Stortinget

Nordisk toppmøte på Stortinget

Del

Politikere fra hele Norden samles til Nordisk råds sesjon på Stortinget mandag 30. oktober til torsdag 2. november. Den sikkerhetspolitiske situasjonen står høyt på dagsordenen for toppmøtet. Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er gjestetaler.

Stortingspresidenten og presidenten for Nordisk råd i 2023 - bildet kan benyttes fritt mot kreditering
Stortingspresident Masud Gharahkhani (A) (t.h.) og president i Nordisk råd, Jorodd Asphjell (A) ønsker veldkommen til hovedsesjonen i Nordisk råd for 2023 i Stortingets lokaler. Foto: Peter Mydske/Stortinget

− I Norden deler vi verdier som er viktigere enn noen gang.  Det er betydningsfullt at folkevalgte i Norden kommer sammen, og jeg ser frem til at Stortinget nå skal huse Nordisk råds sesjon, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.  

Tirsdag 31.oktober vil stortingspresidenten holde åpningstale i stortingssalen. Han skal også møte de øvrige nordiske parlamentspresidentene i forbindelse med sesjonen. 

 − Vi deler alle bekymringen over at menneskerettigheter, demokrati og internasjonalt samarbeid er under økende press. De nordiske landene har en krig i eget nabolag, derfor er sikkerhetspolitikk et sentralt tema under sesjonen, sier Gharahkhani.   

Stoltenberg er gjestetaler 


Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er invitert til sesjonen som gjestetaler. I forbindelse med besøket vil stortingspresidenten ta imot Stoltenberg til et møte på sitt kontor.  

− Jeg ser frem til å ta imot Stoltenberg. Det er flott at han kommer til Stortinget, et hus han kjenner godt, sier han. 

Et trygt, grønt og ungt Norden

 
Nordisk råds president, Jorodd Asphjell, ser frem til at Stortinget skal være vertskap for en lang rekke nordiske parlamentarikere, ministre og Natos generalsekretær. 

− Felles verdier og samhørighet er kjernen i det nordiske samarbeidet. Vi er ikke alltid enige, men den nordiske samhørigheten gir oss et unikt utgangspunkt for politisk samarbeid, sier Nordisk råds president, Jorodd Asphjell (A). 

Asphjell leder årets sesjon under tittelen: Et trygt, grønt og ungt Norden. På agendaen står viktige spørsmål som: Hvordan bidra til et tryggere Norden? Hvordan sette fart på den grønne omstillingen? Hvordan sikre gode vilkår for generasjonen som vokser opp i en urolig tid? 

Lar unge stemmer komme til i en utstilling på Eidsvolls plass

− Vi er opptatt av å øke de unges deltakelse i demokratiet og har derfor invitert ungdoms- og videregående skoler i hele Norden til å dele det de har på hjertet om demokrati, ytringsfrihet og netthets, sier Asphjell.  

Konkurransen har resultert i utstillingen «Unge stemmer i Norden», som skal vises på Eidsvolls plass. 

Kronprinsen og kronprinsessen deler ut miljøprisen 


Utdelingen av Nordisk råds priser for miljø, musikk, film, litteratur og barne- og ungdomslitteratur finner sted i Den norske opera og ballett tirsdag kveld. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit vil dele ut prisen som belønner ekstraordinære og nytenkende  tiltak for miljøet. Andre prisutdelere vil være skuespiller Maria Bonnevie, forfatter Maja Lunde, musiker Kajsa Balto og kulturminister Lubna Jaffery. 

Kveldens program ledes av skuespiller Kåre Conradi og musiker Ingrid Bjørnov og vil vises på NRK1. På scenen vil blant andre Jonas Benyoub og Nasjonalballetten UNG opptre.  

Nordisk råds priser regnes blant de mest prestisjefylte prisene i Norden og høster stor internasjonal anerkjennelse.  

Fakta om Nordisk råd 


Nordisk råd er en viktig arena for det nordiske samarbeidet. Norge har presidentskapet i Nordisk råd i år, og Stortinget er vert for årets sesjon. Her møtes Nordisk råds 87 parlamentarikere, de nordiske statsministrene og utenriksministrene og en rekke andre ministre fra hele Norden. Den årlige sesjonen rullerer mellom de nordiske landene, og arrangeres alltid i det landet som har presidentskapet. Sist sesjonen fant sted på Stortinget var i 2018. 

Informasjon til pressen 

Fotomuligheter og pressemøter: 

Akkrediterte journalister får anledning til å dekke plenumsmøter og øvrig program under sesjonen. Noen høydepunkter: 

Mandag 30. oktober  

kl. 12.00 
Nordisk råds president og visepresident, Jorodd Asphjell og Helge Orten åpner utstillingen: Unge stemmer i Norden, på Eidsvolls plass. Åpent for spørsmål fra journalister. 

Tirsdag 31. oktober 

Kl. 13:37 
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, ankommer Løvebakken. Fotomulighet. Se også  
Priv. til red. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til Stortinget 31. oktober 

Kl. 14:00 
Sesjonen åpnes i stortingssalen.  

Kl. 14:15 
Natos generalsekretær taler i stortingssalen. 

Kl. 15:20
Natos generalsekretær møter pressen i Vandrehallen. 

kl. 18:30 
Utdeling av Nordisk råds priser i Den norske opera og ballett. (Krever egen akkreditering.) 

Onsdag 1. november

kl. 15:10-15:30 
De nordiske utenriksministrene holder pressekonferanse i Vandrehallen. 

Akkreditering for journalister 
Journalister og fotografer som vil overvære Nordisk råds sesjon og/eller prisutdeling, må søke om akkreditering  senest 27. oktober kl. 14.00 (norsk tid). Gyldig pressekort er et krav. 

Stortingets bilder fra Nordisk råds sesjon 
https://flic.kr/s/aHBqjAZ87B  

Mer informasjon 
Nordisk råds sesjon 2023 (norden.org) 

Kontakter

Bilder

President for Nordisk råd 2023
Jorodd Asphjell er president i Nordisk råd i 2023. Han ønsker velkommen til sesjon i Stortingets bygninger 30. oktober 2. november.
Last ned bilde
Stortingspresident Masud Gharahkhani (A)
Stortingspresident Masud Gharahkhani (A) ønsker politikerkolleger fra hele Norden velkommen til Stortinget i månedsskiftet oktober-november.
Last ned bilde

Om oss

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg pressemeldinger fra Stortinget

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye