Stram økonomi; Spis grønt og billig
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

— Mange må nok justere en god del. Smarte handlevaner, tiltak for å redusere matsvinn og byttetriks kan være en del av løsningen, sier Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i OFG.
En ny undersøkelse fra OFG viser at økte priser gjør at mange spiser mindre frukt og grønt. Dette er en farlig utvikling. Sagen påpeker at det er viktig å spise frukt og grønt for å ivareta en god helse, og at rådet er 5 om dagen, men at kun 18 % av nordmenn spiser anbefalt mengde, og at det ser betydelig dårligere ut under dyrtid (1).
Bytt ut dyrt grønt med billige grønne alternativer som er i sesong
— Selv om prisene på mat har økt, er frukt og grønt i de fleste tilfeller langt rimeligere enn for eksempel kjøtt og fisk. En større andel grønt på tallerkenen er derfor et godt valg for lommeboken. Du kan få frukt og grønt i mange prisklasser, mer eksotiske varer eller varer som det er begrensede mengder av, vil koste mer enn norske varer som det er store volum av, sier Sagen.
I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Lagringsgrønnsakene er ofte rimelige og passer til de fleste retter. Å velge «billiggrønnsakene» som også har god holdbarhet i kjøleskapet er et godt tips for å sørge for lite matsvinn.
— Gulrot, kål og potet kan du som regel få til under 20 kroner kiloen. Gul løk, kinakål og kålrot får du til under 30 kroner kiloen, sier Sagen og påpeker at disse grønnsakene kan brukes som basisvarer gjennom hele uken.
Kaster hver femte handlepose – dette er de mest holdbare grønnsakene
Nordmenn kaster i snitt hver femte handlepose rett i søpla. Etterfulgt av måltidsrester er det frukt og grønt vi kaster mest av (2). Det er med andre ord mye penger å spare på riktig oppbevaring av frukt og grønt og benytte seg av råd til hvordan man kan bruke opp alt.
— Ved å ha gode basisvarer i sesong i kjøleskapet, slipper du unna hyppige butikkbesøk. Kål, kinakål, løk, gulrot og potet er «sparemat» og er råvarer som er drøy i bruken og som man fint kan bruke til både eksotiske smaker og til typiske tradisjonelle retter, sier ernæringsrådgiveren.
Byttetriks som gjør måltidet litt rimeligere
-
Erstatt mangosalsa til tacoen med eplesalsa.
-
Erstatt halve mengden avokado i guacomolen med grønne erter eller hvite bønner
-
Bruk en halv kjøttdeig hver gang (frys andre halvdelen eller bruk resten kort tid etter) og erstatt mengden som går tapt med løk og gulrot. F.eks i en lasagne, i taco, i spagetti og kjøttsaus m.m.
-
Ferdig pastasaus? Det er utrolig mye dyrere enn en boks med hakkede tomater. Bare smaksett med litt krydder, for eksempel tørket oregano og hvitløkspulver.
-
Unngå å bruke penger på brus og andre søte drikker. Ønsk deg en kullsyremaskin til jul, patronene til boblevann er rimelige å kjøpe refill til. Du kan smaksette med lime, eple, eller agurk! Her er det bare fantasien som setter grenser.
-
Erstatt ferdigretter med enkle hjemmelagde supper eller gryter. Ferdigretter er dyrt, og inneholder mindre grønnsaker enn om du lager dem selv og kan ofte inneholde mye salt. Bruk mye norsk løk, potet, gulrot og kål i suppene og grytene.
Les mer:
Riktig oppbevaring av frukt og grønt; Hvem bør ligge med hvem, for og hvorfor?
Norske husholdninger kaster mat for 10 000 i året. Råd for å redusere matsvinn.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet7.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.
Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt5.2.2025 10:04:36 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
Dropp akevitten – grønnsaker hjelper magen i julen19.12.2024 09:03:39 CET | Pressemelding
Mange sverger til akevitt for å sette i gang fordøyelsen etter et tungt julemåltid, men dette er bare en myte. Vil du unngå å føle deg «stinn» i julen, har ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) andre råd som funker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom