Har skrevet under viktig avtale om forvaltning av biovitenskapelige forskningsdata
Ni norske naturvitenskapelige infrastrukturer har inngått en strategisk avtale om forskningsdata. Samarbeidet tar sikte på å revolusjonere forvaltningen og utvekslingen av biovitenskapelige data i Norge.

13.11.2023 - Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø, Ås
13.11.2023 signerte ni norske forskningsinfrastrukturprogrammer en avtale om etablering av et langsiktig samarbeid som tar sikte på å revolusjonere forvaltningen og utvekslingen av biovitenskapelige data i Norge.
Biovitenskapelig forskning spiller en sentral rolle i å forme samfunnet og påvirker i stor grad nøkkelsektorer i norsk økonomi, inkludert den vitale akvakulturnæringen. Den globale COVID-19-pandemien understreket ytterligere den kritiske betydningen av å sikre at forskningsdata, som omfatter felt innen biologi og medisin, overholder prinsippene om å være finnbar, tilgjengelig, interoperabel og gjenbrukbar (FAIR), samtidig som juridiske og personvernforpliktelser respekteres.
Med dette visjonære initiativet forpliktet de deltakende infrastrukturene seg til det høyere målet om å forbedre eksisterende prosesser for å lette sømløs publisering av forskningsdata fra norske studier til pålitelige FAIR-databaser. Denne bestrebelsen omfatter ikke bare forskningsdata, men strekker seg også til de forskjellige verktøyene og metodene som brukes for å behandle og analysere disse uvurderlige datasettene. Ved å gjøre disse ressursene lett tilgjengelige sammen med dataene, tar partnerne sikte på å gjøre vitenskapelige studier mer reproduserbare, og fremme et klima som bidrar til bedre informert gjenbruk og gjenbruk av data.
Samarbeidssatsingen ledes av ni forskningsinfrastrukturer med noder ved norske universiteter og universitetssykehus og uavhengige FoU-organisasjoner. Til sammen representerer disse institusjonene flertallet av forskningsinfrastrukturer innenfor det spirende feltet Life Science i Norge. Deres etablerte bånd med europeiske overordnede organisasjoner sikrer en direkte og vidtrekkende effekt. I tillegg forblir initiativet åpent og inkluderende, og ønsker nye partnere, forskningsinfrastrukturer og individuelle forskningsprosjekter med betydelige databehandlingskomponenter velkommen.
Dette fremtidsrettede initiativet bygger på den uvurderlige erfaringen, ekspertisen og nettverkene som ble dyrket under BioMedData-prosjektet. Koordinert av ELIXIR Norge, er BioMedData planlagt for formell nedleggelse våren 2024. Med signeringen av denne betydningsfulle strategiske avtalen er partnerne helhjertet forpliktet til å bevare og utvide det eksisterende BioMedData-nettverket. Dette inkluderer den vitale Life-science Research Data Management (RDM) Group, som utvider sin rekkevidde til sentrale interessenter som universitetsbiblioteker.
Koordineringen av dette banebrytende initiativet faller inn under det dyktige forvalterskapet til ELIXIR-Norway, den norske avdelingen av den europeiske mellomstatlige organisasjonen og ESFRI Research Infrastructure dedikert til biomolekylære data.
Sushma Grellscheid, leder for Node ELIXIR Norge:
"Jeg er begeistret over å være vitne til dette historiske samarbeidet mellom ni naturvitenskapelige forskningsinfrastruktur-programmer i Norge. Denne strategiske avtalen betyr ikke bare vår kollektive forpliktelse til å fremme feltet, men viser også vårt engasjement til å gjøre forskningsdata virkelig FAIR. Det fremmer reproduserbarhet og åpner dører til transformative funn til nytte for samfunnet. Sammen setter vi en ny standard for datahåndtering innen biovitenskap, og sikrer at Norge forblir i første linje av banebrytende forskning."
For spørsmål fra media, vennligst kontakt:
Ingeborg Winge, Node koordinator ELIXIR Norway Ingeborg.Winge@uib.no +47 47271426
Relevante lenker:
Om Partnerne
BioMedData er et forskningsinfrastruktur prosjekt. Prosjektet ble etablert i 202 som et samarbeid mellom 11 norske biovitenskaplige infrastrukturer innen genomikk, molekylær epidemiologi, proteomikk, bildeanalyse, biodiversitet, biobanker, Krystallografi, nuclear magnetic resonance og små molekyl screening. BioMedData er støttet av Norges Forskningsråd og vil fortsette fram til våren 2024. BioMedData har bygget et nasjonalt nettverk av databehandlings eksperter på tvers av disse infrastrukturene, som fremmer og tilrettelegger for tjenester som er profesjonalisert og harmoniserer med FAIR data behandling overfor brukerene av partnerinfrastrukturene.
Avtalen er signert av: ELIXIR Norway, det National Network of advanced Proteomics Infrastructure, NOR-Openscreen, det Norwegian Advanced Light Microscopy Imaging Network, Norwegian Molecular Imaging Infrastructure, det Norwegian NMR (Nuclear Magnetic Resonance) Platform 2, NorSeq, GBIF Norway og DiSSCo Norway
Bilder

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)
Sammen for å skape en ansvarlig medieframtid: DN Media Group og Factiverse blir nye partnere i SFI MediaFutures17.6.2025 13:26:29 CEST | Pressemelding
Bergen, 16. juni 2025 – SFI MediaFutures får to nye partnere. DN Media Group og den norske oppstartsbedriften Factiverse blir nå en del av forskningskonsortiet. Begge deler et tydelig mål: å utvikle ansvarlig, fremtidsrettet teknologi for mediebransjen.
UiB får 200 millioner til forskning på hybrid intelligens og læring11.6.2025 11:00:42 CEST | Pressemelding
Hybrid intelligens er fremtiden, ifølge professor Barbara Wasson. Hun leder det nye forskningssenteret AI LEARN som skal forske på samspillet mellom menneskelig og kunstig intelligens (KI) de neste fem årene.
Holbergprisen overrakt til professor Gayatri Chakravorty Spivak5.6.2025 16:59:41 CEST | Pressemelding
H.K.H Kronprins Haakon overrakte i dag Holbergprisen til den indiske forskeren Gayatri Chakravorty Spivak, for hennes banebrytende forskning innen litteraturvitenskap og filosofi.
Forskningspris til prosjekt om ME-sykes møte med helsevesenet5.6.2025 13:50:05 CEST | Pressemelding
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun kunngjorde i dag at vinneren av Holbergprisen i skolen 2025 er Vilde Seip Frydenlund, med prosjektet «Men du ser ikke syk ut».
Overvekt hos tenåringsgutter kan skade helsen til fremtidige barn27.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemelding
En ny studie antyder at gutters overvekt i tidlig tenårene kan skade genene til sine fremtidige barn, og dermed øke risikoen for at barna utvikler astma, fedme og nedsatt lungefunksjon.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom