Håper avsløringene i Sverige bidrar til at flere bytter kyllingtype
Allerede i 2018 gikk REMA1000-eide Norsk Kylling over til en mer saktevoksende kyllingtype. Endringen har gitt dokumentert bedre dyrevelferd og viser at det er mulig å ta ansvar for bedre dyrevelferd.
– For oss handler dette om verdier. Når norsk og internasjonal forskning dokumenterer at saktevoksende kyllingtyper har bedre helse og dyrevelferd, er det uforståelig for oss at ikke flere velger disse kyllingtypene, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling.
Har dokumentert bedre dyrevelferd
I dokumentaren Kycklingens pris retter SVT søkelyset mot dyrevelferden blant hurtigvoksende kyllingtyper i svensk kyllingproduksjon.
Norsk Kylling er den eneste industrielle produsenten i Norge som ikke er rammet av dyrevelferdsskandalen i Sverige. Fordi Norsk Kylling kun bruker en mer saktevoksende kyllingtype, og importerer eggene sine fra Frankrike, har de også fjernet flere av utfordringene som SVT avdekker.
– Avsløringene i Uppdrag granskning er forferdelige, og sånn skal det ikke være. Med skiftet til en mer saktevoksende kyllingtype tok vi allerede i 2018 tak i disse utfordringene. Den saktevoksende kyllingtypen vi bruker er ikke avlet for hurtig vekst, og har tilgang på fôr hele døgnet. Det gir den mye bedre helse, og et naturlig, aktivt liv, forteller Talseth.
Hun legger til at for Norsk Kylling er åpenhet og ansvarlig matproduksjon to sider av samme sak. – I Norsk Kylling er vi stolte av måten vi produserer kylling på, og vi har ingenting å skjule. Derfor åpner vi også dørene når journalister eller andre ønsker å lære om arbeidet vårt.
God dyrevelferd lønner seg
Talseth viser til en artikkel publisert i Nature Scientific Report som viser at saktevoksende kyllinger har 59 prosent lavere dødelighet på grunn av sykdom, og 79 prosent lavere forekomst av hjertelidelser.
På grunn av tempoet kyllingen vokser i, får mange hurtigvoksende kyllinger hjertesvikt. Veksten skjer for raskt, og hjertet klarer ikke å henge med på behovet til musklene og kroppen ellers.
– Alt for mange dyr dør og lider unødvendig. Hvis alle produsentene i Norge hadde lagt om til en mer saktevoksende type, hadde Norge trengt ca. 8 millioner færre kyllinger per år for å produsere samme mengde kjøtt. Det utgjør en stor forskjell for både dyrevelferd og matsvinn, sier Talseth.
På tide med et strengere regelverk
Talseth håper at flere aktører kommer etter, og at regjeringen tar sin del av ansvaret, når Norge nå skal få en ny dyrevelferdsmelding.
– Det viktigste regjeringen kan gjøre er å stramme inn regelverket, og innføre krav om bruk av mer saktevoksende kyllingtyper. Flere land i EU allerede innført forbud mot hurtigvoksende kyllingtyper, og dersom ambisjonen fortsatt er at Norge skal være ledende på dyrevelferd, er det umulig å komme utenom kyllingtypen vi bruker, avslutter Talseth.
Fakta om Norsk Kylling
Norsk Kylling drifter en helintegrert verdikjede for bærekraftig produksjon av kylling. Sammen med 134 bønder i Midt-Norge leverer selskapet sunn og trygg mat av høy kvalitet. I 2022 ble Norsk Kylling den første produsenten i verden til å legge om hele produksjonen etter den internasjonale dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC).
Norsk Kylling AS er 100 % eid av REMA 1000 og har store ambisjoner for vekst og utvikling.
Kontakter
Hanne MarstrandKommunikasjonssjefNorsk Kylling AS
Tel:993 45 996hanne.marstrand@norsk-kylling.noBilder
Følg pressemeldinger fra Norsk Kylling
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Kylling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Kylling
Norsk Kylling starter med sertifisert halalproduksjon12.9.2024 11:58:51 CEST | Pressemelding
Norsk Kylling er godkjent som halalprodusent av kylling. Sertifiseringen ble godkjent av Islamsk Råd Norge denne uken, og selskapet starter med en separat halalproduksjon så fort som praktisk mulig.
Flere ønsker ECC-sertifisert kylling20.8.2024 07:08:50 CEST | Pressemelding
To år etter omleggingen opplever Norsk Kylling stor etterspørsel etter kylling produsert i tråd med dyrevelferdsstandarden European Chicken Commitment (ECC).
Produserer mer kylling og slipper ut mindre CO224.6.2024 11:02:39 CEST | Pressemelding
Med fornybar energi og mer energieffektiv drift har Norsk Kylling siden 2020 redusert klimautslippene fra egne anlegg med 86 prosent. I hele verdikjeden har selskapet redusert utslippene med 14 prosent, samtidig har selskapet produsert 11 prosent mer kylling.
En potensiell tragedie for dyrevelferd, matsvinn og mennesker1.6.2024 17:24:42 CEST | Pressemelding
Streiken i Mattilsynet får alvorlige konsekvenser for kyllingproduksjon. Dersom myndighetene ikke griper inn snarlig, må Norsk Kylling hver dag avlive 65 000 kyllinger i fjøs, og kaste over 300 000 middager hver eneste dag. I tillegg taper bøndene all inntjening.
Betydelig resultatforbedring for Norsk Kylling i 202324.5.2024 08:00:54 CEST | Pressemelding
Norsk Kylling økte omsetningen med 17,6 prosent og har en resultatforbedring på 82,5 prosent i 2023. Totalt omsatte selskapet for 1,8 milliarder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom