Den Norske Opera & Ballett

Vidar Magnussen er tilbake i Operaen

Del

Vidar Magnussens operadebut, «Orfeus i underverdenen», ble kun spilt tre ganger før den ble omikron-avlyst i 2021. Fra 25. november og gjennom hele jula får den folkelige operetten endelig møte publikum.

Det blir folkelig gudefest i Operaen når «Orfeus i underverdenen» er premiereklar på Hovedscenen.
Det blir folkelig gudefest i Operaen når «Orfeus i underverdenen» er premiereklar på Hovedscenen. Foto: Erik Berg

«Vidar Magnussen driter i alle forventninger og bare kjører på», skrev NRKs kritiker Eystein Sandvik om Magnussens overraskende operadebut i 2021.  

Komikeren kjent fra Magnus, Snøfall og Side om side, falt for Offenbachs Orfeus i underverdenen primært fordi han er en stor Marvel-fan. Operetten er tett befolket av greske guder, og den leker seg med myten om Orfeus og Evrydike. 

Marvel møter mytisk operette 

Vidar Magnussen var den første regissøren Randi Stene engasjerte etter at hun tiltrådte som operasjef i 2020. 

– Da denne produksjonen hadde premiere, var det etter en lang tørketid med pandemi og kulturstreik. Fortvilelsen var stor da omikron stoppet også denne forestillingen. Nå gleder vi oss til å endelig kunne gi publikum Orfeus i underverdenen – en vitamininnsprøytning med stor energi og masse humor på vår egen bekostning, sier Stene. 

Ny norsk tekst 

Det finnes mange operaer om Orfeus som mister sin kjære Evrydike, men som synger så bra at han får komme inn i selve dødsriket og hente henne. Men hva om Orfeus egentlig er glad for å slippe Evrydike? Og hva om hun egentlig ikke vil bli reddet? 

Operetten tuller med opera, med operapublikummet, med folk flest, med guder, med alt seriøst. Og i Orfeus i underverdenen tulles det på norsk, i en helt ny gjendiktning av den klassiske myten, signert Matilde Holdhus.  

Operette for folk flest 

I Magnussens versjon er spesielt rollen Folk, opprinnelig kalt Den Offentlige Mening, gjort betydelig større enn originalen fra 1858. Som folk flest mener rollen mye om det meste: om opera, om historien og hvordan det hele skal ende. Kristoffer Olsen, kjent fra Book of Mormon, Kongen Befaler og Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm, spiller rollen som Folk.   

Magnussens kunstneriske team består av Gjermund Andresen på scenografi, Ingrid Nylander på kostymedesign, Torkel Skjærven på lysdesign og Stian Danielsen på koreografi.  

Solister, Operakoret og Operaorkesteret ledes av Johannes Gustavsson.  

Medvirkende er Kristoffer Olsen som Folk, Marius Roth Christiansen/Magnus Staveland som Orfeus, Frøy Hovland Holtbakk /Eldrid Gorset som Evrydike, Aleksander Nohr/Bernt Ola Volungholen som Jupiter, Eirik Grøtvedt/Simen Bredesen som Pluto, Eli Kristin Hanssveen/Kjerstin Løvdal som Cupido, Íris Björk Gunnarsdóttir/Thale Bergsaune som Diana, Mikkel Skorpen som Merkur, Simon Thorbjørnsen som Mars, Jeanette Goldstein som Venus, Kari Ulfsnes/Eline Korbi som Minerva og Cecilie C. Ødegården som Juno, Sakarias Fredriksen Tranvåg/Marek Lipok som John Styx, Per Kristian Ruud-Enggrav som Bacchus og Valeska Zürn som Elisabeth Schönfragen.  

Stian Begdølmo, Julie Moviken, Vivian Pakkanen, Tormod Skår Midtbø, Charlotte Utzig og Panisara Wanlopbanhan er dansere i forestillingen.   

Kontakter

Bilder

Det blir folkelig gudefest i Operaen når «Orfeus i underverdenen» er premiereklar på Hovedscenen.
Det blir folkelig gudefest i Operaen når «Orfeus i underverdenen» er premiereklar på Hovedscenen.
Last ned bilde

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye