NRK

NRK arrangerer internasjonal musikkonkurranse i Bodø

Del

I august 2024 samles unge klassiske talenter fra hele Europa i Bodø til den TV-sendte konkurransen Eurovision Young Musicians.

Alma Serafin Kraggerud var norsk deltaker i European Young Musicians i 2022.
Alma Serafin Kraggerud var norsk deltaker i European Young Musicians i 2022. Luc Jennepin/EBU Kan kun brukes i redaksjonell omtale av dette eventet.

Eurovision Young Musicians er den klassiske musikkens versjon av Eurovision Song Contest. Unge klassiske instrumentalister mellom 12 og 21 år kjemper om heder og ære, og en framtidig internasjonal solistkarriere.

Konkurransen regnes som en av verdens viktigste, og har vært arrangert av Den europeiske kringkastingsunion, EBU siden 1982. Lørdag 17. august 2024 er NRK produsent for finalen, og har valgt å legge den til kulturhovedstaden Bodø. Finalen sendes på NRK1 og på TV i en rekke europeiske land.

Skaper karrierer

Flere av dagens norske stjernemusikere har deltatt og gjort det bra i konkurransen. Blant disse er Leif Ove Andsnes, Vilde Frang, Tine Thing Helseth og Elbjørg Hemsing. I 2012 gikk bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad helt til topps. Vinneren av NRKs Virtuos-konkurranse i april 2024 blir Norges representant i EBU finalen.

– Dette er utvilsomt en konkurranse som har skapt store internasjonale karrierer, sier programleder i NRK, Arild Erikstad.

Han påpeker at nivået på de unge deltakerne er ekstremt høyt, og at deltakerlandene legger vekt på å sende sine beste kandidater.

– Og i tillegg til selve konkurransen er dette en arena for vennskap og musikalske forbindelser som ungdommene tar med seg videre i livet, sier han.

Mye å vise fram

Kulturhovedstaden Bodø2024 planlegger det største kulturprosjektet i Norge på over 10 år og det største i Nord-Norge noensinne.

– Vi er veldig glade for at NRK skal arrangere Eurovision Young Musicians i 2024, og at de velger å legge finalen hit til Bodø, sier programsjef i Bodø2024, Henrik Dagfinrud.

Han lover at Bodø2024 og Bodø kommune legger til rette for at NRKs TV-produksjon av finalen blir en fantastisk opplevelse, både for de unge deltakerne og for TV-seere over hele Europa.

– Vi har mye å vise fram, rammene og mulighetene her i Bodø kunne ikke vært bedre, sier han.

Kontakter

Bilder

Alma Serafin Kraggerud var norsk deltaker i European Young Musicians i 2022.
Alma Serafin Kraggerud var norsk deltaker i European Young Musicians i 2022. Foto: Luc Jennepin/EBU
Last ned bilde

Om NRK

NRK skal styrke demokratiet, samle og engasjere alle som bor i Norge. NRK er Norges offentlig eide allmennkringkaster med et bredt radio-, TV-, nett- og podkasttilbud, og ni av ti nordmenn bruker minst ett NRK-tilbud daglig. NRK har cirka 3300 ansatte fordelt på om lag 50 kontorer rundt om i landet.

Følg pressemeldinger fra NRK

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom