Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?

Del
Sannsynligvis har du oppbevart agurk feil hele livet. Agurken hører ikke hjemme i grønnsaksskuffen, men den kan heller ikke ligge tett på tomatene på kjøkkenbenken. Heller ikke eplet bør ligge ubeskyttet sammen med andre frukt og grønnsaker.
Ser du hva som er oppbevart feil på bildet?
Ser du hva som er oppbevart feil på bildet?

Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes, noe som kommer godt med i disse tider når alt har blitt dyrere, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. 

Gasser som modner 

Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes adskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker, oppfordrer ernæringsrådgiveren. 

Hun forteller også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken og at agurken kan få frostskader i kjøleskapet.  

Det er det nok ikke så mange som vet. 

Plasten beskytter 

Hun forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løk som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft. 

Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt frem til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelt råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om.

Våryr løk under sofaen 

Temperaturer rundt 10-12 grader (som er det de fleste har i grønnsaksskuffen) får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre, den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.  

– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett. Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, men den må brukes innen rimelig tid. Jeg legger den et sted på benken der det ikke kommer så mye lys til. Der ligger den og er både dekorativ og frister til bruk, sier hun og påpeker; 

 Men den får ikke ligge sammen med tomatene, men kan ligge sammen med annen løk, og det spiller ingen rolle om de er gule, røde eller av en annen sort. Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskapet. 

BØR OPPBEVARES I ROMTEMPERATUR: 

 • Melon 
 • Banan 
 • Papaya 
 • Avokado 
 • Tomat 
 • Agurk 
 • Artiskokk 
 • Aubergine 
 • Squash 

PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.

BØR OPPBEVARES I KJØLESKAP: 

 • Steinfrukter 
 • Bær 
 • De aller fleste grønnsaker 
 • Epler 
 • Pærer

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ser du hva som er oppbevart feil på bildet?
Ser du hva som er oppbevart feil på bildet?
Last ned bilde
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye