Frivillighet Norge

Nasjonal frivillighetspris til initiativ for et inkluderende samfunn

Del

På Frivillighetens dag 5.desember ble de nasjonale frivillighetsprisene delt ut. Av vinnerne, stod blant annet initiativtaker for tilrettelagt fotball i Haugesund og grunnlegger av kvinnegruppe i Askim.

Vinnere med pris på scene
Frivillighetsprisen gikk til Kjell Bjelland, frivillig for tilrettelagt idrett hos Sportsklubben Djerv 1919 og Haugesund Turistforening. Fra venstre: Administrerende direktør i Norsk Tipping Tonje Sagstuen, styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullmann Øie, konfransier Yousef Hadaoui, Kjell Bjelland og Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Frivillighetsprisen til initiativtaker for tilrettelagt fotball

Prisen deles ut av Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Tipping og Frivillighet Norge, og går til en person som har gjort en ekstraordinær frivillig innsats. Til årets Frivillighetspris kom det inn 323 nominasjoner.

Vinneren av den nasjonale Frivillighetsprisen er Kjell Bjelland (65) fra Haugesund for hans innsats for tilrettelagt fotball i Djerv 1919 og Den norske turistforeningen. Etter at han selv mistet armen på sytti-tallet, bestemte han seg for å organisere tilrettelagt aktivitet for andre. I flere tiår har han gjennomført ukentlige treninger for flere hundre deltagere:

– Det å komme sammen med andre skaper trivsel og tilhørighet. Og når flesteparten av enkeltindivider har det bra, så blir også samfunnet bedre, sier Kjell.

– Jeg har brukt tid på fysisk aktivitet for sosial samhold. Det er masse ugjort enda i det med å få med alle, mange fine festtaler. Men vi må gjøre det ikke bare holde festtaler. Tusen takk, sier Bjelland fra scenen på Sentralen.

Avin Haji er Årets nykommer

Prisen for Årets nykommer i frivilligheten gikk til Avin Haji (41). I mars tok hun initiativ til å starte Indre Østfold Kvinnegruppen. Gruppen består av kvinner med ulike nasjonaliteter. Målet er å bygge bro mellom kulturer, i tillegg til å bidra til kompetanseheving. Avin er med som frivillig og styreleder:

– Vi er 11 nasjonaliteter. Mange sliter mye og kan ikke språket særlig godt. Vi har derfor forsøkt å samle alle damene her: for å bygge broer og hjelpe hverandre, sier hun.

Frivillig.no deler ut prisen Årets nykommer i frivilligheten til en person som nylig har blitt frivillig, har gjort en god innsats og er en inspirasjon for andre.

Frivilligheten er for alle

Tall fra årets Frivillighetsbarometer, viser at frivillig innsats i befolkningen er tilbake på samme nivå som før pandemien. Samtidig viser tallene at organisasjoner har en tendens til å rekruttere innenfor samme nettverk: av de som blir spurt om å delta, er de aller fleste allerede en del av frivilligheten.

– Med sitt store pågangsmot og engasjement, går de to prisvinnerne foran som flotte eksempler. Begge viser tydelig hvordan frivilligheten er for alle, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

I juryens begrunnelse for hvorfor Kjell Bjelland stakk av med Frivillighetsprisen heter det: «Årets frivillighetspris går til en person som har vist at samfunnet vårt kan ha rom for alle. Et samfunn der det er en selvfølge at man deltar med seg selv, sine interesser og gleder – selv om man har ulike behov og unike evner.»

Helsepris til hjerneprosjekt

Hvert år deler Stiftelsen Dam ut Helseprisen til et helseprosjekt i regi av en frivillig organisasjon. I år gikk prisen til Hjernerådet og prosjektet «Hjernen er deg!» Gjennom prosjektet har de blant annet satt søkelys på universets mest komplekse struktur:

– Utstillingen «Hjernen er deg!» tar oss med på en reise i hjernen, fra vugge til grav, via opplevelser, følelser, sorg, sykdom og glede. Kombinasjonen av faglig tyngde og kunstnerisk frihet, har skapt en helt unik fotoutstilling, som er vist i store deler av landet, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, da hun tirsdag kveld delte ut Helseprisen for andre år på rad.

Bergen kommune er Årets frivillighetskommune

Kommunesektorens organisasjon, KS, og Frivillighet Norge har siden 2016 delt ut Årets frivillighetskommune på Frivillighetens dag:

– Formålet med prisen er å løfte frem kommuner og fylkeskommuner som arbeidet godt med frivillighetspolitikk, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS.

Årets frivillighetskommune gikk i år til Bergen kommune. Prisen ble delt ut av Kommunal- og distriktsminister Erling Sande, fungerende administrerende direktør i KS, Helge Eide og styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullman Øie.

– Frivilligheten gjør en uvurderlig innsats. Vi er en foregangsby for frivilligheten og vi er veldig taknemlige for å bli annerkjent for det, sier Reidar Digranes, Byråd for næring, kultur og idrett i Bergen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Prisvinnere på scene
Vinner av Helseprisen 2023 er Hjernerådet og prosjektet «Hjernen er deg!». Prisen deles ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og styreleder i Stiftelsen Dam Lilly Ann Elvestad.
Last ned bilde
Vinnere med pris på scene
Frivillighetsprisen gikk til Kjell Bjelland, frivillig for tilrettelagt idrett hos Sportsklubben Djerv 1919 og Haugesund Turistforening. Fra venstre: Administrerende direktør i Norsk Tipping Tonje Sagstuen, styreleder i Frivillighet Norge Kjell Erik Ullmann Øie, konfransier Yousef Hadaoui, Kjell Bjelland og Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Last ned bilde
Personer med pris på scenen
VInner av årets Frivillighetskommune er Bergen kommune. Prisen deles ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og styreleder i Stiftelsen Dam Lilly Ann Elvestad.
Last ned bilde
Vinner på Scenen
Avin Haji vant Årets nykommer i frivilligheten. Her med prosjektleder i Frivillighet Norge Vanja Konradsen, Stortingspresident Masud Gharahkhani og Yousef Hadaoui
Last ned bilde
Personer på Scene
Avin Haji vant Årets nykommer i frivilligheten. Her med prosjektleder i Frivillighet Norge Vanja Konradsen, Stortingspresident Masud Gharahkhani og Yousef Hadaoui
Last ned bilde
Folk på scene
Alle prisvinnere og utdelere
Last ned bilde
Last ned bilde
Last ned bilde

Lenker

Om Frivillighet Norge

Frivillighet Norge er et samarbeidsforum for frivillige organisasjoner i Norge. Vi arbeider for en helhetlig frivillighetspolitikk for å sikre vekst og utvikling i frivilligheten, som er en hjørnestein i norsk kultur og samfunnsliv. Frivilligheten er mangfoldig og politikken må derfor ha et spekter av ulike grep for å gi alle deler av frivillig sektor bedre rammevilkår.

Frivillighet Norge ble stiftet i 2005 og har i dag mer enn 370 organisasjoner som medlemmer som til sammen representerer over 50 000 lag og foreninger over hele landet. Drøyt 10 prosent av medlemmene er minoritetsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Frivillighet Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frivillighet Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frivillighet Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye