Tre gode grunner til å spise ost
Siste fredag i oktober feires ostens dag, og i år feires dagen samtidig som oste-VM arrangeres i Trondheim. Norge har tidligere hevdet seg i konkurransen med to norske oster som verdensmestere. At ost smaker godt er nærmest udiskutabelt, her får du derfor tre andre grunner til å spise ost med god samvittighet.

1. Hver brødskive med ost er næringsrik
Ost kommer i mange ulike varianter. Felles for dem alle er at de inneholder flere viktige næringsstoffer. Spesielt er ost en god kilde til kalsium, og spiser du to brødskiver med gulost (40 gram) dekkes hele 40 % av det anbefalte inntaket av kalsium for voksne. Gulost såvel som hvitmugg-, blåmugg- og kittmodnet ost er alle naturlig laktosefrie, og derfor kan laktoseintolerante spise de fleste oster! I tillegg inneholder all ost fett i ulik mengde, både mettet og umettet, proteiner av høy kvalitet og mikronæringsstoffer som fosfor, sink, B-vitaminer og magnesium.
2. Ost kan beskytte tennene
Det ser ut til at næringsstoffer i ost kan bidra til å balansere syren fra mat og drikke med lav pH. I en tid der vi stadig drikker mer lettbrus og andre sure drikker vil det derfor være smart å avslutte måltidet med litt ost fordi proteiner og fett fra disse matvarene kan legge seg som en beskyttende hinne på tennene.
3. Kan ost ha noen X-faktorer?
Fete meieriprodukter er sammen med kjøtt og kjøttprodukter de største kildene til inntaket av mettet fett i befolkningen. Ny og spennende forskning viser imidlertid at ulike meieriprodukter kan ha ulik virkning på kolesterolet, til tross for det samme fettinnholdet. Flere forskere har konkludert med at ost ikke øker kolesterolet på samme måte som for eksempel smør. Det ser faktisk ut som om at ost kan virke beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Siden ost vanligvis inneholder mye mettet fett, må det være noe annet i osten som motvirker denne effekten. Hvilke andre faktorer i ost som eventuelt gir denne beskyttende virkningen vet vi ikke nok om enda, og her trengs det mer forskning.
Fakta og kilder
Forskning viser at ost kan være bra for skjelettet, tennene og at det ikke gir økt kolesterol.
Gulost gir deg rikelig med kalsium, mens brunost gir deg jod.
Thorning et al. Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1033-1045.
Feeney et al. Dairy matrix effects: response to consumption of dairy fat differs when eaten within the cheese matrix—a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2018; 108:1–8.
van der Pols et al. Childhood dairy and calcium intake and cardiovascular mortality in adulthood: 65-year follow-up of the Boyd Orr cohort. Heart 2009 95: 1600-1606.
Appel LJ et al. (1997) A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N Eng J Med; 336(16): 1117-1124.
Tholstrup T et al. (2004) Does fat in milk, butter and cheese affect blood lipids and cholesterol differently? J Am Coll Nutr: 23;169-176.
Nestel PJ et al. (2005) Dairy fat in cheese rises LDL cholesterol less than that in butter in mildly hypercholesterolaemic subjects. Eur J Clin Nutr: 50; 1059-1063.
Walter et al. (2008) Cheese in nutrition and health. Dairy Sci Technol; 88(4-5): 389-405.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Halvparten av alle nordmenn spiser fortsatt matpakke23.11.2023 09:49:03 CET | Pressemelding
Den tradisjonelle norske matpakken står fortsatt sterkt blant oss nordmenn. Omtrent halvparten har jevnlig med seg matpakke, og favorittpålegget er gulost.
Salget av norske meieriprodukter øker6.11.2023 07:06:15 CET | Pressemelding
Ferske tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser en positiv utvikling i salget av meieriprodukter 3. kvartal 2023, sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. Størst økning har yoghurt og ost.
Havregrøt mest populær: 900.000 nordmenn spiser den ukentlig20.10.2023 08:00:00 CEST | Pressemelding
Havregrøt har sakte, men sikkert, inntatt sin posisjon som en av Norges mest trendy frokostretter. En ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at hele 22 prosent av befolkningen spiser havregrøt minst en gang i uken, noe som bekrefter havregrøtens popularitet.
Fra nesten kastet til neste middag - 5 tips til mindre matsvinn27.9.2023 11:27:27 CEST | Pressemelding
Et velkjent scenario for mange: Du åpner kjøleskapet og ser maten du nesten hadde glemt. Men i stedet for å kaste den, kan den bli morgendagens middag. Penger spart, og mindre matsvinn er veien til en fyldigere lommebok. Fredag 29. september markeres den internasjonale matsvinndagen. Opplysningskontorene i landbruket* gir deg fem tips til mindre matsvinn.
Meieriprodukter til eldre på sykehjem kan forhindre beinbrudd14.9.2023 06:30:00 CEST | Pressemelding
Tirsdag 19. september kan du høre den anerkjente australske forskeren Sandra Iuliano snakke om hvordan økt inntak av meieriprodukter påvirker fall og beinbrudd blant eldre på sykehjem.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom