Kasakhstan lanserer egen nasjonal digital valuta

Del

Kasakhstan lanserte den innledende fasen av prosjektet for digital tenge (landets valuta) på den 11. finanskongressen 15. november 2023 i byen Almaty. Den dagen feiret Kasakhstan tenges 30-årsjubileum.

Bilde: Kapital.kz
Bilde: Kapital.kz

Pilotprosjektet for landets digitale valuta ble igangsatt i 2021. Lederen for Kasakhstans nasjonale betalingsselskap (NPK) Binur Zhalenov presenterte prosjektets foreløpige resultater på finanskongressen og utførte den første virkelige detaljhandelstransaksjonen med digital tenge.

Zhalenov opplyste at digital tenge lar folk foreta betalinger både online og offline, selv uten internettilgang. Han bemerket at Kasakhstan har utviklet en teknologi som integrerer eksisterende betalingskort med den digitale tengeplattformen, noe som muliggjør transaksjoner i hele verden ved bruk av tjenester som Apple Pay og Samsung Pay. 

"Den digitale tengen kan også programmeres. Faktisk er dette smarte penger som kan brukes i smarte kontrakter og innovative finansielle tjenester," poengterte han.

Innføringen av den digitale tengen vil skje i etapper med detaljopplag som starter i år. Det er planlagt å utvide felles innsatsen med partnere og aktører på finansmarkedet i 2024. Fullverdig implementering av prosjektet forventes innen utgangen av 2025.

Zhalenov sa at den digitale tengen er den nasjonale valutaens tredje form, i tillegg til kontanter og kontantløse alternativer.

"Det utfolder blockchain-teknologiens potensial for å skape innovative finansielle tjenester, muliggjøre målrettet og effektiv offentlig bruk av penger og bygge en bro mellom tradisjonell finans og verden av digitale aktiva," sa han.

Skoleelever i Almaty vil være de første til å bruke den digitale tengen gjennom betalingskortet Onai, som gjør det mulig for elevene å betale i kantiner og overføre penger til skolens lommebok.

Innføringer av den digitale tengen har som mål å øke åpenheten i offentlige anskaffelser, sikre finansiell integritet og styrke cybersikkerhet.

"Det er symbolsk at vi i dag, på tenges 30-årsdag, også ser den nasjonale valutaens nye æra - en æra i det digitale rom," bemerket sjefen for Kasakhstans nasjonalbank Timur Suleimenov.

Bilder

Bilde: Kazakhstans finanskongress 2023 "Tenge: Veien til de globale markedene". Kilde: NBK
Bilde: Kazakhstans finanskongress 2023 "Tenge: Veien til de globale markedene". Kilde: NBK
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Smirres hjemsted Burabay åpner vintersesongen29.12.2023 11:35:47 CET | Pressemelding

Burabay nasjonalpark startet vintersesongen med en festlig konsert på opplevelsesparken Kasakhstans Lappland 17. Desember 2023. Burabay er kjent for sin fantastiske natur som er preget av tette skoger og uberørte innsjøer, noe som tiltrekker tusenvis av turister hvert år. Vintersesongen forsterker regionens sjarm og forvandler den til et eventyrland. Det er ikke overraskende at det er her 1994 Lillehammer OL-mester Vladimir "Smirre" Smirnov er født og oppvokst.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye