Kunstig intelligens viser deg hvor det er sol
Snart kan du ligge på sofaen og se hvor på eiendommen din det er sol til ulike tider av døgnet og året. Du kan også vurdere potensialet for solenergi.
I et nytt innovasjonsprosjekt skal Aither og NORCE utvikle et interaktivt soldiagram av et bilde for å illustrere hvordan solen kaster lys og skygger til ulike tider på døgnet og året. Hensikten er å gi en visuell forståelse av solforløpet og potensialet for utnyttelse av solenergi.
Teknologien er nyttig for privatpersoner, men også for utbyggere og arkitekter når de skal planlegge boligområder eller hvor det er best å plassere solcellepanel. Flere privatpersoner og organisasjoner kan dermed oppmuntres til å investere i solenergi, noe som bidrar til å redusere klimagassutslipp. Fornybare energiselskaper kan bruke løsningen for å identifisere potensielle steder for solenergianlegg.
Innovasjon innen bildebehandling
– Jeg skal utvikle nye algoritmer for bildebehandling. Hensikten er å bruke kunstig intelligens til automatisk å oppdage og fjerne skygger fra et 2D-bilde og lage et 3D-bilde. Da kan skyggene settes på ut ifra hvor bolig eller bygning plasseres. Slik kan du se hva som er optimal plassering med tanke på solforhold for bolig eller for solpanel på taket, sier Xuan Zhang, seniorforsker i NORCE.
Se for eksempel for deg at du har kjøpt en tomt og skal bygge hus på tomten, men du er usikker på akkurat hvor på tomten du bør bygge. Med den nye teknologien vil du kunne se på bildet av tomten hvordan solforholdene vil være ulike steder, sånn at du lettere kan velge den beste plasseringen for huset ditt.
Det finnes allerede algoritmer for dette, men de er svært enkle. De nye løsningene er en ny skyggefjerningsalgoritme som håndterer når det er flere ting på bildet, for eksempel bilder som inneholder hus og bygninger med naturomgivelser.
NORCE har spisskompetanse på disse områdene og skal jobbe tett med Aither for å designe riktige løsninger.
– Vi skal lage et verktøy som er enkelt å bruke og tilgjengelig for alle. Mange eksisterende verktøy for solforløp og solenergiberegning krever teknisk eller vitenskapelig kunnskap. En automatisert prosess er avgjørende for at løsningen skal bli så rask og rimelig at alle kan bruke den, sier Karsten Ersland i Aither.
Nøkkelord
Kontakter
Xuan Zhang
Seniorforsker i NORCE
Tlf: +47 966 99 019
xuzh@norceresearch.no
Veronica HelleSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 995 50 421vehe@norceresearch.noBilder
Lenker
Om oss
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
Svalbard blir grønnere4.9.2024 14:53:34 CEST | Pressemelding
Oppvarmingen av Arktis har gått nesten fire ganger raskere enn i resten av verden. Det viser målinger fra de siste fire tiårene. Arktis er nå i gjennomsnitt omtrent 3°C varmere enn det var i 1980.
120 millioner kroner til unikt EU-prosjekt for slamoppsamling i Hardangerfjorden12.8.2024 08:37:28 CEST | Pressemelding
I et nytt EU prosjekt vil oppdrettere fra Hardanger, forskere og industri samle opp slam fra oppdrettsanlegg og måle hvilken påvirkning dette har på miljøet i fjorden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom