Kasakhstan markerer Republikkens dag

Del

Republikkens dag er Kasakhstans nasjonaldag og markeres 25. oktober.

Bilde: VisitAlmaty
Bilde: VisitAlmaty

På denne dagen ble landets suverenitetserklæring vedtatt i 1990. Dokumentet skisserte Kasakhstans politiske og juridiske grunnlag som en uavhengig stat.

"Dette er dagen for gjenfødelsen av vår stat som er flere hundre år gammel og har sin opprinnelse fra perioden med de tyrkiske khaganatene, Den gylne horde og Det kasakhiske khanatet. På denne dagen ble frihetsideen som Alashmedlemmene kjempet for, vekket til liv [Alash var de kasakhiske intellektuelles parti på begynnelsen av 1900-tallet]. Det er ikke tilfeldig at det sies at uten suverenitet er det ikke noe land. For 33 år siden seiret historisk rettferdighet med vedtakelsen av suverenitetserklæringen. Dette viktige dokumentet banet vei for Kasakhstans uavhengighet. Det skjebnesvangre dokumentet gjenspeilet folkets ambisjoner og forventninger og ble vedtatt takket være visdommen og klokskapen til landets patrioter. Deres mot og besluttsomhet som kom til syne på et kritisk tidspunkt, kan betraktes som ekte heltedåd," understreket president Kassym-Jomart Tokayev på kvelden før nasjonaldagen.

Presidenten uttalte at Kasakhstan vil fortsette å følge prinsippene "fred i landet – fred rundt landet" og "enhet i mangfoldet". Ifølge ham er det nødvendig å fortsette landets progressive utvikling og vise verden en stor, forent og fremtidsorientert kasakhisk nasjon i møte med de nye enestående utfordringene.

Landet moderniserer sitt politiske system i henhold til prinsippet "sterk president – høyt ansett parlament – ansvarlig regjering". Det utføres et omfattende arbeid for å styrke rettssikkerheten, rettferdigheten og menneskerettighetene i landet. I dag er Kasakhstan den største økonomien i Sentral-Asia, en viktig eksportør av energiressurser og kritiske råvarer på verdensmarkedet, og et sentralt transittknutepunkt mellom Europa og Asia.

I anledning nasjonaldagen arrangerte Kasakhstans ambassade i Norge en mottakelse i Oslo.

Kasakhstans ambassadør Adil Tursunov bemerket i sin tale at Republikkens dag er av spesiell betydning for æraen med suveren utvikling av vår stat. I denne sammenheng informerte han publikum om det uavhengige Kasakhstans viktigste prestasjoner på det politiske, økonomiske, kulturelle og humanitære feltet.

I talen ble det lagt spesiell vekt på vårt samfunns brede støtte for demokratiske og sosiale reformene som gjennomføres på initiativ fra president Kassym-Jomart Tokayev. Ambassadøren fortalte også i detalj om tilstanden og utsiktene til de flersidige forholdene mellom Kasakhstan og Norge.

Under mottakelsen fremførte den kasakhisk-norske musikeren Almas Karakystyk en rekke kasakhiske musikkverk.

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom