Innovasjon Norge

Bonsak Malt vinner Bedriftsutviklingsprisen i landbruket for Trøndelag

Del

Bodil Oust og Tyson Weaver har motbevist myten om at produksjon av kvalitetsmalt på norsk korn ikke er liv laga. 

BU-prisen for Trøndelag går til Bonsak AS med Bodil Oust og Tyson Weaver
BU-prisen for Trøndelag går til Bonsak AS med Bodil Oust og Tyson Weaver

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Trøndelag 2023 går til Bonsak AS med Bodil Oust og Tyson Weaver.

- Vi er ydmyke og glade for å se at vår innsats for å fremheve norsk korn som råvare blir verdsatt, sier prisvinnerne.

Fra usikkerhet i primærproduksjon til risiko som oppstartsbedrift

Bodil overtok hjemgården Kjesbu Nedre i Skogn i Levanger i 2013. Produksjonen var da korn og kylling. Usikkerhet knyttet til fremtidig lønnsomhet i tradisjonell landbruksproduksjon gjorde at hun i 2015 sammen med samboeren begynte å se på mulighetene for foredling av eget korn til malt. Eget malteri ble ferdigstilt i 2018 i ombygde siloer og driftsbygning. Dette skulle være en minimumsløsning for å finne ut om det var mulig å skape lønnsomhet i et produkt, som på det tidspunktet ikke fantes på markedet.

- Det er tungt å bygge et marked for et helt nytt produkt, og vi må derfor rette en stor takk til kundene våre som har hatt tro på oss fra dag en, forteller Bodil. 

- Nysgjerrige og innovative håndvergsbryggere som skaper et sluttprodukt av høy kvalitet ut fra vårt malt har vært helt avgjørende for at vi har kommet dit vi er i dag.

Nå investerer gården og selskapet 18 millioner kroner i et nytt industrielt anlegg.

Ikke lenger avhengige av importert råstoff

Maltingsprosessen er utviklet slik at den tar hensyn til det lokale kornets egenskaper. Dette har bidratt til større mangfold innenfor lokalmat, fordi tilgangen på norsk kvalitetsmalt har inspirert både bryggerier og brennerier til å gi produktene et norsk særpreg.

På årets bryggerifestival i Trondheim, inneholdt 50 av 300 ølsorter malt fra Skogn. Hogna Brygg, Bryggeriet Frøya, Austmann og EC Dahls har vunnet flere medaljer internasjonalt med ølsorter brygget på Bonsak malt.

Vekst og videre utvikling

Etter flere års produksjon av malt  med norsk særpreg, har Bonsak AS har etablert seg som landsdekkende leverandør av spesialmalt. Etterspørselen øker, og kapasiteten utvides betydelig i løpet 2024.  Dette vil igjen utfordre gårdens kornproduksjon, og gjør avtaler med andre kornprodusenter nødvendig.

Juryens begrunnelse

Med utgangspunkt i lidenskap for produktet og egen utviklingskompetanse, har de motbevist myten om at produksjon på norske råvarer ikke er lønnsomt. De har bidratt til større mangfold innenfor lokalmat, og tilgangen på norsk kvalitetsmalt har inspirert både bryggerier og brennerier til å benytte norsk råstoff.

Kandidaten har vist svært god evne til systematisk utvikling og omstilling. De scorer svært høyt på innovasjon og økonomisk bærekraft, samtidig som de har et bevisst forhold til miljø. Gjennom salg til utlandet, har de også synliggjort et vekstpotensial på eksport.

Årets jury har bestått av Vigdis Harsvik, regiondirektør Innovasjon Norge Trøndelag, Audhild Slapgård, landbruksdirektør i Trøndelag og Ingvill Dalsegg, leder hovedutvalg næring og industri, Trøndelag Fylkeskommune.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

 Innovasjon Norge deler hvert år ut bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Innovasjon Norge støtter Beyonder med 75 millioner til batteriprosjekt14.3.2024 10:00:00 CET | Pressemelding

Beyonder i Rogaland mottar 75 millioner kroner i tilskudd til batteriprosjekt fra Innovasjon Norge. - Beyonder er et strålende eksempel på at Rogalandsgründere virkelig satser på verdiskaping og eksport i nye grønne verdikjeder, og styrker det som allerede er et svært interessant økosystem knyttet til energistyring, lading og elektrifisering i fylket vårt, sier Kari Holmefjord Vervik, regiondirektør i Innovasjon Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye