Sex og Politikk

Over 5 000 fødsler i bomberegnet i Gaza

Del

I bomberegnet i Gaza er det ifølge UNFPA 50 000 gravide kvinner, og over 5 000 forventer å føde i løpet av den neste måneden. Behovene for seksuelle og reproduktive helsetjenester i Gaza er nå svært kritiske.

FNs befolkningsfond (UNFPA) anslo den 16. oktober at det var omtrent 50 000 gravide kvinner blant de 2,2 millioner menneskene som bor i Gaza
FNs befolkningsfond (UNFPA) anslo den 16. oktober at det var omtrent 50 000 gravide kvinner blant de 2,2 millioner menneskene som bor i Gaza adobe stock

Etter flere uker med grusomme angrep mot sivile i Palestina og Israel, kom det denne helgen nok en eskalering av volden. Sex og Politikk har fulgt konflikten via våre kollegaer i Israel og Palestina og resten av vårt globale nettverk med økende frykt og bekymring.

Fredag ettermiddag ble all strøm og kommunikasjon på Gaza-stripen borte som følge av de pågående israelske bombeangrepene, og klokken 16:53 mistet våre kollegaer i Palestinian Family Planning and Protection Association (PFPPA) kontakt med alle sine helsearbeidere i Gaza. Kort etter annonserte det israelske militæret at de ville intensivere angrepene.

Kritiske behov

Behovene for seksuelle og reproduktive helsetjenester i Gaza og i de øvrige okkuperte områdene er etter den siste tidens eskalering kritiske. FNs befolkningsfond (UNFPA) anslo den 16. oktober at det var omtrent 50 000 gravide kvinner blant de 2,2 millioner menneskene som bor i Gaza, hvorav 5 522 var forventet å føde innen en måned. (UNFPA) Dersom Israel fortsetter å angripe sivile og å blokkere humanitær hjelp, deriblant utstyr for å sikre trygge fødsler, vil disse kvinnene ikke ha noe trygt sted å føde. Samtidig vil deres nyfødte leve i stor fare, uten noe sted å flykte. (IPPF)

Også når det gjelder andre seksuelle og reproduktive behov, er situasjonen mørk. Kvinner og jenter rapporterer om alvorlig mangel på menstruasjonshygieneprodukter, og tilfeller av seksuelt overførbare sykdommer og urinveisinfeksjoner får liten eller ingen medisinsk behandling. Prevensjon er mangelvare, og flere må dele p-piller. Kvinner med innsatt spiral opplever blødninger og infeksjoner på grunn av de uhygieniske forholdene de lever under. Det er foreløpig ingen alternativer for fjerning av spiral i Gaza, noe som utgjør langsiktige risikoer for kvinners reproduktive helse, inkludert alvorlige blødninger. (IPPF)

Seksuelle og reproduktive rettigheter under press

Allerede før den siste tidens eskalering arbeidet våre palestinske kollegaer under svært krevende forhold. Siden 1964 har PFPPA arbeidet med å styrke og beskytte de seksuelle og reproduktive rettighetene til menneskene som lever i Gaza, på Vestbanken og i Jerusalem. (IPPF) Klinikken på Gaza har de siste 16 årene måttet drifte under den israelske blokaden, med gjentatte og utmattende angrep også mot helsesystemet.

Samtidig har grunnleggende seksuelle helseartikler, som for eksempel kondomer, vært forbudt i Gaza. Daglig leder i PFPPA Ammal Awadallah uttalte den 9. oktober at palestinere er systematisk nektet seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og at den pågående totale blokaden av Gaza forverrer situasjonen til millioner av mennesker som nektes oppfyllelse av sine mest grunnleggende menneskerettigheter.

På toppen av dette ble PFPPA’s eneste senter i Gaza totalødelagt av israelske bomber den 8. oktober, og helsearbeiderne lever i konstant frykt for egne liv. (IPPF)

Felles front mot vold og krigsforbrytelser

Samtidig som konflikten i Palestina og Israel eskalerer, ser vi også økende rapporter om hatefulle ytringer mot både muslimer og jøder. Både islamofobi og antisemittisme er uakseptabelt, og Sex og Politikk ønsker å fremheve behovet for å stå sammen mot vold og krigsforbrytelser.

Sex og Politikk støtter de millioner av mennesker verden over som nå protesterer mot de pågående angrepene mot den palestinske sivilbefolkningen, med krav om en umiddelbar våpenhvile og opphør av den ulovlige okkupasjonen. Det er bra og viktig at Norge stemte for FN-resolusjonen for humanitær våpenhvile fredag 27. oktober. Sivile skal aldri være militære mål. Helsearbeidere og journalister skal aldri være militære mål.

Til redaksjonen:

For å underbygge fakta i denne teksten er det lagt inn referanser til UNFPA og IPPF. Dette er kun ment som informasjon til redaksjonen, men kan lenkene kan selvsagt brukes i en eventuell nettsak.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og internasjonalt.

Sex og Politikk er det norske medlemmet i International Planned Parenthood Federation (IPPF) som er den største organisasjonen for SRHR internasjonalt, med nasjonale organisasjoner i mer enn 120 land i tillegg til Norge.

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) handler blant annet om å kunne bestemme om og når man vil ha barn, om å få informasjon om og tilgang på sikker, moderne og billig prevensjon, om rett til trygg og lovlig abort og om rett og mulighet til å praktisere sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet uten straffeforfølgelse eller fordømmelse.

Følg pressemeldinger fra Sex og Politikk

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Sex og Politikk på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sex og Politikk

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye