Drapene ingen fikk snakke om

Del

Eivind Sæther har skrevet krigshistorien norske myndigheter forsøkte å gjemme vekk, «De likviderte».

Den norske motstandsbevegelsen likviderte over 80 mennesker under andre verdenskrig. Lensmenn, vaskehjelper, ingeniører, bønder og byråkrater var blant ofrene. I tiårene som fulgte gjorde norske myndigheter alt de kunne for å hindre at disse historiene ble offentlige. 

– Derfor ble ikke dette en del av vår krigshistorie. Den ble bevisst holdt skjult for oss, gjemt vekk i sperrede arkiver og regnet som tabu å snakke om. At norske spesialsoldater og motstandsfolk drepte andre nordmenn, skjøt dem ned på åpen gate på vei til jobb, hjemme i stuer og soverom, eller på trikken, var ikke noe det norske folk skulle forholde seg til, forteller Eivind Sæther.

Se boktrailer her.

    Dramatiske skjebner

    På 1990-tallet diskuterte tidligere forsvarsminister Jens Chr. Hauge og en tidligere forsvarssjef mulighetene for å destruere arkivene over de norske likvideringene.

    – Heldigvis skjedde ikke det, for det som finnes der forteller er en nesten utrolig del av vår historie. Disse mappene er fulle av dramatiske skjebner, umenneskelige valg og stort heltemot. Det er kjærlighetshistorier, brødre som står mot brødre og unge nordmenn som må fatte nesten umulige valg. Men nettopp fordi dette var så vanskelig, tenker jeg det er enda viktigere for oss å snakke om hvorfor det ble som det ble, sier Sæther.   

    Menn utførte likvideringene

    De som ble drept var unge og gamle, menn og kvinner, mens de som drepte stort sett var unge menn. I boken «De likviderte» forteller Sæther historien til flere av disse mennene. 

    – Det de ble satt til å gjøre var i motstandskretser kjent som «den vanskeligste jobben». Å drepe noen som ligner deg, som snakker språket ditt og er sivilt kledd og dessuten intetanende om hva som skal ramme dem, satte spor for livet i de som utførte likvideringene. Det de hadde opplevd snek seg inn i drømmene og i forholdet til deres nærmeste. Noen tydde til rusmidler, noen tok livet sitt, mens andre igjen kunne venne tilbake til familielivet og fungere ganske godt.  

    Krigshistorien vi ikke skrev

    Sæther har undersøkt norske og britiske kilder, samt reist landet rundt for å møte barn og slektninger, både av de som drepte og de som ble drept. 

    – Jeg har forsøkt å skrive en bok som løfter frem dramaet i disse historiene, psykologien, valgene disse menneskene stod i. Det finnes historikere som har gjort strålende forskning på området, men jeg mener dette er fortellinger alle i Norge burde kjenne til. Vi burde undervise elevene i skolen om Henrik Hop, Andreas Aubert og Johan Edvard Tallaksen. For de fleste er dette ukjente navn, men i mine øyne er de krigshelter med historier som overgår de fleste Hollywood-filmer. De fortjener en plass i vår kollektive bevissthet, sier Sæther og fortsetter:

    – Men aller mest håper jeg denne boken kan få oss til å snakke om krigshistorien vi ikke skrev. Den som ble gjemt unna oss, men som forteller oss at krig aldri er sort-hvitt. Det er i gråsonene de mest fascinerende, og kanskje de viktigste, historiene ligger. 

    Lansering er 10. november. Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju. 

    Kontakter

    Bilder

    Foto: Jarli & Jordan
    Foto: Jarli & Jordan
    Last ned bilde
    Foto: Jarli & Jordan
    Foto: Jarli & Jordan
    Last ned bilde
    Foto: Jarli & Jordan
    Foto: Jarli & Jordan
    Last ned bilde
    «De likviderte» lanseres 10. november.
    «De likviderte» lanseres 10. november.
    Last ned bilde

    Lenker

    Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

    Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

    Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag

    En bok om bordtennis. Og om alt det andre.9.5.2025 11:53:46 CEST | Pressemelding

    Etter førti år uten racket står Øystein Lie igjen på den andre siden av bordet – denne gangen med dypere pust, artrose og et behov for å forstå hva som gikk tapt underveis. Bordtennisdagbøkene er en underfundig fortelling om å vende tilbake til noe man aldri helt forlot, om underskrudde baller og overstyrte liv. Gjennom turneringer, tap og sporadiske triumfer vikles et liv ut – fylt av minner, skam, kjærlighet og en far som blir stadig sykere. Med varm humor skriver Lie fram et portrett av en mann som forsøker å spille seg fri fra både fortid og forestillinger. Dette er en bok om bordtennis. Og om alt det andre. Øystein Lie bor på Frosta. Han debuterte med romanen Løp (2014), og har blant annet skrevet boka Skjerpings om Olaf Tufte (2021) og Tronds Hjem - en fortelling på innsiden av Nidaros Sosialdemokratisk Forum (2023). Bordtennisdagbøkene lanseres 9. mai. Ta kontakt for et anmeldereksemplar eller intervju.

    Birgitte Larsen bokdebuterer!8.5.2025 12:10:50 CEST | Pressemelding

    To kolleger får øynene opp for hverandre når de møtes som klimaaktivister. En kommunikasjonsrådgiver mister synet, men utvikler en sjette sans. En fortvilet mor på familieferie må reddes fra en eksistensiell tvil som overskygger alt. Som i en ny jord er en samling uforutsigbare noveller om mennesker som sliter med tilværelsen, men som er villige til å gi virkeligheten en siste sjanse. Novellene beveger seg mellom det dagligdagse og det mirakuløse, det håpløse og det poetiske, og handler om kjærlighet, ensomhet, himmellegemer og lengselen etter noe helt, helt annet. – Selve idéen til boka er en videreutvikling av en romanidé jeg jobbet med da jeg gikk på Skrivekunstakademiet, forteller Birgitte Larsen. – Jeg var gravid da, og syntes det var problematisk å skulle sette barn til en verden som føltes så slitt og utrygg, og jeg ville skrive om en gruppe gravide kvinner som evakuerte inn i fjellet for å føde barna sine i en grotte hvor de skulle skape en ny verden fra scratch. Idéen til Som

    I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

    Besøk vårt presserom
    World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye