Nytt forslag svekker mangfoldet og kapasiteten i norske barnehager
– Regjeringens forslag til nytt barnehageregelverk vil gjøre det mindre attraktivt å starte og drive private barnehager. Da svekkes både mangfoldet og kapasiteten i norsk barnehagesektor, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

– Jeg er glad for at kunnskapsministeren i VG i dag løfter fram mangfoldet de private barnehagene bidrar til. Det har vært behov for en gjennomgang av regelverket for barnehagesektoren, og det er et grundig arbeid som er gjort. Derfor er det beklagelig at deler av forslaget kan svekke dette mangfoldet og gjøre det mindre attraktivt å starte og drive private barnehager, sier Anne-Kari Bratten.
Helt siden barnehageforliket i 2003 har private aktører i barnehagesektoren vært avgjørende for å nå målet om full barnehagedekning. De private barnehagene har sammen med de kommunale bidratt til et økt mangfold i den norske barnehagefloraen, og sikret tilnærmet full barnehagedekning. I dag er om lag halvparten av barnehagene i Norge privat drevet.
I dag la regjeringen frem forslag til nytt regelverk for barnehagesektoren. Regjeringen foreslår blant annet å fjerne de nasjonale reguleringene for finansiering av private barnehager, og vil gi kommunene adgang til å redusere antall plasser en privat barnehage er godkjent for underveis i en vedtaksperiode.
Svekker likebehandling av barnehager
Regjeringen legger opp til en sterkere kommunal styring av barnehagesektoren. De nasjonale reguleringene for finansiering av private barnehager foreslås avviklet, og vil i så fall erstattes av kommunale forskrifter. Det åpner opp for store lokale forskjeller, frykter Bratten.
– De nasjonale reguleringene har gitt de private barnehagene en stor grad av trygghet og langsiktighet på tvers av kommunegrenser og vekslende politiske flertall. Jeg er redd for at regjeringen med dette forslaget svekker denne langsiktigheten. Foreldre som har barna sine i private barnehager har krav på den samme forutsigbarheten som foreldre med barn i kommunale barnehager, sier Bratten.
Mer utsatt for lokale politiske endringer
Regjeringens forslag åpner opp for at en kommune kan velge å redusere antall plasser i private barnehager dersom kommunen har overkapasitet på barnehageplasser i en periode. Foreldre som har valgt en privat barnehage for sine barn kan dermed oppleve at barna blir flyttet til en annen barnehage midt i perioden.
– Foreldreundersøkelser viser at tilfredsheten er høyest hos private barnehager. I tillegg viser en rapport fra Agenda Kaupang at de private barnehagene er billigere i drift enn kommunenes egne barnehager. Regjeringens forslag kan både undergrave foreldrenes valgfrihet og være samfunnsøkonomisk ulønnsomt. I tillegg svekker det forutsigbarheten for de private barnehageaktørene og gjør barnehagesektoren mer utsatt for lokale politiske svingninger, sier Bratten.
Bratten peker på at kommunene bare gir tilskudd til de plassene som faktisk benyttes i de private barnehagene. – Regjeringens forslag i dag åpner derfor opp for en grov og unødvendig forskjellsbehandling av de private barnehagene, sier Bratten.
Allerede går 4 av 10 private barnehager med underskudd, viser tall fra PBL.
– Hvis private barnehageeiere mister økonomisk forutsigbarhet i enda større grad enn i dag, kan en alvorlig konsekvens være mangel på barnehager. Dette kan igjen lede til økt bruk av deltid, særlig hos kvinner, og dermed økt mangel på arbeidskraft, sier Bratten.
Kontakter
Thomas Hansen, spesialrådgiver
Tlf. 90757471, e-post thomas.hansen@spekter.no
Bilder

Følg pressemeldinger fra Spekter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Spekter
Enighet mellom Spekter og Norsk Sykepleierforbund i lønnsoppgjøret for sykehusene6.5.2025 17:34:28 CEST | Pressemelding
- Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med Norsk Sykepleierforbund i årets lønnsoppgjør for sykehusene. Løsningen er i tråd med normen fra frontfaget, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
Klimameldingen: Spekter etterlyser et eget innenlands klimamål11.4.2025 13:57:32 CEST | Pressemelding
– Når klimamålene skal baseres på kvotekjøp utenlands kan det føre til at den nasjonale grønne omstillingen forsinkes. Det kan bidra til et etterslep i omstillingen som vil være utfordrende å ta igjen innen 2050, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Enighet i de innledende sentrale forhandlingene i Spekter4.4.2025 16:07:10 CEST | Pressemelding
– Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med samtlige hovedorganisasjoner på arbeidstakersiden i de innledende sentrale forhandlingene, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
– Regjeringen må følge opp EUs forenklinger snarest mulig4.4.2025 08:14:53 CEST | Pressemelding
– EU gjennomfører forenklinger i rekordfart for å styrke europeisk konkurransekraft. Nå må den norske regjeringen både følge opp EUs vedtak og samtidig redusere egne rapporteringskrav. Endringen må også gjøres gjeldende for norske virksomheter, sier Odd Erik Stende, viseadministrerende direktør i Spekter.
Rammen på 4,4 prosent fra frontfagsoppgjøret er troverdig, og må følges opp i andre tariffområder31.3.2025 20:26:32 CEST | Pressemelding
– Spekter er glad for at det er oppnådd enighet i frontfagsoppgjøret, slik at Norge slipper en storstreik. Den økonomiske rammen på 4,4 prosent som NHO og LO har kommunisert, synes forsvarlig for norsk økonomi og må nå følges opp i de etterfølgende oppgjørene. I frontfagsoppgjøret er det lagt til grunn at en større andel av lønnsoppgjøret nå skal forhandles lokalt enn i foregående oppgjør. Det er en riktig profil, siden det er ulik lønnsevne i norske bedrifter, sier Spekters administrerende direktør, Anne-Kari Bratten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom