Vetle Lid Larssen fikk bokideen for 20 år siden.

Del

«De stjernekyndige» skal etter mange års arbeid lanseres 9. november, samtidig som en slående Venus-formørkelse blir synlig på himmelen.

Foto: Svein Finneide

«De stjernekyndige» er inspirert av den sanne historien om en av Europas mest berømte astronomer, som i 1769 legger ut på en hasardiøs reise fra Wien, gjennom Norge - helt til Vardø, for å observere Venus-passasjen, århundrets største astronomiske begivenhet. 

Med seg på ferden har han en mislykket, men svært ærgjerrig norsk assistent. 

Ekspedisjonsmedlemmene fører en desperat kamp med tiden, klimaet og etterhvert: hverandre. Astronomene må lykkes, med de har alle odds mot seg. 

-Ideen fikk jeg da jeg for 20 år siden dro til Vardø, og snublet over et gammelt eksemplar av bladet Kystartillerinytt fra 1960 på biblioteket. Jeg lå på hotellet og leste det drepende kjedelige heftet, da blikket mitt falt på en artikkel om astronomen Maximilian Hell, som kom til Vardø som leder for en av århundrets viktigste ekspedisjoner 235 år tidligere. Jeg skjønte der og da at dette var en fantastisk historie, som jeg ville fortelle, sier Vetle Lid Larssen.

Reiste i månedsvis for research

Men det skulle gå lang tid før boken ble ferdig. Ideen kvernet i Lid Larssen i nærmere to tiår, og et nytt besøk i Vardø ble forløsende. Det gamle eksemplaret av Kystartillerinytt lå urørt på biblioteket der han hadde lagt det fra seg for 20 år siden.

-Jeg leste historien enda en gang. Og bestemte meg å kjøre i gang. I løpet av tre måneder reiste jeg hele Norge på langs, samt Danmark og Østerrike, på jakt etter materiale. Jeg visste jeg hadde noe bra, forteller han.

Kampen for å lykkes

Årene med grubling og månedene med reising og reserach har resultert i en medrivende Norgesodyssé om sjalusi, ambisjon og kampen for å lykkes. Vitenskapsmenn over hele verden fulgte nemlig tett med på astronomenes forsøk på å observere Venuspassasjen, og presset var overveldende. 

-Ønsket om suksess, å bli sett, anerkjent, å lykkes i livet har vært en kamp til alle tider. Også min egen. Men hvor langt er man villig til å gå? Til drap?

For å se Venus-passasjen den 3. juni 1769, er de berømte astronomene og den norske assistenten deres, avhengige av solskinn. Det er bare ett klassisk norsk problem: Været. Vardø har Norges mest elendige. Dessuten vokser motsetningen mellom ekspedisjonsmedlemmene. Akkurat dét er kanskje verst.

Vetle Lid Larssen og Nina Lykke på Litteraturhuset

Den 9. november feires mange års arbeid på Litteraturhuset. Da skal Nina Lykke samtale med Vetle Lid Larssen om «De stjernekyndige», et møte mellom to forfattere som begge vet å spissformulere seg. 

Les mer om arrangementet her. 

Om «De stjernekyndige»

I 1769 får keiserlig hoffastronom i Wien, Maximilian Hell, en overraskende oppgave: Reise så langt nord og øst det er mulig å komme i den kjente verden for å observere Venuspassasjen. Det er en ferd på 5000 kilometer, under brutale forhold, til klodens mest ugjestmilde sted, Vardø, med ett overordnet mål for øye: å fastslå jordens avstand til solen. Det er en ekspedisjon som skal ta flere år, utstyrt med tidens fremste teknologi, fulgt med argusøyne av klodens samlede vitenskapelige elite, stillet overfor uløselige problemer; logistikk, isolasjon, indre motsetninger og voldsomme naturkrefter. Men Maximilian Hell har Gud med på ferden. Og den mislykkede nordmannen Jens Finne Borchgrevink.

Vetle Lid Larssen er en prisbelønt journalist og forfatter. Han har blant annet skrevet romanene "2" og "Norske helter", essayet "Anti-sex", dokumentarromanen "1001 Natt", og den selvbiografiske "Hvordan elske en far – og overleve". I 2021 kom kritiker- og publikumssuksessen "Lucias siste reise", som ble uitgitt i 45.000 eksemplarer. 

Lansering: 9. november.

Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Samme dag som månen skygger for Venus, lanseres Vetle Lid Larssens episke roman "De stjernekyndige". Foto: Svein Finneide.
Samme dag som månen skygger for Venus, lanseres Vetle Lid Larssens episke roman "De stjernekyndige". Foto: Svein Finneide.
Last ned bilde
Vetle Lid Larssen har vunnet flere priser. Foto: Svein Finneide
Vetle Lid Larssen har vunnet flere priser. Foto: Svein Finneide
Last ned bilde
"De stjernekyndige" lanseres 9. november.
"De stjernekyndige" lanseres 9. november.
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom