Diamant Salihu til Norge

Del

Narkokrig og gjengopprør i Sverige har ført til en voldsom drapsbølge. Over grensa flommer også narkotika inn i Norge, og bak mye av trafikken står «Den kurdiske reven».

Foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg

– De kriminelle ser på Norge som et attraktivt marked, sier gravejournalisten Diamant Salihu, som i lang tid har dekket alvorlig gjengkriminalitet for svensk TV. I sin kommende bok, «Når ingen lytter», avslører han en narkotikahandel i millarderklassen og hvordan hevndrap, verving av tenåringssoldater og paralellsamfunn oppstår i kjølvannet av den. 

Den 14. november gjester han Litteraturhuset i Oslo for å lansere boka «Når ingen lytter». Det vil bli mulig å intervjue Salihu samme dag. 

Hacket kryptert chat for kriminelle

Salihu har fått et unikt innblikk i krypterte samtaler mellom tusenvis av kriminelle og gjennomført flere hundre intervjuer. Han har fulgt politiets arbeid med å hacke Encrochat-tjenesten, et gjennombrudd som ga dem mulighet til å overvåke drapsplanlegging og narkotikahandel i sanntid. 

I «Når ingen lytter» følger han politiets arbeid med å forhindre planlagte drap, og vi møter finansielle bakmenn, lagerholdere, kurerer, dealere, leiemordere og torpedoer. Særlig ett navn dukker opp overalt: Rawa Majid.

Vi vil høre mer fra «Den kurdiske reven»

Gjenglederen Rawa Majid, også kjent som «Den kurdiske reven», står bak et stort internasjonalt nettverk ansvarlig for drap, vold og narkotikahandel. 

– Jeg tror vi kommer til å høre mer fra «Den kurdiske reven». Flere kilder hevder at han ble arrestert i Iran. Andre hevder han er på frifot og ligger lavt for å omgruppere seg etter han måtte flykte fra Tyrkia hvor han havnet i en blodfeide med en tidligere venn. Jeg frykter norske myndigheter også kommer til å se spor av ham, ettersom de kriminelle jobber internasjonalt og ser på Norge som et attraktivt marked for narkotikasalg. Om han dør, kommer noen andre til å ta over – så lenge etterspørselen på narkotika er så høy, sier Salihu. 

Høy tillit blant både kriminelle og politifolk 

Bonnier Forlag har allerede fått meldinger fra flere norske fengsler som ønsker leseeksemplar av bøkene til Salihu. Også i Sverige topper Salihu utlånsstatistikken. 

- Jeg har bygget en høy grad av tillit i faget mitt gjennom at de jeg intervjuer – både dømte og etterlyste kriminelle, men også politifolk – synes at jeg skildrer virkeligheten deres på et balansert og saklig vis.  

Den 14. november gjester Diamant Salihu Oslo.  

Ta kontakt for intervju, anmeldereksemplar eller gjestelisteplass til arrangementet. 

Om Diamant Salihu

Diamant Salihus nye bok, «Når ingen lytter», fikk strålende mottagelse i Sverige og ble særlig berømmet for sitt litterære driv og svært grundige research. Den prisvinnende journalisten har brukt utallige timer på å kartlegge de rivaliserende miljøene. Salihu (f. 1983) er gravende journalist i SVT. Han har tidligere jobbet i Expressen, blant annet som avisens korrespondent i London og New York. Salihu har mottat Guldspaden 2021 av Föreningen Grävande Journalister og Bernspriset av Svenske PEN samme år.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg
Last ned bilde
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom