Derfor er ikke 300 lastebiler med nødhjelp nok
300 lastebiler med nødhjelp skal få slippe inn i Gaza daglig så lenge våpenhvilen varer. – Viktig, men langt fra nok. Adgangen må ikke strupes når våpenhvilen er over, sier Kaj-Martin Georgsen i CARE Norge.

– Konflikten har vart i mer enn seks uker nå. Vannmangelen på Gaza er nå så stor at det utgjør en trussel for liv og helse for de 2,2 millionene som bor der. Det er helt avgjørende at hjelp får komme trygt inn også etter denne første, korte våpenhvilen, sier Georgsen.
Ifølge FN mangler 70 prosent av befolkningen på Gazastripen tilgang til rent vann. Den ekstreme vannmangelen skyldes blant annet mangel på drivstoff til vannpumper og renseanlegg, ødelagte vannrør og pågående flyangrep.
– Så gjenstår det å se hvordan denne våpenhvilen utspiller seg, og hvor lenge den faktisk vil vare. Det haster å få på plass en varig fredsløsning så folk slipper å lide mer, sier Georgsen.
– Vi har ikke vann i det hele tatt
Mengden nødhjelp som har sluppet inn til Gaza frem til nå, er ikke på langt nær tilstrekkelig til å dekke de enorme behovene. Før krigsutbruddet, kom daglig 500 lastebiler med forsyninger inn i Gaza. Siden 7. oktober har i gjennomsnitt 30 biler fått passere om dagen.
– Vi har ikke vann i det hele tatt. Hver tiende eller femtende dag kommer det noe brakkvann fra den kommunale rørledningen. Selv da har vi kun vann i en time eller to. Vi forsøker å bruke den til å vaske klær, eller ta en dusj, sier Salwa Tibi som jobber for CARE i Gaza.
– Som hjelpearbeider er vannbårne sykdommer og dehydrering noe av det jeg frykter aller mest, sier Hiba Tibi, landdirektør for CARE Gaza og Vestbredden.
Julian Tung, ekspert og rådgiver innen vann og hygiene i CARE, deler Tibis bekymring.
– Hvis dette får fortsette, vil dødstallene stige på grunn av forholdene folk lever under. Svært mange mennesker bor tett sammen på et veldig lite område, som de ikke kan forlate. Og så har du en nesten fullstendig mangel på rent vann. Det er vanskelig å finne noe å sammenligne med, sier han.
– Sykehus blir smittebombe
Ifølge WHO trenger en person mellom 50 og 100 liter vann hver dag for å kunne drikke, dusje, vaske hendene og lage mat. I krisesituasjoner kan antallet liter reduseres til 15 per dag. Det blir sett på som et absolutt minimum for hygiene. Flertallet av sivile på Gazastripen har kun en brøkdel av dette til daglig bruk. Folk rasjonerer på vannet, eller bruker det vannet de finner – uavhengig av om det er trygt å drikke eller ikke.
– Da øker risikoen for sykdomsutbrudd knyttet til dårlig hygiene. Noen av de er akutt diare, kolera, tyfus og meslinger, i tillegg til hudsykdommer som lus og skabb. De aller mest sårbare er barn under fem år, sier Tung, og fortsetter:
– Diaré er den største trusselen for små barn. Uten skikkelig rehydrering, med rent vant, blir det enda farligere. Selv om de spiser, klarer de ikke å holde på næringen. For barna som overlever, kan diaré føre til utviklingsforstyrrelser, sier han.
WHO rapporterte nylig om 44.000 tilfeller av diaré i Gaza. Det faktiske antallet er trolig mye høyere.
Tung er også redd for hva vannmangelen vil ha å si for helsesystemet i Gaza:
– Medisinsk personell er nødt til å kunne vaskene hendene sine for å opprettholde grunnleggende hygiene. Uten det blir sykehusene til en smittebombe.
Nøkkelord
Kontakter
Hilde Sofie PettersenLeder for kommunikasjon og samfunnCARE Norge
Tel:47370190hildesofie.pettersen@care.noIrene Thoresen RønoldSenior PR-rådgiverCARE Norge
Tel:48354814irene.ronold@care.noOm CARE
CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner, og har vært til stede i Gaza og på Vestbredden siden 1948. Arbeidet her har som mål å dekke grunnleggende matbehov, tilrettelegge for jordbruk, styrke kvinners stilling og forbedre helseprogrammer. De siste seks ukene har CARE respondert med nødhjelp i Gaza basert på interne lagre, og står også klar for å bidra med nødhjelp fra Egypt.
Følg pressemeldinger fra CARE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra CARE
Hjelpeorganisasjoner frykter å bli kastet ut fra Gaza8.5.2025 14:18:14 CEST | Pressemelding
Israel krever at alle internasjonale hjelpeorganisasjoner må registrere seg på nytt. Nå har 55 internasjonale nødhjelpsorganisasjoner gått sammen i protest mot det nye regelverket.
CARE i Myanmar: – Vi må gjenoppbygge tryggheten25.4.2025 13:55:12 CEST | Pressemelding
En måned etter jordskjelvet viser en ny analyse fra CARE at kvinner utgjør flertallet av de som er hardest rammet.
Nok et dødelig angrep i Ukraina24.4.2025 14:30:13 CEST | Pressemelding
– Vi er vitner til nye angrep omtrent hver natt, sier CARE-ansatte i Ukraina.
CARE skalerer opp jordskjelvrespons i Myanmar11.4.2025 15:24:47 CEST | Pressemelding
– Lidelsene er enorme, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
CARE og Norad med ny avtale for kvinners rettigheter globalt8.4.2025 10:39:37 CEST | Pressemelding
Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. – Kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over. Derfor er denne avtalen spesielt viktig nå, sier Kaj-Martin Georgsen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom