Brød er fortsatt sunt og bærekraftig
Debatten om ultraprosessert mat har skapt forvirring og bekymring hos forbrukeren. Mange er kritiske til at både usunne og sunne matvarer plasseres i samme kategori i Nova-klassifiseringen, og mener inndelingen i er for grov og unyansert.
Professor i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo, Rune Blomhoff, sa til VG tidligere denne måneden at ultraprosessering omfatter mange matvarer det er god dokumentasjon for at er skadelige, men samtidig også mange matvarer som det er godt dokumentert at vi bør spise mer av. Han trekker frem grovbrød som et sentralt eksempel på dette.
Rune Valestrand i Baker- og Konditorakademiet, mener at det som nå blir skrevet i media, kan føre til at folk tror det er usunt å spise brød. Han ønsker derfor å gi en klarhet i hvorfor en del brød er plassert i kategorien ultraprosessert, mens andre brød er plassert i kategorien prosessert.
- Kjøper du brød i det lokale håndverksbakeriet, er sannsynligheten stor for at brødet vil være i kategorien prosessert, ikke ultraprosessert. I håndverksbakerier som baker med tradisjonelle metoder er brødet laget av vann, mel, gjær og salt. Mange bruker også surdeig i stedet for gjær. I håndverksbakeriene får deigene ofte lang liggetid, og tilsetningsstoffer er ikke nødvendig på samme måte som i industribakeriene.
Og hvorfor bruker noen bakerier ingredienser som gjør at brødene blir kategoriserte som ultraprosesserte?
- Når du kjøper et brød i butikken er det ofte brød fra et industribakeri. Her lages det store mengder brød, og maskiner gjør det meste av jobben. Disse brødene vil ofte havne i kategorien ultraprosessert, fordi det er tilsatt ingredienser som skal bedre holdbarhet, luftighet og bakeevne. Brød som havner i kategorien ultraprosessert, inneholder som regel tilsetningsstoffene E300, E471, e472, enzymer og hvetegluten.
- E300, eller askorbinsyre, er kunstig framstilt C-vitamin. Alt mel fra handelsmøllene i Norge er tilsatt 3 gram askorbinsyre per 100 kg, også det du baker med hjemme. Askorbinsyre binder oksygen til melet, og gir en deig som er lettere å bearbeide. Det kan også gi et litt bedre volum til deigen. Askorbinsyren fordamper i steikeprosessen, og et ferdigsteikt brød vil ikke inneholde askorbinsyre. Det må allikevel deklareres, opplyser Valestrand.
- Videre er E471 en emulgator som er tilsatt i margarin for å binde vann og fett. Denne binder seg også til stivelsen i melet og bidrar til at brødet holder seg mykt lenger. Et brød som inneholder margarin, havner dermed i klassen ultraprosessert. Så har vi E472e som er diacetyl vinsyre-esterer av mono- og diglycerider. Dette er en emulgator som styrker bindingene i glutennettverket og får deigen til å holde mer sammen og brødet til å heve bedre, forklarer Valestrand.
I tillegg til disse tre e-stoffene, blir enzymer, og noen ganger hvetegluten, tilsatt i industribakt brød. Hvorfor?
- Enzymer er hovedsakelig proteiner og er et prosessbakehjelpemiddel som gir en smidigere og lettere deig. Det kan også medvirke til bedre volum. Dersom et brød er tilsatt hvetegluten, er det for å gi lengre holdbarhet, og i brød som er over 50-60 % grovt gir det også et bedre volum, sier Valestrand.
Så kort oppsummert er brød fra lokale håndverksbakerier laget med tradisjonelle metoder og få ingredienser. Deigene får lengre modningstid, så tilsetningsstoffer er ikke nødvendig på samme måte som i et industribakeri, der tilsetningsstoffene gir en bedre og enklere produksjonsprosess. Lager du brødet selv, inneholder melet også E300 dersom det ikke kommer fra en bygdemølle.
Grovt brød er sunt uansett, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise mer sammalt mel og fullkorn. Sammalt mel og fullkorn forebygger hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm.
Kontakter
Gunnar BakkeBKLF AS
Tel:970 19 591gb@nhomd.noSolveig LygreBKLF AS
Tel:932 61 050solveig@bakerkonditor.noBilder
Om BKLF
Baker- og konditorbransjens Landsforening (BKLF) er en bransjeforening for bakeri og konditori i Norge. Organisasjonen har i over 120 år vært en pådriver for å fremme baker- og konditorfaget og virksomhetenes interesse. Både bedriftsmedlemmer og personlige medlemmer med svennebrev kan være medlem av organisasjonen.
Følg pressemeldinger fra BKLF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra BKLF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra BKLF
Aanerud bakeri kåret til Årets bakeri 202416.10.2024 19:55:44 CEST | Pressemelding
Det var det tradisjonsrike familiebakeriet Aanerud bakeri fra Nes i Akershus som 16. oktober ble kåret til vinner i den mest prestisjefylte kåringen i baker- og konditorbransjen i Norge.
Støtt opp om den norske bakeren!2.10.2024 09:44:07 CEST | Kronikk
16. oktober feires verdens brøddag over hele verden, men hvorfor skal vi bry oss om brød? Norske brød er både klimavennlige, bærekraftige og næringsrike. Og de har en særlig plass i norsk kosthold og kulturtradisjon. Det skal vi takke den lokale, norske bakeren for.
Rett melpris, kunnskapsheving og forskning løser korn-koden!2.9.2024 12:49:07 CEST | Debattinnlegg
Politisk redaktør i Nationen Anne Ekornholmen lurer på i sin kommentar 7.august 2024 hva som skal til for å knekke korn-koden på norsk mel. Hennes anbefaling er at bakere skal overbevises om at norsk matmel har den nødvendige kvalitet, men det er vel noe bakerne allerede vet. Det egentlige svaret for å knekke korn-koden er at møllene må tilby bakerne en melpris på norsk mel som kan konkurrere med importert mel, og i tillegg må bakeriene tilføres mer midler til kunnskapsheving, for å øke sin kompetanse til å bake med norsk mel.
To kategoripriser til Norge i Nordic Bakery Cup30.8.2024 22:03:57 CEST | Pressemelding
Det ble bokstaveligtalt et mesterskap med høy temperatur, da Nordens beste bakere skulle kåres på Akademie Deutsches Bäckerhandwerk i Berlin i dag. Med over tretti grader i den tyske hovedstaden, ble det varmt også inne i bakeriet. Dette gjorde at hevingen gikk raskere, og alle deltagerne måtte vise at de kunne omstille seg raskt.
Nå må politikerne våkne!8.8.2024 11:22:30 CEST | Kronikk
Er målet å erstatte lokale norske bakervarer med importert "dieselbakverk" fra utlandet? Norske myndigheter tillater at stadig mer bakverk importeres over grensen med trailere, mens lokale tradisjonsrike bakerier i Norge legges ned. Tillatte handelshinder i Norge eskalerer denne utviklingen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom