Av-og-til

Nordmenn vil ha alkoholråd

Del

De nordiske kostholdsrådene om null alkoholenheter har vekket sterke reaksjoner. Nordmenn flest ønsker likevel råd om alkoholbruk fra myndighetene, viser undersøkelse.

RÅD ER RÅD: – Jeg tror folk forstår at råd et nettopp det, det er råd – ikke påbud eller forbud. Folk må selv få lov til å velge hvilken risiko de utsetter seg for, sier Kaski.
RÅD ER RÅD: – Jeg tror folk forstår at råd et nettopp det, det er råd – ikke påbud eller forbud. Folk må selv få lov til å velge hvilken risiko de utsetter seg for, sier Kaski. FOTO: Agustin Vai

– Rådet om null alkohol for helsas skyld har skapt mye oppmerksomhet. Samtidig ser vi at selv om reaksjonene har vært sterke i media, ønsker nordmenn flest alkoholråd fra myndighetene, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

På vegne av organisasjonen har Respons Analyse spurt nordmenn i en landsrepresentativ undersøkelse om de ønsker helseråd fra myndighetene knyttet til alkoholbruk. 

Bare 12 prosent sier at de ikke mener at myndighetene bør komme med råd om hvor mye alkohol befolkningen kan drikke. 60 prosent er enig i at myndighetene bør komme med slike råd, mens 27 prosent oppgir at de ikke har noen mening om saken.

– Jeg tror folk forstår at råd et nettopp det, det er råd – ikke påbud eller forbud. Folk må selv få lov til å velge hvilken risiko de utsetter seg for, men vi fortjener å vite hvilken risiko det er. Kunnskap og råd er gode verktøy, og folk ønsker det velkommen, sier Kaski.  

Hvor uenig eller enig er du i følgende utsagn? Helsemyndighetene bør gi råd om hvor mye alkohol nordmenn kan drikke basert på kunnskap om helsemessige konsekvenser for den enkelte.

Cell content:
 Column%
 Chi2 level(W): 2,5

 

Kjønn

Alder

Total

Mann

Kvinne

Under 35 år

35 til 54 år

55 år og eldre

Antall intervju

1236

605

631

349

423

464

Helt uenig

7 %

10 %

4 %

5 %

8 %

7 %

Litt uenig

5 %

7 %

4 %

5 %

6 %

6 %

Verken uenig eller enig

27 %

26 %

29 %

23 %

27 %

32 %

Litt enig

27 %

26 %

27 %

35 %

23 %

23 %

Helt enig

33 %

31 %

36 %

32 %

36 %

32 %

Uenig totalt slått sammen

12 %

17 %

8 %

10 %

14 %

13 %

Enig totalt slått sammen

60 %

57 %

63 %

67 %

60 %

55 %

Kontakter

Om oss

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye