Kifinfo

Vi mangler kunnskap om klasse i akademia

Del

– Sosial bakgrunn påvirker hvem som tar høyere utdanning, hvilke studier en velger, hvilke karakterer en får og hvem som slutter og fullfører. Men man vet lite om hvordan dette påvirker en akademisk karriere, sier forsker Thea Strømme.

Thea Strømme, postdoktor ved OsloMet.
– Hvis det er sånn at det å ha akademikerforeldre betyr mye for akademisk suksess, kan konkrete grep forbedre sjanselikhet, sier Thea Strømme, postdoktor ved OsloMet. (Foto: Benjamin A. Ward / OsloMet)

Av: Gunn Kvalsvik, Kifinfo

– Vi trenger mer kunnskap om sammenhengen mellom klassebakgrunn og akademiske karrierer i Norge. Både om rekruttering og eventuelle sammenhenger med karriereutfall, sier Thea Strømme, som er sosiolog og forsker ved OsloMet.

Sammen med Sam Friedman skriver Thea Strømme på en artikkel om sammenhengen mellom sosial bakgrunn og rekruttering til ulike posisjoner i akademia. Hun synes det er bra at Kif-komiteen setter søkelys på klasse og sosial bakgrunn i akademia, og gleder seg til å snakke om temaet på seminaret Vi må snakke om sosial klasse i akademia i desember.

Klasse påvirker både studier og karakterer

I sin doktorgrad analyserte Thea Strømme sammenhengen mellom sosial ulikhet og utdanningsvalg. Hun fant blant annet ut at det er relativt stabile sammenhenger mellom foreldres utdanning og økonomi og rekruttering til populære studier som juss og medisin. I tillegg påvirker sosial bakgrunn utdanningsvalg på alle nivåer, også gjennom såkalte peer-effects, altså at skolekameraters sosiale bakgrunn har betydning.

Hun har fortsatt å forske på sosial bakgrunn og utdanningsutfall som postdoktor i et prosjekt om frafall i høyere utdanning.

– Sosial bakgrunn har betydning for hvem som tar høyere utdanning, hvilke studier en velger, hvilke karakterer en får, og hvem som slutter og fullfører. Det er interessant å undersøke hvordan dette ser ut blant de som jobber i akademia, og ikke minst om noe har endret seg over tid.

– Når har klassebakgrunn størst betydning? Er det når man skal velge studie, når man ser på hvem som tar doktorgrad, eller seleksjonsmønstre i hvem som blir forskere?

– Det vi ser fra forskning i andre land er at det er en klar sammenheng mellom sosial bakgrunn og akademiske posisjoner, også utover de forskjellene som eksisterer i høyere utdanning. Har foreldrene dine, en eller begge, en doktorgrad, er det for eksempel større sannsynlighet for at du selv skaper en akademisk karriere.

Les hele saken hos Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Om Kifinfo

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye