SalMar ASA går inn i Dsolve-konsortiet
Verdens nest største produsent av oppdrettslaks skal styrke forskningen i regi av SFI Dsolve for å utvikle nye biologisk nedbrytbare materialer for oppdrettsnæringen.
Dsolve er et Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) med visjon om å utvikle bionedbrytbare plast-materialer som kan brukes i redskaper for fiske og akvakultur. Senteret ledes av UiT Norges arktiske universitet, og i senteret deltar fire nasjonale forskningsinstitusjoner, fire internasjonale forskningsinstitusjoner, 14 industripartnere fra fiskeri, havbruk og utstyrsleverandører, samt flere offentlige etater og næringsorganisasjoner.
SFI Dsolve har den 31.10.23 i ekstraordinær generalforsamling vedtatt at SalMar ASA, verdens nest største produsent av oppdrettslaks, tas inn som ny partner i konsortiet. Selskapet driver akvakultur og tilhørende industrier langs hele kysten fra Møre og Romsdal og nordover, og er også til stede på Island, i Skottland, på Shetland og på Orknøyene.
Den nye partneren, SalMar ASA, vil sammen med Kvarøy fiskeoppdrett AS, styrke forskningen i regi av SFI Dsolve for å utvikle og teste nye biologisk nedbrytbare materialer for oppdrettsnæringen. Som et ledd i dette utviklingsarbeidet, vil det også være behov for å se på hvordan ulike insentiver kan bidra til at nye nedbrytbare materialer får økt anvendelse også i oppdrettssektoren.
SalMar ASA vil, foruten å styrke kompetansen innen akvakultur i Dsolve, også bidra til å få flere studenter til å velge forskningsoppgaver som ligger i interessefeltet for Dsolve. SalMar sitt bidrag i programperioden fram til 2028 verdsettes i størrelsesorden 10 millioner kroner, både i form av egeninnsats og direkte støtte til studentrelaterte aktiviteter.
Akvakultur er en voksende industri også i Norge, og er regnet som en svært viktig del av Norges sjømatnæring, noe som bl.a. gjenspeiles i at den årlige eksportverdien av norsk ørret og laks overstiger 100 milliarder kroner. Akvakulturnæringen er viktig for sysselsetting og økonomi i mange kommuner, og virksomheten gir betydelige ringvirkninger. I likhet med fiskerinæringen anvender oppdrettsnæringen betydelige mengder plastfibre som har lang nedbrytingstid og potensial for spredning av mikroplast i naturen.
SFI Dsolve er svært fornøyd med å ha fått SalMar ASA med i konsortiet og vil sammen med de øvrige partnerne, arbeide intenst videre for å finne løsninger som kan redusere dagens bruk av miljøskadelige plastprodukter og erstatte disse med bionedbrytbare materialer, også i produksjon av oppdrettsfisk.
Nøkkelord
Kontakter
Roger B. LarsenLederDsolve / UiT Norges arktiske universitet
Tel:77644536roger.larsen@uit.noMaria SparboeFagleder miljøSalMar
Tel:908 35 353maria.sparboe@salmar.noFølg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom