UiT Norges arktiske universitet

Ikke kast hamsteren din! Den er kanskje i dvale

Del

– Det er ikke uvanlig at folk kaster eller begraver hamstre som faktisk lever, de bare virker døde når de er i dvale, sier dvaleforsker Vebjørn Melum ved UiT Norges arktiske universitet.

Dyr som skal overleve vinteren har ulike måter å tåle lite mat og kulde på. Hamsteren er i dvale tre til syv dager om gangen i den kalde årstiden.
Dyr som skal overleve vinteren har ulike måter å tåle lite mat og kulde på. Hamsteren er i dvale tre til syv dager om gangen i den kalde årstiden. Fredrik Markussen, UiT Norges arktiske universitet

Hamsterens død er kanskje barnets første møte med døden. Og vi har en tårevåt begravelsesseremoni i hagen (kanskje etter en runde i fryseren mens vi ventet på våren) eller så kaster vi den. Noen av disse hamsterne har kanskje vært i dvale, for mange vet ikke at hamstre kan det.

– Den er kald, vi ser ikke pulsen og ser heller ikke at den puster. Da er det ikke rart vi tar feil noen gangersier Melum. Han er stipendiat ved forskningsgruppen Arktisk Kronobiologi og Fysiologi.

Går i dvale for å spare energi om vinteren

Dyr som skal overleve vinteren har ulike måter å tåle lite mat og kulde på. Trekkfugler stikker sørover, andre spiser masse på sommeren så de har store fettlagre på kroppen, noen skifter til vinterpels og noen går i dvale.

Dvale er når et dyr får veldig lav kroppstemperatur, hjerterytme og puster veldig sjelden. Da bruker dyret lite energi. Melum forsker på hamstre og hjernene deres for å finne ut hvordan dvale fungerer. Han lurer også på hvilke signaler som setter i gang dvalen.

­– Men hamsteren er ikke i dvale hele tiden. Den våkner jevnlig for å spise og gå på do, sier Melum.

Hamsteren øver på dvale før vinteren

På laben måler Melum og kollegaene hans kroppstemperaturen til hamstrene. De har funnet ut at i ukene før hamstrene går i dvale øver noen av de seg på å gå inn og ut av dvale. I starten av øveperioden detter temperaturen ned noen få grader. Så ned til 20 grader, men fortsatt bare en kort stund.

Etter noen uker går hamsteren inn i dvalen med en kroppstemperatur på 10 grader, som er det samme som temperaturen på dvalelaben.

Da senkes også forbrenningen og hamsteren puster kanskje så lite som 1 gang i minuttet, eller enda sjeldnere. Hjertet går fra å slå 325 ganger i minuttet til bare 11 ganger.

Hamsteren er i dvale 3 til 7 dager om gangen. Når den skal våkne varmes det brune fettvevet på ryggen opp for å få opp kroppstemperaturen raskt og livne til igjen. Så går den på do, sover, spiser og drikker litt og går inn i dvale igjen etter 6 til 24 timer.

Så hvordan skal vi sjekke om hamsteren er død eller i dvale?

Hvis du er i tvil om hamsteren er død eller i dvale er det noen ting du kan gjøre for å sjekke.

  1. Ligger hamsteren som en sammenkrøllet ball er det god grunn til å tro at den er i dvale.
  2. Se nøye på hamsteren i 5 minutter. I løpet av denne tiden skal det være mulig å se i hvert fall et til to innpust.
  3. Legg litt sagflis på ryggen til hamsteren og se om det blir borte i løpet av de neste 3 dagene.
  4. Hvis ikke 1-3 virker kan du løfte den opp og holde den i hånden en stund, varmen fra hånden og forstyrrelsen vil mest sannsynlig få den til å starte oppvåkningsprosessen, men det tar litt tid (1-2 timer). Du vil nå se økende pustefrekvens og etter hvert skjelving. Det er en normal del av oppvåkningen fra dvale.

Les mer om hamsterdvalen  her

Hva kan vi bruke dvaleforskning til?

Hvordan et pattedyr, som du og jeg, kan koble ut de normale neurale kretsløpene sånn at kroppen tåler å være helt nede i 4 grader er et av biologiens største mysterier. Bare av nysgjerrighet er det et mysterium vi må finne svaret på.

Får millioner til å forske på hamsterdvale

Når vi forstår det, kan det være første steg for å forstå hvordan vi kan skru opp eller ned hjernens termostat. Klarer vi det vil vi kunne bruke det i alt fra traumebehandling til romferder.

Hvis vi forstår dvale, kan vi bruke det i medisin. Hvis mennesker kunne legges i dvale så blodomløp, pust og hjertet var på et minimum ville de fleste operasjoner og transplantasjoner være tryggere og enklere. NASA er også interessert i dvaleforskning, for tenk så enkelt og billig det ville være å sende astronauter opp i rommet mens de var i dvale. Da kunne de kommet lengre uten å ha med like mye mat og vann.

Hva er dvale og hvordan får det oss til Mars? 

Kontakter

Bilder

Når hamsteren er i dvale, puster den kanskje så lite som 1 gang i minuttet, eller enda sjeldnere. Hjertet går fra å slå 325 ganger i minuttet til bare 11 ganger.
Når hamsteren er i dvale, puster den kanskje så lite som 1 gang i minuttet, eller enda sjeldnere. Hjertet går fra å slå 325 ganger i minuttet til bare 11 ganger.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye