Avtale om frakt av hydrogen og ammoniakk fra Kasakhstan til Europa er signert

Del

Hyrasia One (Svevind Energy Groups datterselskap) og Semurg Invests multifunksjonelle marineterminal Sarzha har inngått avtale om frakt av rent hydrogen og ammoniakk fra havnen Kuryk i Vest-Kasakhstan til Europa. Avtalen ble signert 25. oktober 2023 under Global Gateway Forum i Brussel. Dette opplyser pressetjenesten til Kasakhstans transportdepartement.

Wolfgang Kropp og Madina Anet undertegnet en avtale om frakt av rent hydrogen og ammoniakk fra havnen Kuryk til Europa. Kilde: gov.kz
Wolfgang Kropp og Madina Anet undertegnet en avtale om frakt av rent hydrogen og ammoniakk fra havnen Kuryk til Europa. Kilde: gov.kz

Avtalen åpner for lagring, transport og eksport av varer fra et prosjekt for produksjon av grønt hydrogen ved Det kaspiske hav til verdensmarkedene. Videre planlegger Hyrasia One å bygge mer infrastruktur for å fasilitere leveringen av ferdige produkter til havnen.

Svevind Energys administrerende direktør Wolfgang Kropp understreket den viktige rollen til Den transkaspiske internasjonale transportruten (TITR) for Europa og fremhevet dens evne til å frakte opptil 11 millioner tonn ammoniakk årlig.

"Avtalen lar oss videreutvikle transportkapasitet og transportmuligheter i verden. Spesielt for Europa er Den transkaspiske ruten av enorm betydning," sa Kropp.

Kropp nevnte videre at havnen Kuryks profilering som en internasjonal hydrogenterminal er svært viktig for å få tilgang til potensielle markeder i regioner som Asia og Midtøsten.

Han nevnte også utforsking av andre transportruter som kan inkludere jernbanetransport eller en kombinasjon av jernbane- og sjøtransport.

Semurg Invests leder for forretningsutvikling Madina Anet er sikker på at selskapets første terminal for eksport av grønt hydrogen og ammoniakk ved Det kaspiske hav langs TITR vil spille en nøkkelrolle i denne verdikjeden og vil sette Kasakhstan på verdenskartet over grønne prosjekter.

Kasakhstans transportminister Marat Karabayev bemerket at denne avtalen vil lette etableringen av en annen Sarzha multifunksjonell terminal.
Under transportkorridorøktene på Global Gateway Forum understreket Karabayev på TITRs økende betydning. I fjor hadde ruten en dobling av godsvolumet som ble fraktet mellom EU, Sentral-Asia og Kina.

TITR International Association ble etablert i 2017 og inkluderer blant annet Aserbajdsjan, Bulgaria, Kina, Georgia, Kasakhstan, Polen, Romania og Tyrkia.

Karabayev noted that recently, countries including Austria, Estonia, Germany, Hungary, Latvia, and Lithuania have shown interest in becoming members of the association.Karabayev bemerket at nylig har andre land, blant annet Østerrike, Estland, Tyskland, Ungarn, Latvia og Litauen, vist interesse for å bli med i TITR International Association.

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom