Bergen er landets elbilhovedstad: 40 prosent elbiler på veiene

Del

Nå er 4 av 10 biler i Bergen, elektriske. – Bergen har nådd en viktig klimapolitisk milepæl, sier Christina Bu i Elbilforeningen.

BERGEN + ELBIL = SANT. Det er ingen grunn til å stille spørsmåltegn ved om elbil og Bergen passer sammen. Foto: Markus Rotevatn.
BERGEN + ELBIL = SANT. Det er ingen grunn til å stille spørsmåltegn ved om elbil og Bergen passer sammen. Foto: Markus Rotevatn.

Bergen befester med dette sin posisjon som elbilhovedstad og leder foran andre storbyer som Oslo og Trondheim.  

Det ruller nå 50 000 elbiler på veiene i Bergen. Det betyr færre klimagassutslipp, mindre støy og bedre luftkvalitet.  

Bergen viser med all tydelighet at elbilpolitikken fungerer og at vi kutter klimagassutslipp. Det er ekstra viktig i en tid hvor gode klimanyheter ikke akkurat står i kø, sier Christina Bu.

Solid miljørabatt i bomringen gir resultater

– Den høye elbilandelen i Bergen har ikke kommet av seg selv, sier Bu. 

Hun mener dette viser at elbilpolitikken ikke bare handler om nasjonale tiltak. Det er også viktig med offensive lokalpolitikere.

– I Bergen har de hatt fokus på elbilpolitikken lenge. For eksempel har de solid miljørabatt for elbil i bomringen, sier hun.

Hun mener miljørabatt i bommen er et av de mest treffsikre tiltakene i elbilpolitikken:

– Byområder med høyest elbilandel har også betydelig miljørabatt i bommen, sier hun.  

Bergen er best i Norge

Bærum har en elbilandel på 38,7 prosent og havner på andreplass på lista over elbilandel i de 10 største kommunene. Oslo er nummer tre med 37,3 prosent. Lavest ligger Drammen med en elbilandel på 21,6 prosent. Tallene er hentet fra Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV.

Elbilforeningen heier på klimakonkurranse mellom kommunene:

– Oslo og Bærum ligger ikke langt bak. Skal kommunene nå sine mål om utslippskutt bør de kaste seg inn i kampen for å komme på pallen og knive om topplasseringen, avslutter Bu. 

Tabellen viser elbilandel i de ti største kommunene i Norge. Det finnes mindre enkeltkommuner utenfor de store byene med høyere elbilandel, for eksempel Askøy utenfor Bergen. Tallene er fra 31. oktober 2023.  

Bergen 40,2
Bærum 38,7
Oslo 37,3
Trondheim 31,9
Asker 30,9
Lillestrøm 30,9
Kristiansand 30,1
Stavanger 29,5
Fredrikstad 28,3
Drammen 21,6

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Slått av Bergen: Hovedstaden slås på målstreken av Bergen når det gjelder andelen elbiler i bilparken. Bildet er fra Sinsenkrysset i Oslo. Foto: Jamieson Pothecary
Slått av Bergen: Hovedstaden slås på målstreken av Bergen når det gjelder andelen elbiler i bilparken. Bildet er fra Sinsenkrysset i Oslo. Foto: Jamieson Pothecary
Last ned bilde

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom