Vestre har bygget verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk

Del

I 2022 stod Vestre AS sin møbelfabrikk, The Plus, klar på Magnor. Nå anerkjennes bygget med aller høyeste miljøklassifisering i BREEAM.

Et BREEAM Outstanding-bygg er definert som en internasjonal nyskaper. I teorien skal under 1 prosent av alle bygg som ikke er boliger, oppnå denne ekstremt høye klassifikasjonen. I praksis er det imidlertid enda færre som klarer det.

The Plus mottar nå, som første prosjekt av denne typen, den høyeste miljøklassifiseringen – BREEAM Outstanding.

Da The Plus ble lansert i 2020 var det ingen industrielle prosjekter i Norden som var i nærheten av å oppfylle kravene til Outstanding. Konsernleder i Vestre, Bjørn Fjellstad, håper utmerkelsen vil inspirere andre.

– Gjennom dette prosjektet har vi i Vestre vist at også industriprosjekter kan være globale miljøforbilder, og at industrien er en del av løsningen. Det håper vi kan være med på å inspirere andre, slik at flere følger etter, sier Fjellstad.

Vestre er i verdensklasse

Daglig leder i Grønn byggallianse, Katharina Bramslev mener utmerkelsen gjør Vestre til et fyrtårn innen bærekraft.

– Å oppnå BREEAM Outstandig er helt fantastisk. Jeg håper dette inspirerer andre til å tenke på hvordan de bygger og bruker byggene sine, og på hvilken stor påvirkning de har på klima og natur, sier Bramslev.

Vestres ambisjon var å skape fremtidens fabrikkbygg – og samtidig vise bransjen at man selv bestemmer hvordan fremtidens grønne og attraktive industriarbeidsplasser skal være. Ved å oppnå BREEAM Outstanding kan Vestre også dokumentere at de ikke bare snakker om hvordan de reduserer miljøpåvirkning, men også handler, påpeker Bramslev:

– Dette viser at norske ambisjoner, kunnskap og kompetanse for å realisere bærekraftige bygg er i verdensklasse. Utmerkelsen er en stor anerkjennelse for de involverte partene, sier hun.

Verdien av grønne bygg, arbeidsplasser og nye løsninger

The Plus er første, og antakelig eneste, fabrikkbygg i verden som oppfyller BREEAM-sertifikatets krevende miljøkrav, og standarder for trygge, helsefremmende og gode fysiske arbeidsmiljøer.

På verdensbasis har bygg- og anleggssektoren ansvaret for omtrent 37 prosent av globale klimagassutslipp.

I Norge utgjør bygg- og anleggsaktiviteter rundt 15 prosent av norske klimagassutslipp. I tillegg regner man inn klimagassutslipp som skjer i Norge, som følge av eksporterte produkter.

– Det er et stort potensial for dekarborisering av hele denne sektoren. Det er derfor avgjørende at alle som bestiller varer og tjenester setter krav til sine leverandører. På den måten kan vi sammen ta ansvar for å få ned utslippene, sier Fjellstad.

I hele verden møter nå byggefirmaer, arkitekter og eiendomsutviklere press fra investorer, banker, regulerende myndigheter, oppdragsgivere og forbrukere på å redusere klimarisiko og finne nye løsninger for å minimere klimagassutslipp.

–Da er det spennende at man nå kan se til Norge for å lære og la seg inspirere, sier Fjellstad.

**

Filmvisning av “The spaces that shape us” og panelsamtale – tirsdag 21. nov 2023

Velkommen til afterwork hos Grønn Byggallianse! Det blir visning av den BBC-produserte filmen om Vestres møbelfabrikk The Plus og samtale om verdien av grønne bygg og arbeidsplasser.

Program:
Fra kl 16:30 Velkommen til Spaces Tullinløkka, ved Grønn Byggallianse. Kort presentasjon av Vestre og visning av filmen om The Plus (5 min).
17:00-17:30 Panelsamtale

Verdien av grønne bygg og arbeidsplasser.

På verdensbasis har bygg- og anleggssektoren ansvaret for omtrent 37 % av globale klimagassutslipp, 50 % av global rikdom og sørger for hjem i urbane området for mer enn 60% av verdens åtte milliarder mennesker. I Norge utgjør bygg- og anleggsaktiviteter rundt 15 % av norske klimagassutslipp (kilde BNL). I tillegg kommer klimagassutslipp som skjer i Norge som følge av eksporterte produkter. Hvordan kan vi samarbeide for å nå målet om netto nullutslipp i 2050?

Samtalen ledes av Katharina Bramslev, daglig leder i Grønn Byggallianse

– Bjørn Fjellstad, konsernleder i Vestre AS
– Sonja Horn, administrerende direktør i Entra ASA
– Magnus Meland Røed, Client Advisor, Seksjon Eiendom & Entreprenør DnB Bank
– Tonje Værdal Frydenlund, Director of Operations, Snøhetta arkitekter og styreleder Grønn Byggallianse

Registrering: https://byggalliansen.no/event/afterwork-med-vestre-filmvisning-av-the-spaces-that-shape-us/

Sted: Spaces Tullinløkka, Kristian Augusts gt. 13, Oslo
Servering: Småretter til forfriskende drikke
Pris: Gratis

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fakta om Vestre Vestre har i en årrekke levert bærekraftige utemøbler til aktører over hele verden. Møbelprodusenten har i mer enn 70 år skapt sosiale møteplasser for millioner av mennesker. Alt fra takterrasser i New York, til havnepromenaden i Oslo er møblert med utemøblene fra Vestre. Selskapet har vokst til å bli Europas største utemøbelprodusent og er kjent for klimavennlig produksjon, holdbare produkter og nordisk design. Gjennom sine produkter bidrar Vestre til å skape sosiale møteplasser og arenaer for hverdagsdemokratiet. Fakta om The Plus The Plus er verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Fabrikken på Magnor i Innlandet er tegnet av det verdenskjente arkitektkontoret Bjarke Ingels Group (BIG). I tillegg til spektakulær arkitektur vil The Plus by på et eget besøkssenter og en park på 300 mål. The Plus blir sannsynligvis verdens første prosjekt i sin typologi som oppnår miljøklassifiseringen BREAAM Outstanding. Fabrikken vil være «Paris Proof», og skal ha minst 55 prosent lavere utslipp av klimagasser sammenlignet med en tilsvarende konvensjonell fabrikk, i tillegg til at The Plus reduserer levert energibehov med minst 90 prosent.

Dette er The Bream

  • BREEAM er et internasjonalt verktøy for å miljøsertifisere bygg.
  • BREEAM brukes i mer enn 70 land, og flere i Europa har gått et steg videre for å utvikle landspesifikke BREEAM-ordninger, blant dem Norge.
  • BREEAM-NOR er i dag Norges mest brukte miljøsertifisering for nybygg og større rehabiliteringer. Når det bygges etter BREEAM-NOR, viser det at prosjektet har kvaliteter utover byggeforskriftenes minstekrav, og at man har tatt hensyn til bærekraftverdier. Et bygg kan sertifiseres på fem nivå; Pass, Good, Very good, Excellent og Outstanding.

Følg pressemeldinger fra Vestre

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Vestre på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Vestre

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye