Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?
![Ser du hva som er oppbevart feil på bildet?](/data/images/00794/461505a3-dc0c-4a86-8d2b-f2e2bdd49989-w_720.jpg)
–Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes, noe som kommer godt med i disse tider når alt har blitt dyrere, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Gasser som modner
–Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes adskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Hun forteller også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken og at agurken kan få frostskader i kjøleskapet.
–Det er det nok ikke så mange som vet.
Plasten beskytter
Hun forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løk som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft.
–Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt frem til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelt råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om.
Våryr løk under sofaen
Temperaturer rundt 10-12 grader (som er det de fleste har i grønnsaksskuffen) får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre, den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.
– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett. Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, men den må brukes innen rimelig tid. Jeg legger den et sted på benken der det ikke kommer så mye lys til. Der ligger den og er både dekorativ og frister til bruk, sier hun og påpeker;
– Men den får ikke ligge sammen med tomatene, men kan ligge sammen med annen løk, og det spiller ingen rolle om de er gule, røde eller av en annen sort. Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskapet.
BØR OPPBEVARES I ROMTEMPERATUR:
- Melon
- Banan
- Papaya
- Avokado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Aubergine
- Squash
PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.
BØR OPPBEVARES I KJØLESKAP:
- Steinfrukter
- Bær
- De aller fleste grønnsaker
- Epler
- Pærer
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder
![Ser du hva som er oppbevart feil på bildet?](/data/images/00794/461505a3-dc0c-4a86-8d2b-f2e2bdd49989-w_240.jpg)
![Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen](/data/images/00569/4eaca0ff-0721-4909-ac13-f886c314f54a-w_240.jpg)
Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ny konkurranse for energistasjoner - mer frukt og grønt på farten16.7.2024 10:06:14 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) deler gledelig beskjed. Vi har endelig fått på plass en konkurranse for energistasjoner (bensinstasjoner) med sikte på å øke salget av frukt og grønt. Dette er godt nytt for folkehelsen.
Folket har talt- poteter er sunnere enn ris og pasta12.7.2024 07:19:59 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at nordmenn foretrekker poteter som et sunnere alternativ til ris og pasta. Potetens omdømme har gjennomgått en positiv endring og lavkarbobølgen ser ut til å ha avtatt.
Vil grille mer grønnsaker8.7.2024 08:24:40 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse om norske grillvaner viser at kjøtt dominerer på grillen, men vi ser også en stor interesse for mer grilling av grønnsaker.
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før ferien3.7.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange gleder seg til avslappende dager. Kanskje skal du ut å reise? Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir deg nyttige tips for å minimere matsvinn før du drar på ferie, og for å gjøre det litt mer trivelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Alle elsker norske jordbær26.6.2024 10:20:48 CEST | Pressemelding
Nå bugner det av norske jordbær i butikkene og en ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 95 % av befolkningen ser frem til å spise norske jordbær, og hele 88 % synes de norske jordbærene er best på smak (1).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom