Mattilsynet

Mye feilmerking av fiskematprodukter

Del

Mattilsynet har undersøkt merking av ferdigpakkede fiskematprodukter. 24 av 29 produkter hadde feil i merkingen. 

Mattilsynet fant merkefeil på 24 av 29 fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere.
Mattilsynet fant merkefeil på 24 av 29 fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere. Foto: Mattilsynet

Mattilsynet har de ti siste årene gjennomført «merkesjekken» der merkingen på utvalgte vanlige matvarer blir kontrollert.

I år er merking av ferdigpakkede fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere kontrollert. Produktene er produsert av større norske fiskematprodusenter og selges i dagligvarebutikkene.

- At vi fant feil på 24 av 29 produkter viser dessverre at det fortsatt er mye merkefeil på matvarer i butikkhyllene, sier Lindis Folkvord, seksjonssjef for seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.  

Unøyaktig merking og utelatelser av opplysninger

Matmerking skal alltid være korrekt, gi forbruker tilstrekkelig informasjon og ikke være egnet til å villede.

- Korrekt merking skal kort og godt hjelpe forbrukeren slik at hen enkelt kan sammenligne og velge produkt utfra sine preferanser, sier Folkvord.

Mattilsynet fant produkter der ordet «ingredienser» manglet foran ingredienslisten, allergener var ikke framhevet og det var brukt andre ord og utrykk enn angitt for holdbarhetsdato og i næringsdeklarasjonen.

- Forbrukere har rett på å få lik matinformasjon på alle matvarer, slik at informasjonen er gjenkjennbar. Derfor er det klare regler for bruk av ord og uttrykk i merkingen, sier Folkvord.

Mattilsynet fant også at enkelte opplysninger var utelatt i merkingen av fiskematprodukter. Det var utelatelse av opplysninger om innhold av ingredienser eller nettoinnhold, manglende næringsdeklarasjoner og at produktet hadde ikke-beskrivende betegnelse.

- Å utelate opplysninger skaper vansker for de som må unngå visse ingredienser eller som trenger å vite næringsinnholdet. Det kan være på grunn av allergier, intoleranser, ikke-smittsomme sykdommer som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer, eller av hensyn til religion og livssyn, sier Folkvord.

- Vi forventer at matprodusentene bruke resultatene til å undersøke andre produkter i samme produktkategori, og til å øke kunnskapen om matinformasjonsregelverket, avslutter Folkvord.

Les hele rapporten her: Merkesjekken 2023 - Fiskematprodukter

Fakta om merkesjekken:

  • Årlig kampanje der Mattilsynet kontrollerer merkingen på utvalgte matvarer.
  • I 2023 har Mattilsynet kontrollert et lite utvalg av fiskematprodukter for noen regelverkskrav.
  • Virksomhetene som hadde merket produktene feil har blitt fulgt opp. 
  • Samlede resultater er ikke egnet til å si noe om total status på merking på fiskematen.

Kontakter

Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)

Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.no

Bilder

Mattilsynet fant merkefeil på 24 av 29 fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere.
Mattilsynet fant merkefeil på 24 av 29 fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere.
Last ned bilde

Om oss

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom