Usikkerhet rundt årets julehandel

Del

Virkes julehandelsundersøkelse for 2023 har kartlagt nordmenns handleplaner foran årets jul. 

Virkes fulle prognoser for årets julehandel vil bli publisert i uke 45. 

  • Det er stor spenning knyttet til årets julehandel. To år med rentehevinger har gjort at mange planlegger sine kjøp i større grad nå enn før. Færre handler på impuls og vi kutter ned på de aller dyreste varene. Hvordan disse trendene spiller inn på årets julehandel blir spennende å se. Selv om rentene har fortsatt å stige så har strømprisen falt betydelig siden forrige jul sier Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke
  • Virke har fulgt julehandelen i mange år, og vi vet at julen har en helt særegen posisjon i det norske folk. Selv om det er økt usikkerhet rundt pengebruken i førjulstiden, så vet vi at julen er noe vi nordmenn prioriterer å bruke penger på. I fjorårets prognose oppga mange at de ville bruke mindre penger, men julehandelen ble likevel høyere enn forrige normalår 2019. Det blir veldig spennende å se om vi får samme resultat i år sier Apeland

Hva vil vi bruke mindre penger på?

  • 57 prosent sier de har dårligere råd i år sammenlignet med i fjor
  • 44 prosent sier de vil bruke mindre penger på jul i år sammenlignet med i fjor
  • 55 prosent sier de vil bruke like mye penger på mat og drikke som i fjor.
  • 41 prosent vil bruke mindre penger på gaver i år.
  • 38 prosent vil bruke mindre penger på opplevelser i år.
  • 42 prosent vil bruke mindre penger på reiser i år.

Kontakter

Bilder

Administrerende direktør i Virke Bernt Apeland
Administrerende direktør i Virke Bernt Apeland
Last ned bilde

Virke er hovedorganisasjonen for arbeidsgivere i handels- og tjenestenæringen. Det er næringer som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Vi kjemper for våre 25 000 medlemsvirksomheter slik at de er rustet for morgendagen, fordi deres utfordringer er våre utfordringer.

Følg pressemeldinger fra Virke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom