Populær krigsbok: Forlaget må trykke et tredje opplag rett etter lansering

Del

«De likviderte» av Eivind Sæther rives ut av butikkhyllene, og det trykkes nå et tredje opplag kun én uke etter lansering. 

Eivind Sæther har skrevet «De likviderte», krigshistorien norske myndigheter forsøkte å gjemme bort. Boken er allerede revet vekk fra butikkhyllene, og har gått rett inn på bestselgerlistene, syv dager etter at den ble lansert. 

– Interessen fra norske lesere er så stor at boken gikk rett inn på bestselgerlistene. Vi må hastetrykke et tredje opplag etter få dager, og det er det ikke ofte vi opplever, sier seniorredaktør Ingrid Eia Ryvarden i Bonnier Norsk Forlag. 

Sterke scener

Motstandsbevegelsen ville kvitte seg med angivere og nordmenn som samarbeidet med okkupantene. De som ble drept var unge og gamle, menn og kvinner, mens de som drepte stort sett var unge menn. I boken «De likviderte» forteller Sæther historien til flere av disse mennene og ofrene deres. 

– Å drepe noen som ligner deg, som snakker språket ditt og er sivilt kledd og dessuten intetanende om hva som skal ramme dem, satte spor for livet i de som utførte likvideringene. Det de hadde opplevd snek seg inn i drømmene og i forholdet til deres nærmeste. Noen tydde til rusmidler, noen tok livet sitt, mens andre igjen kunne venne tilbake til familielivet og fungere ganske godt, sier Sæther.

Krigshistorien vi ikke skrev

Forfatteren har undersøkt norske og britiske kilder, samt reist landet rundt for å møte barn og slektninger, både av de som drepte og de som ble drept. 

– Jeg har forsøkt å skrive en bok som løfter frem dramaet i disse historiene, psykologien, valgene disse menneskene stod i. Det finnes historikere som har gjort strålende forskning på området, men jeg mener dette er fortellinger alle i Norge burde kjenne til. Vi burde undervise elevene i skolen om Henrik Hop, Andreas Aubert og Johan Edvard Tallaksen. For de fleste er dette ukjente navn, men i mine øyne er de krigshelter med historier som overgår de fleste Hollywood-filmer. De fortjener en plass i vår kollektive bevissthet, sier Sæther og fortsetter:

– Men aller mest håper jeg denne boken kan få oss til å snakke om krigshistorien vi ikke skrev. Den som ble gjemt unna oss, men som forteller oss at krig aldri er sort-hvitt. Det er i gråsonene de mest fascinerende, og kanskje de viktigste, historiene ligger. 

Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju. Se boktrailer her.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

«De likviderte» av Eivind Sæther.
«De likviderte» av Eivind Sæther.
Last ned bilde
Foto: Jarli & Jordan
Foto: Jarli & Jordan
Last ned bilde
Foto: Jarli & Jordan
Foto: Jarli & Jordan
Last ned bilde
Foto: Jarli & Jordan
Foto: Jarli & Jordan
Last ned bilde
Foto: Jarli & Jordan
Foto: Jarli & Jordan
Last ned bilde
Jarli & Jordan
Jarli & Jordan
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye