Dette høstes på jordene nå
Norskproduserte frukt og grønnsaker er ikke noe som bare hører sommerhalvåret til. Faktisk finnes det grønnsaker som høstes så sent som i november. Lagringsgrønnsakene er nå på full fart inn til lagring, og det kan nordmenn nyte godt av utover den kalde lange vinteren og så langt lageret rekker.

Melder om utfordrende høsting
Bønder og produsenter gjør sitt ytterste for å høste avlingene slik at vi som forbruker skal kunne spise ferske lagringsgrønnsaker av beste kvalitet langt utover vinteren. I år er det mange våte jorder rundt om i Norge. Flere steder har det blitt høstet for hånd fordi våte jorder har gjort det vanskelig å kjøre tunge maskiner ut på jordene.
— Det er nå bare grønnsaker igjen ute i Rogaland hvor det er gode høsteforhold og det høstes for fullt av rosenkål, purre, stangselleri, knollselleri, salater og blomkål. På Østlandet er alle poteter og grønnsaker i hus, bortsett fra rosenkål og purre som tåler både snø og noen kuldegrader. For Trøndelag sin del står det igjen både hodekål og poteter, men det er grunn til å tro at disse er tapt grunnet temperaturer langt ned på minussiden, forteller Sigurd Sylling fra Grøntprodusentene.
Harde prioriteringer i handlekurven
— Vi er fortsatt midt i en dyrtid og mange må gjøre harde prioriteringer i handlekurven. Norske lagringsgrønnsaker er robuste og har ofte lang holdbarhet om de oppbevares riktig. Det er lett å glemme hva man har i kjøleskapet, og i denne dyrtiden har vi ikke råd til matsvinn. De gode norske lagringsgrønnsakene er derfor perfekte å ha som basisvarer i kjøleskapet, sier Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG)
Moderne lagringsteknologi og økt norskandel
— De som har levd noen år husker kanskje at kjellere ble brukt til lagring av grønnsaker- spesielt potet. De siste 50 årene har lagerbygninger med egne systemer for luftsirkulasjon erstattet kjellere. Det tas stadig i bruk ny teknologi som vil kunne legge til rette for enda lenger vekstsesong. Moderne veksthusteknologi gjør det også mulig å produsere friske grønnsaker som tomat, salat og agurk året rundt, forteller ernæringsrådgiveren.
Nye sorter, bedre lagringsteknologi og produktutvikling gjør at landets grad av selvforsyning på grønnsaker øker. Det gjelder spesielt for potet, gulrot, løk og agurk. Grønnsaker som gulrot, løk og kål er grønnsaker med gode lagringsegenskaper og som kan oppbevares i mange måneder ved riktig lagring.
— Tenk så heldig vi er som får spise ferske norske grønnsaker om vinteren, sier Sagen. Hun mener det er viktig for forbrukere å vite om arbeidet som ligger bak varene som vi finner i butikken, og at flere får øynene opp for de gode lagringsgrønnsakene våre.
Norskandel på utvalgte grøntprodukter (1)
- Slangeagurk: 79 %
- Gulrot: 95,2 %
- Potet: 77,8
- Løk: 70 %
- Kål: 89,60 %
- Kålrot: nesten 100 %
- Kinakål: 43,2 %
- Knollselleri: 50-70 %
- Purre: 50 %
- Rosenkål: 81,5 %
- Selleri: 73,1 %
Frukt og grønt statistikken 2022
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom