Sentral-Asia og EU styrker forbindelsene på et historisk ministermøte

Del

Det 19. ministermøtet mellom Sentral-Asia og EU ble holdt i Luxembourg 23. oktober 2023. Dette opplyser pressetjenesten til Kasakhstans utenriksdepartement. For første gang samlet det utenriksministre fra fem sentralasiatiske land og 27 EU-stater.

For første gang samlet utenriksministre fra fem sentralasiatiske land og 27 EU-stater.
For første gang samlet utenriksministre fra fem sentralasiatiske land og 27 EU-stater. Kilde: Kasakhstans utenriksdepartement

Felles veikart om utdyping av relasjonene mellom de sentralasiatiske landene og EU ble presentert på møtet. Veikartet er et resultat av avtaler mellom lederne for de sentralasiatiske landene og presidenten for Det europeiske råd i byen Cholpon-Ata 2. juni 2023.

Veikartet skisserer nøkkelområder for praktisk samarbeid, blant annet samkjøring av den sentralasiatiske transportinfrastrukturen med det transeuropeiske transportnettverket, utvinning av kritiske råvarer, finansiering av grønne prosjekter i regionen og samarbeid innen områder som plante- og veterinærtiltak.

Kasakhstans visestatsminister og utenriksminister Murat Nurtleu presenterte flere initiativer innen landbruk, investeringer, digitalt engasjement og Midtkorridorens potensial. Han oppfordret europeiske eksportører til mer aktiv bruk av transportveien fra Europa til Asia.

Nurtleu understreket også betydningen av samarbeid om klimaendringer for Sentral-Asia. Han fremhevet Kasakhstans mål om å oppnå karbonnøytralitet innen 2060, opprettelsen av et sentralasiatisk kontor for prosjekter innen klima og grønn energi i byen Almaty og Kasakhstans vertskap for FNs regionale klimatoppmøte i 2026.

Josep Borrell, EUs høye representant for utenriks- og sikkerhetspolitikk og visepresident for Europakommisjonen, bekreftet møtets rolle som et godt eksempel på multilateralt partnerskap. Han bemerket at intensivert samarbeid vil styrke handel, tiltrekke investeringer og utvide transport og digital tilkobling i tråd med viktige europeiske strategier som Global Gateway og EUs grønne vekststrategi.

Etter møtet vedtok ministrene et felles kommuniké som gjenspeiler initiativene til Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev for å være vertskap for FNs klimatoppmøte og utvide samarbeidet innenfor Det internasjonale fondet for å redde Aralsjøen.

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom