De femte verdensnomadelekene: 4000 deltakere fra 100 land vil fremme nomadekulturen i 2024

Del

"Omtrent 4000 deltakere fra 100 land vil delta i de femte verdensnomadelekene som arrangeres i Kasakhstans hovedstad fra 8. til 14. september neste år," sa Kasakhstans turist- og idrettsminister Ermek Marzhikpayev på en briefing 26. oktober 2023.

Bildet er illustrativt. Kilde: Kasakhstans utenriksdepartement
Bildet er illustrativt. Kilde: Kasakhstans utenriksdepartement

Ifølge Marzhikpayev har 73 land allerede uttrykt sitt ønske om å delta i konkurransen.

"Det unike med verdensnomadelekene ligger i treenigheten av idretts-, kultur- og vitenskapsprogrammene. Denne sammenkoblede tilnærmingen muliggjør en omfattende studie og global fremhevelse av tradisjonell etnisk idrett og nomadisk kultur over hele verden. Lekenes program omfatter 20 grener med 110 medaljesett," sa Marzhikpayev.

Publikum kan se frem til hesteveddeløp, folkestilbryting, tradisjonelle intellektuelle spill, kampsport, tradisjonell bueskyting, fuglejakt, folkeleker og imponerende demonstrasjoner av etniske idretter.

De sportslige og kulturelle bevigenhetene vil bli holdt på fem betydningsfulle arenaer i hovedstaden: stadionen Astana Arena, den oppussede hippodromen Kazanat med tilskuerkapasitet på 10 000, kampsportpalasset Ushkempirov, Ispalasset Alau og komplekset Duman.
Den tradisjonelle landsbyen Nomadenes univers vil fremme den nomadiske kulturens rike mangfold. Kulturprogrammet vil vise frem prosjekter som representerer landets ulike etniske grupper. Hver gruppe vil presentere sine yurter og gi et innblikk i regionenes unike kulturelle og turistmessige aspekter.

Etnolandsbyen vil ligge nær hippodromen Kazanat og være vertskap for Museum for nomadisk sivilisasjon, en håndverkerby, en neonomadisk festival, en nasjonalmatfestival, samt flere idrettskonkurranser og aitys (konkurranse i improvisert muntlig poesi).

Minister Marzhikpayev understreket under briefingen at arrangementet vil tiltrekke seg over 100 000 kasakhstanske og utenlandske turister. Arrangørene har inngått samarbeid med 23 av hovedstadens beste hoteller som ligger i nærheten av idrettsanleggene for å gjøre oppholdet til de utenlandske turistene og deltakerne mer bekvem.
Det gamle kasakhiske spillet togyzkumalak (på norsk: ni hull; ofte kalt "steppenes sjakk") kommer som idrettsgren i lekene. 
Dette tradisjonelle brettspillet har ikke bare en dyp kulturell betydning, men fungerer også som et pedagogisk verktøy og utvikler matematiske og strategiske ferdigheter. I togyzkumalak grupperer spillerne spillebrikker i hull og prøver ulike strategier for å samle inn så mange brikker som mulig i sin gryte.

Kasakhstan har også kunngjort starten på den første mediekonkurransen Alaman. Konkurransen er til journalister som dekker etniske idretter, og er relatert til de kommende lekene neste år. Alaman vil vare seks måneder - fra 1. september 2023 til 1. mars 2024. Journalister som har fremgang i ulike kategorier, vil få betydelige pengepremier.

En vitenskapelig konferanse vil være en del av verdensnomadelekene. Konferansen vil fokusere på avl av sportshester, treningsmetoder for utøvere av etniske idretter og standardisering og vedtak av regler innen etniske idretter. Det forventes at lekene vil fremheve nomadisk arv, idrett og kultur som forener deltakere og tilskuere fra alle verdenshjørner i hjertet av hovedstaden Astana.

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom