Styrevalg: Lite mangfold og svak dokumentasjon
Det er store forskjeller i hvordan departementene dokumenterer sine styrevalgprosesser, og hvordan de dokumenterer og vurderer innspill til styrekandidater. – Prosessene i departementene er både lite etterprøvbare og lite enhetlige. Det er ikke tilfredsstillende, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

En av de viktigste oppgavene for staten som eier er å bidra til å sette sammen kompetente og velfungerende styrer som ivaretar selskapets behov og statens eierinteresser. Riksrevisjonen har undersøkt elleve departementers årlige styrevalgsprosesser i 30 heleide selskaper. Vi har sett på perioden 2019–2022.
– Nærings- og fiskeridepartementet har utarbeidet nyttig veiledningsmateriell og verktøy for å vurdere og dokumentere styrets kompetanse på en strukturert og systematisk måte. Dessverre blir det lite brukt av de andre departementene. Departementene må dokumentere beslutningsgrunnlagene på en mer systematisk, fullstendig og etterprøvbar måte, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Lite mangfold
Riksrevisjonens undersøkelse viser at det er lite mangfold i selskapenes styrer når det gjelder alder, geografisk bosted og kulturell bakgrunn.
Gjennomsnittsalderen til styremedlemmene er 56 år for kvinner og 58 år for menn. Andelen som er under 40 år og over 70 år, er henholdsvis kun 2,2 prosent og 4,5 prosent. Om lag 67 prosent av styremedlemmene har bostedsadresse i eller i nærheten av de største byene.
Med unntak av Kultur- og likestillingsdepartementet, har departementene i liten grad forsøkt å rekruttere styremedlemmer med ulik kulturell bakgrunn.
– Alle eierdepartementene bør vurdere om det er mulig å styrke mangfoldet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Ingen føringer for antall verv
Styrelederne har generelt flere andre verv enn styremedlemmene, viser Riksrevisjonens undersøkelse. Nær halvparten av styrelederne har tre eller flere styrelederverv i tillegg. 30 prosent av dem har en lederstilling i tillegg til styreledervervet.
– Styrers arbeid blir stadig mer omfattende og tidkrevende, men det finnes ikke noen føringer for hvor mange verv medlemmer og ledere i styrene maksimalt bør ha samtidig i andre selskaper, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Politikeres innspill til kandidater
Innspill til styrekandidater kan også komme fra departementets politiske ledelse eller andre statsråder og partiledere. Når politikere spiller inn kandidater, blir ikke vurderingen av om kandidatens kompetanse dekker selskapets behov like godt dokumentert som for andre kandidater.
I tilfeller der tidligere politikere har blitt valgt som styremedlemmer, har det i liten grad vært mulig for Riksrevisjonen å spore hvem som har foreslått vedkommende, og om det har blitt gjort habilitetsvurderinger. I enkelte tilfeller har tidligere statsråder blitt valgt som styremedlemmer relativt kort tid etter at de gikk av.
– Kandidater som blir foreslått av politikere, blir ofte spilt inn sent i prosessen. De blir også ofte valgt inn i styret de er foreslått til. Nærings- og fiskeridepartementet må sørge for at rutinene for årlige styrevalgarbeid slår fast at departementene dokumenterer hvem som foreslår nye styrekandidater, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Les mer om undersøkelsen på riksrevisjonen.no
Undersøkelsen er rapportert til Stortinget i Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser i selskaper ─ 2022
Nøkkelord
Kontakter
Siri Bentserud WingereiKommunikasjonssjef
Tel:990 39 479sbw@riksrevisjonen.noSissel Elisabet HelminsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:977 27 237seh@riksrevisjonen.noLenker
Om oss
Riksrevisjonen er Stortingets største og eldste kontrollorgan. Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.
Følg pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riksrevisjonen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Riksrevisjonen
Kraftig økning i brudd på Bufetats bistandsplikt24.4.2025 13:02:30 CEST | Pressemelding
Den statlige Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) har plikt til å tilby et forsvarlig plasserings-tiltak når barneverntjenesten i kommunene ber om det. Det har vært en kraftig økning i brudd på denne bistandsplikten siden 2022, viser en ny undersøkelse fra Riksrevisjonen.
I dag: Pressekonferanse om utfordringer i barnevernet24.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse i dag kl. 13:00!
Pressekonferanse: Utfordringer i barnevernet22.4.2025 07:30:00 CEST | Presseinvitasjon
Hvorfor vedvarer mangler i barnevernet over tid, til tross for at det har blitt iverksatt flere ulike tiltak på området? Riksrevisjonen har undersøkt årsaker til utfordringer i barnevernet. Velkommen til pressekonferanse torsdag 24. april kl. 13.00!
Vanskelig å kontrollere habilitet i Statsbygg11.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
Statsbyggs rutiner og systemer gjør det vanskelig å etterprøve habiliteten til ansatte som har vært involvert i anskaffelser, viser Riksrevisjonens nye undersøkelse. Det er kritikkverdig.
Statens husleieavtaler: Mange gjør feil og regelverket er uklart10.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemelding
Mange gjør feil og det er uklart hva statlige virksomheter har lov til når de inngår husleieavtaler. Over tid har det utviklet seg en gråsone. Ni prosent av leieforholdene Riksrevisjonen har undersøkt, inneholder avtaler som ligner på lån.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom