Hvem bør ligge med hvem, hvor og hvorfor?

–Det kan være mye penger å spare på å lære seg riktig oppbevaring av frukt og grønt slik at holdbarheten økes, noe som kommer godt med i disse tider når alt har blitt dyrere, forteller ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Gasser som modner
–Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen som får andre grønnsaker til å bli raskere dårlig, og bør derfor holdes adskilt fra andre frukt og grønnsaker. Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem unna andre frukt og grønnsaker, oppfordrer ernæringsrådgiveren.
Hun forteller også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken og at agurken kan få frostskader i kjøleskapet.
–Det er det nok ikke så mange som vet.
Plasten beskytter
Hun forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft, unntaket er løk som fra naturens side er utstyrt med en naturlig emballasje. Rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot og persillerot, og bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate og vil raskt ta skade av luft.
–Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene helt frem til emballasjen brytes. Bruker du bare litt gulrot eller salat er det viktig å få pakket resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skåret og oppdelt råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om.
Våryr løk under sofaen
Temperaturer rundt 10-12 grader (som er det de fleste har i grønnsaksskuffen) får løken til å tro at det er en ny vår og at det er på tide å begynne å blomstre, den begynner da å produsere en blomsterstengel inne i løken og begynner å tære på sine egne næringsreserver og kvaliteten på løken blir dårligere.
– Det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller i en pappeske på rundt 18-20 grader. Jeg har hørt om flere som oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det ofte svalt og godt, og plassen bruker man ikke til noe annet uansett. Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, men den må brukes innen rimelig tid. Jeg legger den et sted på benken der det ikke kommer så mye lys til. Der ligger den og er både dekorativ og frister til bruk, sier hun og påpeker;
– Men den får ikke ligge sammen med tomatene, men kan ligge sammen med annen løk, og det spiller ingen rolle om de er gule, røde eller av en annen sort. Løk med grønt på, som purreløk og vårløk må derimot ligge i kjøleskapet.
BØR OPPBEVARES I ROMTEMPERATUR:
- Melon
- Banan
- Papaya
- Avokado
- Tomat
- Agurk
- Artiskokk
- Aubergine
- Squash
PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.
BØR OPPBEVARES I KJØLESKAP:
- Steinfrukter
- Bær
- De aller fleste grønnsaker
- Epler
- Pærer
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noBilder


Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom