DNV lanserer retningslinjer for trygg bruk av industriell AI
DNV har publisert et sett med retningslinjer (Recommended Practices) som gjør at selskaper med kritisk utstyr, systemer og infrastruktur trygt kan benytte kunstig intelligens (AI).

Pålitelige AI-systemer krever solide digitale byggesteiner, som data, sensorer, algoritmer og digitale tvillinger. DNVs ni detaljerte retningslinjer for trygg bruk av kunstig intelligens dekker alle disse byggesteinene. Solid bransjekunnskap innen blant annet maritim sektor, energisektoren og helsesektoren, gjør at DNV ikke bare forstår kunstig intelligens isolert, men også hvordan det fungerer sammen med andre komplekse systemer.
Påliteligheten må demonstreres
Fremveksten av kunstig intelligens krever en ny tilnærming til risiko. Mens konvensjonelle mekaniske eller elektriske systemer endres gradvis over flere år, kan AI-baserte systemer endre seg i løpet av millisekunder. Et konvensjonelt sertifikat fra DNV, som normalt har en gyldighet på tre til fem år, kan derfor raskt bli ugyldiggjort. Det er derfor behov for en annen sertifiseringsmetodikk, samt en grundig forståelse av det komplekse samspillet mellom system og kunstig intelligens. Først da kan man gjøre en skikkelig vurdering av hvordan kunstig intelligens både kan forbedre et systems fysiske ytelse – og introdusere ny sårbarhet.
– Mange av våre kunder investerer betydelige beløp i forberedelser og bruk av kunstig intelligens, men har utfordringer med å demonstrere de nye løsningenes pålitelighet for sine brukere og andre interessenter. Det er denne tillitskløften DNV ønsker å tette med lanseringen av disse retningslinjene, som vi publiserer i forkant av den nært forestående European Union Artificial Intelligence Act, sier Remi Eriksen, konsernsjef i DNV.
European Union Artificial Intelligence Act blir verdens første lov for kunstig intelligens. Loven definerer kunstig intelligens svært bredt, og dekker i prinsippet ethvert datadrevet system i EU, uavhengig av hvor det er utviklet eller henter sine data fra. DNVs retningslinjer gir selskaper et grunnlag for å sikre at de oppfyller relevante krav i den kommende loven.
– Jeg tror at DNV, med vår lange tradisjon for å hjelpe våre kunder med å sikre kvalitet, sikkerhet og pålitelighet til komplekse systemer og verdikjeder, er unikt posisjonert for å tilføre verdi til kundene i deres reise innen kunstig intelligens, sier Eriksen.
Adresserer fire hovedutfordringer
DNVs retningslinjer gir en praktisk tolkning av EUs lovverk for kunstig intelligens. Dette gjøres gjennom en tilnærming basert på påstander og bevis, som adresserer fire sentrale utfordringer:
- Det blir gjort en helhetlig vurdering av systemet, for å fange opp egenskaper og fenomener som oppstår når kunstig intelligens samvirker med fysiske systemkomponenter, mennesker og systemets omgivelser.
- Siden AI-baserte systemer og deres omgivelser er i konstant utvikling, skjer evalueringen fortløpende eller i det minste med samme frekvens som systemforandringene.
- Prosessen inkluderer kartlegging av interessenter og hva de er opptatt av, for å identifisere motstridende interesser og dermed lettere finne kompromisser.
- For å fremme samarbeid mellom aktører med ansvar for ulike deler, brukes en modulær tilnærming som gjør at hver aktør kan sikre sine egne deler – slik at et helt system kan sertifiseres basert på modulene og deres samspill.
Kontakter
Christian AnderssonKommunikasjonssjef, DNVs FoU-avdeling
Tel:+47 48171060christian.andersson@dnv.comBilder

Lenker
Om DNV
DNV er et globalt selskap innen kvalitetssikring og risikohåndtering med tilstedeværelse i over 100 land. Gjennom sin brede erfaring og ekspertise fremmer DNV sikkerhet, effektivitet og bærekraft, setter bransjestandarder og inspirerer til nye løsninger. Enten det dreier seg om godkjenning av et nytt skipsdesign, optimering av energiproduksjonen fra en vindmøllepark, analyse av sensordata fra en gassrørledning eller sertifisering av verdikjeden til en matprodusent, hjelper DNV bedrifter med å ta gode og riktige beslutninger og øke tilliten til virksomheten, produktene og tjenestene deres.
Følg pressemeldinger fra DNV
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra DNV på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra DNV
DNV tildeler Abate (Power+)-notasjon til boreriggen Transocean Norge22.11.2023 12:16:46 CET | Pressemelding
Oslo, 23. november 2023. Den DNV-klassede boreriggen Transocean Norge er den første boreriggen som får tildelt DNVs Abate(Power+)-klassenotasjon etter å ha gjennomført betydelige oppgraderinger for å redusere utslipp av klimagasser. Abate(Power+)-klassenotasjonen er utformet for å gjenspeile beste bransjepraksis innen reduksjon av klimagasser fra offshoreenheter.
Rapport fra DNV før COP28: Høyinntektsland må nå netto nullutslipp lenge før 205010.11.2023 08:00:00 CET | Pressemelding
Å begrense global oppvarming til 1,5 grad er fortsatt mulig, men svært usannsynlig, ifølge DNVs rapport Pathway to Net Zero Emissions. Det haster å sette inn drastiske tiltak. Permanente utslippskutt er nødvendige for å oppnå netto nullutslipp innen 2050.
Fornybar energi erstatter fortsatt ikke fossile energikilder11.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Den globale energiomstillingen har ennå ikke startet, og verden har aldri brukt mer fossil energi. Til tross for rask fornybarutbygging har fossile energikilder de siste fem årene stått for halvparten av ny energietterspørsel globalt. Dette viser DNVs syvende utgave av rapporten Energy Transition Outlook, som analyserer energiomstillingen frem mot 2050.
Fiskeflåten motiveres til omstilling21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Redere skal premieres for å redusere utslipp. Nå går flere av de store bankene sammen som offensive pådrivere for bærekraftig omstilling av den norske havgående fiskeflåten sammen med næringen og myndighetene.
Ensidig fokus på karbonnøytrale drivstoff kan ødelegge for maritime utslippsmål7.9.2023 09:15:00 CEST | Pressemelding
Oslo, 7. september 2023: Hard konkurranse om grønnere drivstoff setter maritime utslippsmål for 2030 under press. Utfordringer med å sikre tilstrekkelig forsyning av karbonnøytrale drivstoff gjør at man må se på alternative tilnærminger til utslippsreduksjon, viser DNVs nyeste Maritime Forecast to 2050-rapport.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom