Stram økonomi; Spis grønt og billig
Økte kostnader gjør at mange må gjøre justeringer i både levevaner og handlekurven, men ikke la det gå på helsen løs, advarer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
![Du kan få 1 kg løk, kål, potet, kålrot og gulrot for rundt en 100 lapp](/data/images/public/89251/18024494/4dbe1f3c-ad70-40a7-8320-bd43d7acd7fe-w_720.jpg)
— Mange må nok justere en god del. Smarte handlevaner, tiltak for å redusere matsvinn og byttetriks kan være en del av løsningen, sier Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i OFG.
En ny undersøkelse fra OFG viser at økte priser gjør at mange spiser mindre frukt og grønt. Dette er en farlig utvikling. Sagen påpeker at det er viktig å spise frukt og grønt for å ivareta en god helse, og at rådet er 5 om dagen, men at kun 18 % av nordmenn spiser anbefalt mengde, og at det ser betydelig dårligere ut under dyrtid (1).
Bytt ut dyrt grønt med billige grønne alternativer som er i sesong
— Selv om prisene på mat har økt, er frukt og grønt i de fleste tilfeller langt rimeligere enn for eksempel kjøtt og fisk. En større andel grønt på tallerkenen er derfor et godt valg for lommeboken. Du kan få frukt og grønt i mange prisklasser, mer eksotiske varer eller varer som det er begrensede mengder av, vil koste mer enn norske varer som det er store volum av, sier Sagen.
I Norge er vi så heldige at vi kan dyrke grønnsaker som kan lagres gjennom hele vinteren. Lagringsgrønnsakene er ofte rimelige og passer til de fleste retter. Å velge «billiggrønnsakene» som også har god holdbarhet i kjøleskapet er et godt tips for å sørge for lite matsvinn.
— Gulrot, kål og potet kan du som regel få til under 20 kroner kiloen. Gul løk, kinakål og kålrot får du til under 30 kroner kiloen, sier Sagen og påpeker at disse grønnsakene kan brukes som basisvarer gjennom hele uken.
Kaster hver femte handlepose – dette er de mest holdbare grønnsakene
Nordmenn kaster i snitt hver femte handlepose rett i søpla. Etterfulgt av måltidsrester er det frukt og grønt vi kaster mest av (2). Det er med andre ord mye penger å spare på riktig oppbevaring av frukt og grønt og benytte seg av råd til hvordan man kan bruke opp alt.
— Ved å ha gode basisvarer i sesong i kjøleskapet, slipper du unna hyppige butikkbesøk. Kål, kinakål, løk, gulrot og potet er «sparemat» og er råvarer som er drøy i bruken og som man fint kan bruke til både eksotiske smaker og til typiske tradisjonelle retter, sier ernæringsrådgiveren.
Byttetriks som gjør måltidet litt rimeligere
-
Erstatt mangosalsa til tacoen med eplesalsa.
-
Erstatt halve mengden avokado i guacomolen med grønne erter eller hvite bønner
-
Bruk en halv kjøttdeig hver gang (frys andre halvdelen eller bruk resten kort tid etter) og erstatt mengden som går tapt med løk og gulrot. F.eks i en lasagne, i taco, i spagetti og kjøttsaus m.m.
-
Ferdig pastasaus? Det er utrolig mye dyrere enn en boks med hakkede tomater. Bare smaksett med litt krydder, for eksempel tørket oregano og hvitløkspulver.
-
Unngå å bruke penger på brus og andre søte drikker. Ønsk deg en kullsyremaskin til jul, patronene til boblevann er rimelige å kjøpe refill til. Du kan smaksette med lime, eple, eller agurk! Her er det bare fantasien som setter grenser.
-
Erstatt ferdigretter med enkle hjemmelagde supper eller gryter. Ferdigretter er dyrt, og inneholder mindre grønnsaker enn om du lager dem selv og kan ofte inneholde mye salt. Bruk mye norsk løk, potet, gulrot og kål i suppene og grytene.
Les mer:
Riktig oppbevaring av frukt og grønt; Hvem bør ligge med hvem, for og hvorfor?
Norske husholdninger kaster mat for 10 000 i året. Råd for å redusere matsvinn.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nok et rekordår for moreller18.7.2024 15:35:09 CEST | Pressemelding
Fruktprognosene for norske moreller lover svært godt. Godt vær i helgen setter god fart på høstingen av både moreller og bringebær. Det kjølige været har gitt morellene og bringebærene god tid til å modne, det gir god kvalitet og sødme.
Ny konkurranse for energistasjoner - mer frukt og grønt på farten16.7.2024 10:06:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler gledelig beskjed. Vi har endelig fått på plass en konkurranse for energistasjoner (bensinstasjoner) med sikte på å øke salget av frukt og grønt. Dette er godt nytt for folkehelsen.
Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta12.7.2024 07:19:59 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.
Vil grille mer grønnsaker8.7.2024 08:24:40 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse om norske grillvaner viser at kjøtt dominerer på grillen, men vi ser også en stor interesse for mer grilling av grønnsaker.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom