Polhavets fortid og framtid er tema i en stor forskingskonferanse i Tromsø
Det store norske forskingsprosjektet Arven etter Nansen har studert klima- og økosystemforandringene i det nordlige Barentshavet i sju år. Prosjektet organiserer nå en stor internasjonal avslutningskonferanse i Tromsø den 6.–9. november 2023 med 250 forskere fra Norge og 18 andre land. Hovedfokuset i konferansen er å sette det nye kunnskapsgrunnlaget fra Barentshavet sammen med forskningsresultater fra ander deler av Arktis og danne et grunnlag for forståelse og bedre forvalting av hele Polhavet. Tromsø er dermed, 130 år etter starten på Nansens Fram-ekspedisjon, igjen porten til en ny forståelse for Arktis.

«Arven etter Nansen» (www.arvenetternansen.com) er en stor norske forskningssatsning for å bedre forstå de komplekse klima- og økosystemprosessene i det nordlige Barentshavet. Dette havområdet forandrer seg, utbredelsen og tykkelsen av havisen er kraftig endret. Litt lenger sør ligger Norges viktigste områder for fiskeri i isfritt vann.
Neste uke arrangerer prosjektet en stor internasjonal fagkonferanse i Tromsø (6.–9. november 2023, www.nansenlegacy-symposium.com). Over 250 norske og internasjonale forskere skal delta og dele forskningsresultater fra ulike deler av Polhavet. Dette vil gi en økt forståelse av forskjeller, likheter og koblinger i de ulike arktiske havområdene. Gjennom å knytte sammen den nye forståelsen fra det nordlige Barentshavet med klima- og økosystemforskning i andre deler av Arktis vil forskerne og samfunnet få en bedre og omfattende forståelse av dagens og framtidens Polhav.
– Det er viktig at havforskere som studerer ulike deler av Polhavet møtes for å dele kunnskap i en tid hvor klimaendringene i Arktis er 4 x større enn det globale gjennomsnittet, sier prosjektleder Marit Reigstad. – «Arven etter Nansen» er veldig glad for å være vertskap for denne konferansen.
Det nye kunnskapsgrunnlaget skal gjøres relevant for ulike brukergrupper, og «Arven etter Nansen» lanserer derfor også en rekke faktaark om sentrale tema som oppsummerer funn og kunnskapsstatus under konferansen.
En paneldebatt på torsdag ettermiddag setter søkelys på hvordan vi skal sikre at kunnskap om klimaendringene brukes slik at menneskene i Arktis kan tilpasse seg klima- og økosystemforandringene og hvordan ressurser og aktiviteter i polhavet kan forvaltes.
En bildeutstilling på konferansehotellet «The Edge» som viser både forbipasserende Tromsøværinger og turister hvordan forskning i Arktis foregår.
Illustrasjonsbildene lengre nede viser
- Et eksempel på et faktaark som «Arven etter Nansen» produserer for å oppsummere funn og kunnskapsstatus
- Bilde fra feltarbeid som skal vises i utstillingen på konferansehotellet «The Edge» i Tromsø.
Bildene kan også brukes i artikler, hvis det refereres til prosjektet «Arven etter Nansen» og fotograf.
Gjerne send oss en kort epost til nansenlegacy_admin@uit.no hvis en sak om «Arven etter Nansen» publiseres. Takk!
Kontakter
Kontaktinformasjon (inkl. forespørsel om intervjupartnere):
Charlotte Stark (komm. rådgiver) charlottes@met.no
Marit Reigstad (prosjektleder) marit.reigstad@uit.no
Hjemmeside prosjekt: https://www.arvenetternansen.com
Hjemmeside konferanse: https://nansenlegacy-symposium.com
Program konferanse:
https://www.nansenlegacy-symposium.com/program/program-pdf-version (pdf versjon)
https://www.nansenlegacy-symposium.com/program/program-overview/ (online versjon)
Bilder



Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt
Vi får oftere hetebølger nå enn før8.7.2025 13:01:00 CEST | Pressemelding
De siste tretti årene har antall hetebølger økt betydelig i Norge som følge av klimaendringene.
Lite sjøis i Arktis i juni1.7.2025 14:44:21 CEST | Pressemelding
Været i juni har vært så vanlig som det kan bli, men det er målt svært lite sjøis i Arktis. Sjøisen er på sitt nest laveste nivå siden målingene startet i 1991.
Er det mer vind nå enn før?30.6.2025 11:10:02 CEST | Pressemelding
Mange spør oss om det har blitt mer vind – og om klimaendringene kan være årsaken. Her er det vi vet.
Varmeste våren noensinne på Østlandet og i Agder3.6.2025 14:51:11 CEST | Pressemelding
I store deler av Sør-Norge og sørlige deler av Nordland var vårsesongen ekstremt varm. I nord var våren ekstremt våt enkelte steder.
Trønderne fikk en våt og litt kjølig mai2.6.2025 16:00:45 CEST | Pressemelding
Flere stasjoner i Trøndelag satte rekord både for høy døgnnedbør og for mengden nedbør totalt i mai måned. I deler av Østlandet og Indre Troms var det helt motsatt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom