Stortinget

President Asphjell ønsker velkommen til Nordisk råd

Del

Tirsdag 31. oktober ønsker Jorodd Asphjell (A, Sør-Trøndelag) velkommen til Nordisk råds 75 sesjon. Det skjer på Stortinget. – Dette gleder jeg meg skikkelig til, sier Asphjell, både å møte kolleger fra Norden og ikke minst å ønske Jens Stoltenberg velkommen til å tale fra Stortingets talerstol.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell
Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (A) fra Orkdal er president i Nordisk råd. Tirsdag 31. oktober åpner han årets sesjon fra Stortingets talerstol. Foto: Stortinget kan benyttes fritt mot kreditering

Nordisk råd er en sammenslutning av parlamentarikere, folkevalgte i nasjonalforsamlingene, i de fem nordiske landene, samt Grønland, Færøyene og Åland. Hvert år samles de til sesjon i hovedstaden til det landet som har presidentskapet i Nordisk råd dette året. I år har Norge presidentskapet. Asphjell er president, og nå skal den ivrige nordisten diskutere politikk med nordiske kolleger i tre hele dager.

- Det nordiske samarbeidet oppleves av denne grunn viktigere enn på lenge. De fem landene hører med blant verdens mest velfungerende demokratier. Vi samarbeider godt, selv om vi ikke bestandig er enig, sier Asphjell.

Stoltenberg gjestetaler

Spesielt ser han frem til å høre Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, innlede fra Stortingets talerstol.

- Det blir første gang siden Stoltenberg sluttet som representant i 2014, påpeker Asphjell.

Sikkerhetssituasjonen i Europa har medført at forsvars- og sikkerhetspolitikk er blitt en mye viktigere del av samarbeidet i Nordisk råd. Det blir understreket av at alle fem medlemsland snart også er medlemmer sammen i Nato.

Prisgalla i Operaen

Tirsdag kveld samles alle parlamentarikere og andre gjester til festforestilling i Den norske opera. Da blir Nordisk råds priser utdelt. Det er nominert kandidater i fem ulike kategorier, litteratur, barne- og ungdomslitteratur, film, miljø og musikk. Hele forestillingen sendes på NRK 1 tirsdag kveld.

Trygt, grønt og ungt

- Egentlig har vi holdt på helt siden fredag. Da samlet ungdommer fra hele Norden på Stortinget til Ungdommens Nordisk råd. Det er så viktig at de unge deltar i demokratiet og tar de sterke demokratiske tradisjonene i Norden videre. Derfor er tema for årets sesjon «Et trygt, grønt og ungt Norden, sier Jorodd Asphjell.

Faktaboks:

Her er oversikten over de norske og samiske nominerte:

Litteraturprisen: Ingeborg Arvola, Kniven i Kilden og Kathrine Nedrejord, Forbryter og straff. Anne-Grethe Leine Bientie og Bierna Leine Bientie, Jaermeme miljjen luvnie jeala.

Barne- og ungdomslitteratur: Gro Dahle og Svein Nyhus (ill.): Ikke! (bildebok), Ingrid Z Aanestad og Sunniva Sunde Krogseth (ill.): Berre mor.  Mary Aionieida Sombán og Sissel Horndal (ill.) Arvedávergeriikii

Film: Gunnar Vikene (manus) og Maria Ekerhovd (produsent): Krigsseileren

Musikk: Berit Opheim (folkesanger), Håvard Gimse (pianist)

Miljøprisen: Fæbrik (Norge)

Her er oversikten over samtlige nominerte

Kontakter

Om oss

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom