Hav Eiendom

Fra containerhavn til publikumsfavoritt på 20 år

Del

Et yrende folkeliv langs havnepromenaden, strand, bading og fulle fortausrestauranter. Slik kjenner vi Bjørvika på en fin sommerdag i dag. For 20 år siden var dette helt utenkelig.

Bjørvika er i løpet av de siste 20 årene blitt en populær destinasjon som folk reiser til for kultur, natur og kulinariske opplevelser.
Bjørvika er i løpet av de siste 20 årene blitt en populær destinasjon som folk reiser til for kultur, natur og kulinariske opplevelser. Foto: Hav Eiendom.

Nye generasjoner Oslo-beboere vokser i dag opp i en helt annen hovedstad enn det foreldrene deres gjorde. Nå er det en selvfølgelighet at man kan dra ned til sjøen midt i Oslo sentrum og dyppe tærne i vannet i Bjørvika.  

Slik var det ikke da Hav Eiendom, Oslo kommunes eget eiendomsselskap, ble stiftet i 2003. Denne uken markerer selskapet 20 års jubileum, og dermed starten for utviklingen av Bjørvika, et av de største og mest omfattende byutviklingsprosjektene i Oslo i vår tid.  

- For 20 år siden fremsto dagens Bjørvika som en fjern drøm. Det som en gang var en lukket containerhavn og motorvei, fylt med asfalt og eksos, er nå et pulserende bysentrum, full av liv og aktivitet, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.  

Helt fra starten har Hav Eiendom hatt et viktig samfunnsoppdrag: Å gjøre Oslo til en bedre by gjennom å forme fremtidens fjordby for alle. 

Levende bydel 
Kalland understreker at det er mange som deler æren for at Bjørvika-utviklingen har blitt en suksess.  

- Grunneiere, politikere, kommunen og engasjerte Oslofolk har gjennom to tiår jobbet sammen. Resultatet er til det beste for byen og befolkningen. Bjørvika er et eksempel på hva som er mulig å få til gjennom hardt arbeid og vilje til å finne sammen om løsninger, sier Kalland. 

I dag bor og jobber titusenvis av mennesker i det tidligere havneområdet. Bjørvika er blitt en populær destinasjon som folk reiser til for kultur, natur og kulinariske opplevelser. Og folk strømmer hvert år til Sørenga Sjøbad og til den 100 meter lange familievennlige Operastranda. 
 
Sosiale møteplasser 
Kalland tror mye av suksessen handler om at man har truffet godt med miksen av bolig, næring og kultur.  

- De sosiale møteplassene og det levende byrommet vi har klart å skape betyr mye - livet som skjer mellom byggene, der beboere og tilreisende møtes, og øst og vest i hovedstaden smelter sammen, sier han.  

Hav Eiendom er et annerledes eiendomsselskap. Selskapet er eid av Oslo kommune gjennom Oslo Havn, og alle verdier som skapes går tilbake til havnen, byen og byens innbyggere.  

Sammen med Oslo S Utvikling har Hav Eiendom forpliktet seg til å bruke totalt 4,6 milliarder kroner på strender, møte-og lekeplasser og nødvendig infrastruktur gjennom utbyggingsavtalen for Bjørvika. 66 prosent bærer Hav Eiendom alene. Når utbyggingen i Bjørvika er ferdigstilt, vil bidraget til Bjørvika Infrastruktur fra tomter opprinnelig eiet av Hav Eiendom utgjøre over 3 milliarder 2023-kroner. 

Nye prosjekter 
Selv om forvandlingen på 20 år er enorm, er Fjordby-utbyggingen langt fra ferdig. Fjordbyen strekker seg fra Frognerkilen i vest til Sydhavna i sørøst. Store arealer som tidligere har blitt brukt til havnevirksomhet skal fortsatt omskapes til bolig, næring og rekreasjonsområder.  

- Det gjenstår ennå mye arbeid med Fjordbyen. Foran oss venter sjønær by- og boligutvikling på Grønlikaia, Filipstad og Hjortnes. Til sammen, tusenvis av nye boliger, arbeidsplasser og møteplasser for byens befolkning og besøkende, sier Kalland.  

De planlagte prosjektene blir viktige bidrag for å få en grønnere by.  

- Fjordbyen skal utvikles på en måte som kommer hele byens befolkning til gode. Fremover skal vi bygge og utvikle Grønlikaia og Filipstad på en sosialt og økologisk bærekraftig måte, både i et lokalt, nasjonalt og globalt perspektiv, avslutter Kalland.  

FAKTA: HAV EIENDOM

Eiendomsselskap eid av Oslo Havn KF, som igjen eies av Oslo kommune. Opprettet i 2003, for å utvikle Fjordbyen. Selskapet ledes av administrerende direktør Kjell Kalland. 
Hav Eiendom har så langt levert et utbytte på 1,5 milliarder til Oslo Havn KF. Utbyttet er avgjørende for å finansiere en ny og miljøvennlig godshavn i Oslo. 
Hav Eiendom skal de neste årene gjennomføre store eiendomsprosjekter i Fjordbyen. Herunder Fiskebrygga, Sadelmakerbryggen, Grønlikaia. og Filipstad. De neste årene vil Hav Eiendom utvikle flere tusen nye boliger og næringseiendom med rom til flere tusen arbeidsplasser – alt i sjøfronten.    

Kontakter

Bilder

Bjørvika er i løpet av de siste 20 årene blitt en populær destinasjon som folk reiser til for kultur, natur og kulinariske opplevelser.
Bjørvika er i løpet av de siste 20 årene blitt en populær destinasjon som folk reiser til for kultur, natur og kulinariske opplevelser.
Last ned bilde
Salt er et av mange populære kultur- og mattilbud som har vokst frem i Bjørvika.
Salt er et av mange populære kultur- og mattilbud som har vokst frem i Bjørvika.
Last ned bilde
Administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.
Administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Hav Eiendom

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hav Eiendom på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hav Eiendom

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye