Drapene ingen fikk snakke om
Eivind Sæther har skrevet krigshistorien norske myndigheter forsøkte å gjemme vekk, «De likviderte».

Den norske motstandsbevegelsen likviderte over 80 mennesker under andre verdenskrig. Lensmenn, vaskehjelper, ingeniører, bønder og byråkrater var blant ofrene. I tiårene som fulgte gjorde norske myndigheter alt de kunne for å hindre at disse historiene ble offentlige.
– Derfor ble ikke dette en del av vår krigshistorie. Den ble bevisst holdt skjult for oss, gjemt vekk i sperrede arkiver og regnet som tabu å snakke om. At norske spesialsoldater og motstandsfolk drepte andre nordmenn, skjøt dem ned på åpen gate på vei til jobb, hjemme i stuer og soverom, eller på trikken, var ikke noe det norske folk skulle forholde seg til, forteller Eivind Sæther.
Dramatiske skjebner
På 1990-tallet diskuterte tidligere forsvarsminister Jens Chr. Hauge og en tidligere forsvarssjef mulighetene for å destruere arkivene over de norske likvideringene.
– Heldigvis skjedde ikke det, for det som finnes der forteller er en nesten utrolig del av vår historie. Disse mappene er fulle av dramatiske skjebner, umenneskelige valg og stort heltemot. Det er kjærlighetshistorier, brødre som står mot brødre og unge nordmenn som må fatte nesten umulige valg. Men nettopp fordi dette var så vanskelig, tenker jeg det er enda viktigere for oss å snakke om hvorfor det ble som det ble, sier Sæther.
Menn utførte likvideringene
De som ble drept var unge og gamle, menn og kvinner, mens de som drepte stort sett var unge menn. I boken «De likviderte» forteller Sæther historien til flere av disse mennene.
– Det de ble satt til å gjøre var i motstandskretser kjent som «den vanskeligste jobben». Å drepe noen som ligner deg, som snakker språket ditt og er sivilt kledd og dessuten intetanende om hva som skal ramme dem, satte spor for livet i de som utførte likvideringene. Det de hadde opplevd snek seg inn i drømmene og i forholdet til deres nærmeste. Noen tydde til rusmidler, noen tok livet sitt, mens andre igjen kunne venne tilbake til familielivet og fungere ganske godt.
Krigshistorien vi ikke skrev
Sæther har undersøkt norske og britiske kilder, samt reist landet rundt for å møte barn og slektninger, både av de som drepte og de som ble drept.
– Jeg har forsøkt å skrive en bok som løfter frem dramaet i disse historiene, psykologien, valgene disse menneskene stod i. Det finnes historikere som har gjort strålende forskning på området, men jeg mener dette er fortellinger alle i Norge burde kjenne til. Vi burde undervise elevene i skolen om Henrik Hop, Andreas Aubert og Johan Edvard Tallaksen. For de fleste er dette ukjente navn, men i mine øyne er de krigshelter med historier som overgår de fleste Hollywood-filmer. De fortjener en plass i vår kollektive bevissthet, sier Sæther og fortsetter:
– Men aller mest håper jeg denne boken kan få oss til å snakke om krigshistorien vi ikke skrev. Den som ble gjemt unna oss, men som forteller oss at krig aldri er sort-hvitt. Det er i gråsonene de mest fascinerende, og kanskje de viktigste, historiene ligger.
Lansering er 10. november. Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju.
Kontakter
Kim Daniel LindegaardPR- og markedsansvarlig i Bonnier Norsk Forlag
Tel:920 61 162kim.daniel.lindegaard@bonnierforlag.noBilder




Lenker
Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Jørn Lier Horst og Thomas Enger er endelig tilbake!13.6.2025 07:17:27 CEST | Pressemelding
Serien om Alexander Blix og Emma Ramm er enormt populær. Nå lanseres bok nummer seks i rekken, Utskudd.
Ny bok av dronningen av TikTok og romantasy!6.6.2025 07:02:18 CEST | Pressemelding
Sarah J. Maas går viralt og har solgt nærmere 40 millioner bøker. Nå er Ildens og skyggens hus, tredje bok i den populære Crescent City-serien, klar i norsk oversettelse.
Voldtekt går viralt2.6.2025 07:13:00 CEST | Pressemelding
En 16 år gammel jente blir voldtatt og en video av hendelsen går viralt. Videoen utløser en nasjonal proteststorm i Tyskland, og en voldelig ytre høyre-bevegelse får fotfeste.
Samuel Bjørk er tilbake med eksplosiv thriller!30.5.2025 07:15:20 CEST | Pressemelding
Etter to år er ventetiden endelig over: Samuel Bjørk gir ut Bomberen, hans sjette krimroman om leserfavorittene Holger Munch og Mia Krüger.
En bok for mer fakta og mindre følelser i debatten om skjerm i skolen19.5.2025 10:27:46 CEST | Pressemelding
Hvordan gir vi barna det beste læringsmiljøet – i en tid preget av skjermer, algoritmer og kunstig intelligens? 77 elever, lærere, foreldre og fagpersoner samles i én bok som inviterer til en mer kunnskapsbasert samtale om teknologi og læring i norsk skole.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom