NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Strømprisen øker. Dette er ekspertens sparetips

Del

Når temperaturen begynner å falle, blir både strømforbruket og strømprisene høyere.

Kristine Klementsen, nestleder i NTOs ekspertutvalg for kraftforsyning.
Kristine Klementsen, nestleder i NTOs ekspertutvalg for kraftforsyning. Bjarne Krogstad, NITO

Fjorårets ekstreme strømpriser ble en hodepine for mange. Kristine Klementsen, nestleder i NTOs ekspertutvalg for kraftforsyning deler sine beste tips for å spare strøm hjemme og holde strømregningen nede.

Sparetips som ikke koster skjorta

Mens større investeringer som vindusutskiftning og etterisolering vil bidra til å redusere strømforbruket, er det også en rekke rimeligere og enklere tiltak som kan hjelpe deg med å senke energikostnadene.

- Det kan være mye å spare på små endringer i brukervaner, og tilpasning av forbruk etter svingningene i strømpris, sier Klementsen.

I en gjennomsnittsbolig i Norge går 55 prosent av energiforbruket til romoppvarming, og 20 prosent til oppvarming av varmtvann, så de tiltakene med mest påvirkning går på å redusere eller effektivisere oppvarmingen.

Her er noen av hennes beste tips:

Installer varmepumpe

En varmepumpe leverer rundt fire ganger mer energi i varme enn hva den bruker i strøm. Det vil koste litt å installere ny varmepumpe, men det finnes relativt rimelige modeller og det er et tiltak som vil gi en varig og merkbar endring på strømregningen. Varmepumper kan brukes til både romoppvarming og til oppvarming av varmtvann (den siste typen utløser Enovastøtte). 

Spar på varmtvannet

Bytt til sparedusj og monter sparedyser på vannkranene for å redusere varmtvannsforbruket. Reduser bruken av badekar når det er høye strømpriser, og ta kortere dusjer.

Reduser trekk

Bruk tetningslister for å isolere rundt dører og vinduer for å redusere trekk. Dette er en enkel og rimelig oppgave.

Vær bevisst på energiforbruk til romoppvarming

Tillat lavere temperatur i rom som brukes lite, unngå å ha vinduer åpen over lenger tid, spesielt samtidig som varmekilder er påslått og vurder generelt lavere innetemperatur.

Følg med på strømprisen

Det finnes mange apper som gir oversikt over strømprisene. Dette kan hjelpe med å tilpasse energikrevende aktiviteter til tider med lav strømpris. Det finnes smarte komponenter som kan styre elbillader og varmtvannsbereder for deg.

Automatikken kan koste litt, men med de store svingningene vi ser i strømpriser, kan slik automatisk styring gi store besparelser (dette kan også utløse Enovastøtte).

Sjekk strømavtalen

Bruk Forbrukerrådets nettjeneste strømpris.no for å finne de beste tilbudene, men vær kritisk og unngå lokketilbud.

Det finnes støtteprogram gjennom Enova. for mer omfattende tiltak. For eksempel etterisolering, installasjon av balansert ventilasjon og installasjon av solceller, men flere mindre og rimeligere tiltak kan også utløse støtte.

Klementsen avslutter med oppfordringen om å være bevisst på å holde gode energivaner og eventuelt gjennomføre energitiltak som passer for egen bolig og forbruk.

Kontakter

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye