Vi mangler kunnskap om klasse i akademia
– Sosial bakgrunn påvirker hvem som tar høyere utdanning, hvilke studier en velger, hvilke karakterer en får og hvem som slutter og fullfører. Men man vet lite om hvordan dette påvirker en akademisk karriere, sier forsker Thea Strømme.
Av: Gunn Kvalsvik, Kifinfo
– Vi trenger mer kunnskap om sammenhengen mellom klassebakgrunn og akademiske karrierer i Norge. Både om rekruttering og eventuelle sammenhenger med karriereutfall, sier Thea Strømme, som er sosiolog og forsker ved OsloMet.
Sammen med Sam Friedman skriver Thea Strømme på en artikkel om sammenhengen mellom sosial bakgrunn og rekruttering til ulike posisjoner i akademia. Hun synes det er bra at Kif-komiteen setter søkelys på klasse og sosial bakgrunn i akademia, og gleder seg til å snakke om temaet på seminaret Vi må snakke om sosial klasse i akademia i desember.
Klasse påvirker både studier og karakterer
I sin doktorgrad analyserte Thea Strømme sammenhengen mellom sosial ulikhet og utdanningsvalg. Hun fant blant annet ut at det er relativt stabile sammenhenger mellom foreldres utdanning og økonomi og rekruttering til populære studier som juss og medisin. I tillegg påvirker sosial bakgrunn utdanningsvalg på alle nivåer, også gjennom såkalte peer-effects, altså at skolekameraters sosiale bakgrunn har betydning.
Hun har fortsatt å forske på sosial bakgrunn og utdanningsutfall som postdoktor i et prosjekt om frafall i høyere utdanning.
– Sosial bakgrunn har betydning for hvem som tar høyere utdanning, hvilke studier en velger, hvilke karakterer en får, og hvem som slutter og fullfører. Det er interessant å undersøke hvordan dette ser ut blant de som jobber i akademia, og ikke minst om noe har endret seg over tid.
– Når har klassebakgrunn størst betydning? Er det når man skal velge studie, når man ser på hvem som tar doktorgrad, eller seleksjonsmønstre i hvem som blir forskere?
– Det vi ser fra forskning i andre land er at det er en klar sammenheng mellom sosial bakgrunn og akademiske posisjoner, også utover de forskjellene som eksisterer i høyere utdanning. Har foreldrene dine, en eller begge, en doktorgrad, er det for eksempel større sannsynlighet for at du selv skaper en akademisk karriere.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noOm Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
KRONIKK: Det er mangfoldsutfordringer i akademia5.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
FrP ser ikke behovet for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). I sitt svar til FrP skriver Kif-leder Ragnhild Hennum om store kjønnsforskjeller i ulike fagområder, skjev sosial rekruttering og det viktige arbeidet for et inkluderende akademia.
Kjønnsnøytral likestillingslov skaper splid20.11.2024 11:35:50 CET | Pressemelding
Likestillings- og diskrimineringsloven har fortsatt som formål å særlig bedre kvinners stilling. Mannsutvalget møter motstand når de foreslår å gjøre den kjønnsnøytral.
Kunnskapen om klasse i akademia har store hull15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Nylig ble notatet med den spørrende tittelen «Hva vet vi om klasse i akademia?» publisert. – Vi vet veldig lite om sammenhengen mellom sosial bakgrunn og en akademisk karriere, sier Edvard Nergård Larsen.
Kif-komiteen fyller 20 år: Ferdig med puberteten, men fortsatt ikke i mål13.11.2024 14:13:34 CET | Pressemelding
I år er det 20 år siden den første Kif-komiteen ble opprettet. Kifinfo har snakket med tre nøkkelpersoner fra komiteens virke de siste ti årene.
– Jeg drømte aldri om å bli forsker1.11.2024 11:41:49 CET | Pressemelding
– Det handler om at jeg ikke har sett forskere med minoritetsbakgrunn i media i oppveksten. Jeg har heller ingen i mitt sosiale nettverk som jobber i akademia, sier den ferske stipendiaten Usma Ahmed ved OsloMet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom