Stortinget

Stortingspresidenten besøker USA

Del

Stortingspresident Masud Gharahkhani besøker Washington D.C. og New York 12.–17. november. På programmet står møter i Kongressen, hvor han blant annet møter senatsleder Patty Murray, og i FN, hvor han møter generalsekretær Antonio Guterres.

Portrett av stortingspresident Masud Gharahkhani i Eidsvollsgalleriet på Stortinget.
Stortingspresident Masud Gharahkhani besøker Washington D.C. og New York i november. Peter Mydske, Stortinget

I forbindelse med besøket til Washington DC har Gharahkhani med seg en delegasjon som består av følgende stortingsrepresentanter: Bård Ludvig Thorheim (H), Gro-Anita Mykjåland (Sp) og Une Bastholm (MDG).

Bakgrunnen for besøket i Washington D.C. er å styrke de politiske kontaktene og båndene mellom Norge og USA, med særlig vekt på felles demokratiske verdier og sikkerhetspolitikk.

–  Verden er inne i en urolig tid. For meg er det viktig å besøke USA for å bekrefte våre felles demokratiske verdier og våre felles sikkerhetspolitiske interesser, blant annet knyttet til sikkerheten i nord og vår felles støtte til Ukraina, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

–  Folkevalgte har et særlig ansvar

Både han og den norske delegasjonen har flere politiske møter i Kongressen på agendaen.

– USA er vår viktigste allierte. Jeg ser frem til å møte mine kollegaer i Kongressen. Det politiske klimaet er ulikt i våre to land. Som folkevalgte har vi et særlig ansvar i forsvaret av demokrati, rettsstat og menneskerettigheter, sier Gharahkhani.

Gharahkhani og delegasjonen fra Stortinget vil i de politiske møtene også ha oppmerksomhet om næringslivssamarbeid og det grønne skiftet.

Delegasjonen fra Stortinget starter oppholdet i Washington med et besøk til National Archives, hvor den føderale grunnloven av 1787 befinner seg. Den norske og den amerikanske grunnloven er de to eldste grunnlovene i verden som fortsatt er i bruk. I begge land er grunnloven et felles, nasjonalt referansepunkt.

Møter Guterres

New York-delen av programmet er særlig viet FN og behovet for institusjonen og verdiene FN er tuftet på i tiden verden nå er inne i.

–  Vi må sammen støtte opp om FNs arbeid og rolle som verdens viktigste møteplass selv om tiden vi er inne i er vanskelig. Jeg ser frem til å møte Guterres for å snakke om utfordringene verden står overfor, særlig med tanke på sivile lidelser som følge av krig ulike steder i verden, sier Gharahkhani.

I New York vil Gharahkhani i tillegg få innføring i norske aktørers bidrag til grønn omstilling i byen. Blant annet vil han få en innføring i Equinors arbeid.

På agendaen står også et besøk til Oljefondets kontorer i New York.

Gharahkhani tale på åpningsmottakelsen av International Emmy World Television Festival som siste post på programmet.

For pressen

Store deler av programmet er åpent for pressen. Ta kontakt for mer informasjon.

Kontakter

Om oss

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom