Må stoppe leteboring på skandalefeltet Wisting

Del

Miljødirektoratet må avvise planene om leteboring i det sårbare iskantområdet på skandalefeltet Wisting.

Boreplattform utpå havet med brennende fakkel, helikopter i lav høyde til siden
Å starte leteboring i sårbare områder så nær iskanten er svært risikabelt. Illustrasjonsbilde fra Heidrun i Norskehavet. Foto: Øyvind Hagen, kopirett: Equinor Equinor

Miljødirektoratet må avvise planene om leteboring i det sårbare iskantområdet på skandalefeltet Wisting.

Aker BP har søkt om tillatelse til å bore tre letebrønner på det kontroversielle Wistingfeltet, langt nord i Barentshavet. Wisting ble lagt på is i fjor som følge av økte kostnader, men oljeselskapene har ennå ikke gitt opp. Nå vil de lete etter mer og har planlagt boring allerede i februar 2024.

- Denne letesøknaden trenger ikke en gang et kjapt blikk før den går rett i søpla. Vi har allerede funnet mer olje enn det kloden tåler at vi bruker. Da kan vi ikke lete etter mer, attpåtil rett oppunder den sårbare iskanten, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Planene om Wisting møtte massiv motstand fra en samlet miljøbevegelse før feltet ble satt på vent i fjor. Feltet befinner seg lenger nord enn noe annet felt på norsk sokkel, 300 km nord for Hammerfest.

I en høringsuttalelse 16. november sier Naturvernforbundet seg svært kritisk til leteboringen. Det er stor risiko knyttet til ømfintlig natur i Barentshavet, mangelfull oljevernberedskap, tøffe værforhold særlig vinterstid, og utslipp fra en ulykke underveis i leteboringen vil i verste fall nå både iskantsonen og Bjørnøya.

- Boring her er totalt uansvarlig. Av alle plasser man vil produsere olje, er dette blant de absolutt verste, slår Gulowsen fast.

I VG 16. november forsvarer statsminister Jonas Gahr Støre leting etter mer olje og gass, men sier «Norge satser nå mest på leting rundt eksisterende olje- og gassplattformer, ikke på åpning av helt nye felt».

- Det er svært positivt når statsministeren sier vi ikke skal satse på nye felt. Wisting er både nytt og svært problematisk, så det må være lett å avslå leteboring der, sier Gulowsen.

Nylig foreslo også det regjeringsoppnevnte Klimautvalget 2050 å stanse all videre leting.

- Regjeringen må lytte til sitt eget utvalg og slutte å gamble med klima og sårbar natur. I tillegg til risikomomentet, går leteboring på Wisting helt på tvers av både verdens klimamål og naturavtalens mål om 30 prosent vern av verdens havområder, sier Truls Gulowsen.

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra Naturvernforbundet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturvernforbundet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Naturvernforbundet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom