UiT på verdenstoppen i arktisk forskning
UiT Norges arktiske universitet er nest størst i verden innen arktisk forskning, viser ny rapport.
– UiT har i sin strategi som ambisjon å være internasjonalt ledende på kunnskap og kompetanse i, om og for Arktis. Rapporten underbygger at vi ikke bare har beholdt, men også styrket vår posisjon globalt innen forskningsformidling på området, sier Jan-Gunnar Winther, prorektor for forskning og utvikling ved UiT Norges arktiske universitet.
Rapporten «Arctic Research Trends – Bibliometrics 2016-2022» er utarbeidet av UArctic Thematic Network, og baserer seg på omfattende data hentet fra den akademiske databasen Scopus. Den viser antall publikasjoner globalt innen arktisk forskning i årene 2016–22.
På verdenstoppen
Ifølge rapporten har UiT i perioden 2016 – 22 levert 2956 publikasjoner innen arktisk forskning. Det betyr at UiT er nest størst i verden i antall publikasjoner på området de siste seks årene – bare det russiske vitenskapsakademi med sine 6645 publikasjoner leverte flere. I rapporten påpekes det imidlertid at akademiet består av et nettverk av forskningsinstitutter over hele Russland.
For årene 2020-22, toppes lista av det samme akademiet. På andreplass følger Háskóli Íslands - eller Universitetet på Island – mens UiT inntar tredjeplassen på den globale publikasjonslista.
Øvrige norske universiteter på lista er UiO, UiB og NTNU, henholdsvis på 12., 21. og 22. plass.
Økende oppmerksomhet om Arktis
– Det har vært en økende global oppmerksomhet rundt Arktis de senere årene som følge av klimaendringene og -utfordringene vi står i. Oppvarmingen i Arktis går flere ganger raskere enn snittet i verden ellers, og klimaendringene her får konsekvenser globalt. Forskningen UiT leverer skal være verdensledende når det kommer til å forstå både hva som skjer og konsekvensene som følger av endringene, sier Winther.
Må samarbeide godt
Det nasjonale forskningsprosjektet Arven etter Nansen, Norges største forskningsprosjekt, var ledet av UiT. Prosjektet ble etablert for å øke kunnskapen om de komplekse klima- og økosystemprosessene i det nordlige Barentshavet, og for å bidra til bedre forvalting av hele Polhavet. Det syvårige prosjektet ble avsluttet for kun få dager siden.
Nylig startet UiT også opp sitt splitter nye senter for fremragende forskning, iC3 – Centre for ice, Cryosphere, Carbon and Climate. Senteret ligger under Institutt for geovitenskap ved UiT og skal forene forskningsmiljøer ved UiT, Norsk Polarinstitutt, NORCE og andre samarbeidspartnere i Norge og internasjonalt.
– Som verdens nordligste universitet skal vi også være en pådriver for samarbeid i Arktis. Dette skjer blant annet innen forskning på store samfunnsutfordringer, som klima og miljø. Samtidig er Arktis nå også en hot spot når det gjelder geopolitikk og forvaltningen av naturressurser. For UiTs del betyr det at vi skal være en pådriver når det gjelder å løfte forskningsspørsmål også på disse områdene. For å lykkes er det avgjørende at vi samarbeider godt med andre norske fagmiljøer, sier prorektor Jan-Gunnar Winther.
Nøkkelord
Kontakter
Jan-Gunnar WintherProrektor for forsking og utviklingUiT Noregs arktiske universitet
Tel:90784874jan-gunnar.winther@uit.noFølg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Presseinvitasjon: Smakebiter fra Arven etter Nansen – forskning som former fremtiden i nord!2.12.2024 11:09:58 CET | Presseinvitasjon
Arven etter Nansen markerer sju år med forskning med et seminar med korte foredrag. Dette er en unik mulighet til å høre våre ledende forskere snakke om hva fremtiden bringer for våre nordlige havområder – og hvordan vi sammen kan møte utfordringer og muligheter i Barentshavet.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store2.12.2024 10:40:55 CET | Pressemelding
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Budsjettforliket sikrer klimaovervåking1.12.2024 22:10:00 CET | Pressemelding
COAT, som overvåker og varsler klimaendringene i nord, er sikret i budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene.
Dag Rune Olsen ansatt for ny rektor-periode27.11.2024 15:12:43 CET | Pressemelding
Universitetsstyret ved UiT Norges arktiske universitet har i dag ansatt Dag Rune Olsen for en ny åremålsperiode, som løper fram til juli 2029.
Millionstøtte til Nord-Norge som testarena for grønn luftfart25.11.2024 10:11:09 CET | Pressemelding
Nord-Norge går sammen for å teste og utvikle framtidas fly i landsdelen. Med fem millioner i støtte tar prosjektet av.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom