i sentrale og østligste deler av Asia, samt over mesteparten av Australia, Sør-Amerika og sørlige Afrika.

 • Ekstratropiske områder med våtere enn gjennomsnittlige forhold inkluderte nordvest for Kaspihavet og deler av Russland, østligste Kina, sørlige Brasil, Chile samt Hornet av Afrika.

Nøkkelord

Kontakter

Harald SchybergForsker og nestleder ved Divisjon for forskning og utvikling ved Meteorologisk institutt.

Tel:450 31 335haralds@met.no

Bilder

Harald Schyberg
Harald Schyberg
Last ned bilde
Ketil Isaksen
Ketil Isaksen
Last ned bilde
Reidun Gangstø
Reidun Gangstø
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye