Dyrevernalliansen

Når blir det slutt på monsterkyllingen, Nortura og Kiwi?

Del

Dyrevernalliansen krever en sluttdato for salget av den hurtigvoksende kyllingrasen Ross 308. – Kiwi, som er landets største mottager av Ross 308, må fortelle kundene sine hvilken dato den siste Ross-kyllingen fra Nortura skal forbi kassaapparatet, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen. 

Ross 308-kylling i norsk fjøs.
Ross 308-kylling i norsk fjøs. Foto: Ihne Pedersen

– Det er bra at Nortura nå sier at de ønsker å fase ut bruken av Ross 308 til fordel for en sunnere kyllingrase. Men vi tar ingenting for gitt før det oppgis en snarlig dato for overgangen, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen

Nortura har i dag offentliggjort at de vil gå bort fra bruken av Ross 308 i sin kyllingproduksjon, og at de påbegynner arbeidet med å bytte til en sakterevoksende kylling. 

Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, er glad for at Nortura endelig anerkjenner behovet for å avslutte bruken av Ross 308. Samtidig mener hun at det er avgjørende at Nortura oppgir en sluttdato, og at denne datoen må være snarlig.

– Det er ikke første gang Nortura svarer på kritikk med løse påstander om å bytte rase. Det gjorde de i desember 2021, og året etter skjedde ingenting. Vi forventer derfor at det denne gangen kommer en sluttdato og en opptrappingsplan for overgangen, sier Kleveland.

Nortura oppgir at det er krevende å sette en sluttdato, og at overgangen vil bli svært krevende og kostbar. Dyrevernalliansen anbefaler Nortura å se til erfaringene fra Norsk Kylling, som fullførte byttet av kyllingrase i 2018.

– Norsk Kylling produserer et volum som er litt over halvparten så stort som Norturas, og de lyktes med å omstille hele sin produksjon i løpet av 18 måneder. Vi forventer derfor at Nortura setter som frist at kyllingrasen skal byttes i minst halve produksjonen i løpet av samme tidsramme, sier Kleveland, og forsetter:

– Erfaringene fra Norsk Kylling er også at det er fullt mulig å drive produksjon med en sunnere kylling og oppnå samme lønnsomhet. Som Norges ledende kyllingprodusent, bør Nortura også være villige til å ta investeringskostnaden forbundet med et rasebytte, sier Kleveland.

Selv om utviklingen i næringslivet går i riktig retning, fastholder Dyrevernalliansen at det trengs et lovforbud mot å drive kyllingproduksjon med Ross 308. Både EUs mattilsyn, EFSA, Rådet for dyreetikk og Mattilsynet har anbefalt å gå bort fra å bruke hurtigvoksende kylling. 

– Vi er tydelige på at bruken av hurtigvoksende kyllingraser er i strid med dyrevelferdsloven, og at det må klargjøres i lov at denne praksisen ikke er tillatt. Tunge, faglige instanser har slått fast at Ross 308 bør byttes ut, og vi forventer at regjeringen lytter til de faglige anbefalingene når de skal legge frem en ny dyrevelferdsmelding senere i år, sier Kleveland.

Kontakter

Bilder

Ross 308-kylling i norsk fjøs.
Ross 308-kylling i norsk fjøs.
Last ned bilde
Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland med en sakterevoksende kylling av rasen Hubbard JA787
Kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen Live Kleveland med en sakterevoksende kylling av rasen Hubbard JA787
Last ned bilde
Dyrevernalliansens maskot Jesper, kommunikasjonsleder Live Kleveland, organisasjonskonsulent Anine Austvold og veterinær Hanne Haugvaldstad protesterer mot Kiwis salg av kyllingrasen Ross 308.
Dyrevernalliansens maskot Jesper, kommunikasjonsleder Live Kleveland, organisasjonskonsulent Anine Austvold og veterinær Hanne Haugvaldstad protesterer mot Kiwis salg av kyllingrasen Ross 308.
Last ned bilde

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom