Forsvaret

Rune Andersen er ny sjef for Forsvarets operative hovedkvarter

Del

Under en høytidelig seremoni fredag formiddag tok viseadmiral Rune Andersen over som sjef for Forsvarets operative hovedkvarter etter generalløytnant Yngve Odlo.

Rune Andersen under sjefsskiftet i Bodø fredag.
Rune Andersen under sjefsskiftet i Bodø fredag. Torbjørn Kjosvold Forsvaret

Forsvarssjefen, grensjefer og ledere for flere sivile etater var til stede under sjefsskiftet i Bodin leir i Bodø i formiddag. Generalløytnant Yngve Odlo ble takket av etter å ha ledet Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) siden februar 2021. Nå har viseadmiral Rune Andersen tatt over som sjef. Han kommer fra stillingen som sjef Sjøforsvaret.

Sjef i krevende tider

De siste årene har pandemi, Afghanistan-uttrekning, krig i Ukraina og økt beredskap preget hverdagen ved FOH i Bodø. Og den nye sjefen får en minst like krevende tid fremover, med dyrtid, krig i Europa, NATO-utvidelse og endringer i totalforsvaret. Den nye sjefen har planen klar:

– Vi må holde trykk på utviklingen av relasjonene med NATO og totalforsvaret. Og måten vi leder operasjoner på, og hvordan vi samvirker i Forsvaret. Det sikrer at vi har en plan for å operere så effektivt som mulig for å trygge Norge, sier Andersen.

Han ser frem til å videreutvikle hovedkvarteret til et effektivt ledelseselement i Forsvaret.

– Jeg har blitt kjent med gjengen på FOH de siste ukene. Der har jeg har møtt en veldig erfaren, kompetent og engasjert stab, som jeg ser veldig frem til å jobbe sammen med.

Unikt i Europa

FOH har enkelt forklart kommando over alle styrkene i Forsvaret, og hovedkvarteret leder alle operasjoner og øvelser her hjemme og i utlandet. Det er unikt i Europa, sier Andersen.

– Norge har beholdt et hovedkvarter som evner å samle forsvaret til felles innsats, og å koordinere innsatsen i fred, og i krise og krig. Å ha et hovedkvarter som samler disse trådene, lager felles planer, koordinerer innsatsen for å få synergier – det er en styrke som Norge har, sier Andersen.

– Skape trygghet

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen takker avtroppende sjef Yngve Odlo for jobben gjennom nærmere tre krevende år. Kristoffersen sier det har vært trygt å ha Odlo som sjef for FOH og sier Andersen er den rette til å overta sjefsjobben.

– Den viktigste jobben hans blir å skape trygghet i usikre tider. Det skjer mange ting rundt oss i verden nå, og Forsvaret må gjøre det vi kan for at folk i Norge skal føle på den tryggheten vi skal ha her, sier general Kristoffersen.

Rune Andersen har en lang forsvarskarriere og er ikke redd for å si i fra om han er uenig, sier forsvarssjefen.

– Han har lagt ned en stor innsats for å øke tilgjengeligheten på Sjøforsvarets fartøy. Han har også jobbet veldig bra med sikkerhetskulturen, og med arbeidet for å endre kulturen når det kommer til mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret. Andersen har levert, og jeg ser frem til å få ham som sjef FOH.

Sentral i NATOs nordre flanke

FOH har en sentral rolle i det norske forsvaret, og dermed også en sentral rolle i NATOs forsvar og tilstedeværelse i Arktis. Det ble tydelig ved at sjefen for NATO-kommandoen Joint Force Command Norfolk deltok under sjefsskiftet. Bodø-besøket avslutter en travel uke i Norge, der viseadmiral Daniel Dwyer har hatt en rekke møter med forsvarssektoren i Norge.

– Jeg er her i dag for å vise min støtte til FOH. Hovedkvarteret er en sterk bidragsyter i oppdraget mitt, nemlig å sikre at den transatlantiske lenken mellom Nord-Amerika og Arktis forblir åpen og trygg, sier viseadmiral Dwyer.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Signering av overtakelsesprotokollen.
Signering av overtakelsesprotokollen.
Last ned bilde
Fra venstre: sjef FOH, viseadmiral Rune Andersen; forsvarssjef general Eirik Kristoffersen; og avtroppende sjef FOH, generalløytnant Yngve Odlo som gikk av på grunn av pensjon.
Fra venstre: sjef FOH, viseadmiral Rune Andersen; forsvarssjef general Eirik Kristoffersen; og avtroppende sjef FOH, generalløytnant Yngve Odlo som gikk av på grunn av pensjon.
Last ned bilde
Sjefsskifte-seremonien ble avholdt i kanonpusse-hallen i Bodin leir i Bodø.
Sjefsskifte-seremonien ble avholdt i kanonpusse-hallen i Bodin leir i Bodø.
Last ned bilde
Viseadmiral Daniel Dwyer, sjef for Joint Force Command Norfolk.
Viseadmiral Daniel Dwyer, sjef for Joint Force Command Norfolk.
Last ned bilde

Lenker

Om Forsvaret

På oppdrag frå politikarane løyser Forsvaret ei rekkje oppdrag for å halde Noreg trygt. Forsvaret er det sterkaste verkemiddelet norske styresmakter har. Politikarane har bede Forsvaret om å løyse fleire oppgåver på vegner av samfunnet. Vi har samanfatta oppgåvene våre i fem hovudoppdrag:

  1. Forsvare Noreg og Noregs allierte
  2. Overvake og drive etterretning
  3. Trygge grensene og sikre handlefridom for politikarane
  4. Samarbeide internasjonalt
  5. Støtte det sivile Noreg

Følg pressemeldinger fra Forsvaret

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Forsvaret på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Forsvaret

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye