FN-sambandet

Denne uka i FN: FN-dagen landet rundt

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Elevene på Ruseløkka skole i Oslo trener til årets sending på FN-dagen. Sendingen lages i samarbeid med TV2 Skole/Elevkanalen og går ut til alle landets skoler. I år rettes søkelyset mot menneskerettigheter. Foto: Magent fotobyrå/Knut Neerland.
Elevene på Ruseløkka skole i Oslo trener til årets sending på FN-dagen. Sendingen lages i samarbeid med TV2 Skole/Elevkanalen og går ut til alle landets skoler. I år rettes søkelyset mot menneskerettigheter. Foto: Magent fotobyrå/Knut Neerland.

FN-dagen landet rundt

På tirsdag, den 24. oktober, er det FN-dagen! Denne dagen feires landet rundt, og her finner du en oversikt over arrangementene som foregår nær deg. Les saken på fn.no.

Fred og sikkerhet

null
Det siste oppsvinget i volden mellom Israel og Hamas, som startet 7. oktober, ble raskt én av hovedutfordringene til Sikkerhetsrådet, som ifølge FN-pakten har i oppgave å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet. Frem til nå har Rådet avvist flere resolusjonsutkast som blant annet tar sikte på å etablere en våpenhvile og en humanitær korridor for palestinere i nød. Foto: OCHA/Samar Abu Elouf.

Uka fremover i Sikkerhetsrådet:

I oktober har Brasil presidentskapet i Sikkerhetsrådet. Månedens arbeidsprogram finner du her.

Mandag: På mandag forventes Sikkerhetsrådet å holde en åpen orientering, etterfulgt av lukkede konsultasjoner, om Haiti. Spesialrepresentant og leder av FNs integrerte kontor i Haiti (BINUH), María Isabel Salvador, UNICEFs administrerende direktør, Catherine Russell, og administrerende direktør av FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), Ghada Fathi Waly, forventes å orientere Rådet. Også på mandag vil Rådet samles for sin andre ordinære orientering i år om situasjonen i Kosovo. Spesialrepresentant og leder av FNs midlertidige administrasjonsoppdrag i landet (UNMIK), Caroline Ziadeh, er den forventede brieferen.

Tirsdag: Rådet vil holde en åpen debatt om «Situasjonen i Midtøsten og Palestina». Brasils utenriksminister, Mauro Vieira, vil lede møtet. Spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, nordmannen Tor Wennesland, skal etter planen orientere Rådet.

Onsdag: Sikkerhetsrådet vil sin årlige åpne debatt om kvinner, fred og sikkerhet, som også ledes av Brasils utenriksminister. FNs generalsekretær vil holde åpningsinnlegget, og de forventede brieferne inkluderer UN Womens administrerende direktør, Sima Sami Bahous, presidenten av Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Mirjana Spoljaric Egger, og Glivânia Maria de Oliveira, generaldirektøren for Rio Branco-instituttet og Brasils representant i forhandlingene mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen Ejército de Liberación Nacional (ELN). En sivilsamfunnsrepresentant forventes også å orientere.

Torsdag: Rådet skal, etter planen, holde en åpen orientering, og lukkede konsultasjoner, om Den sentralafrikanske republikk. FNs generalsekretærs spesialrepresentant og leder av FNs flerdimensjonale integrerte stabiliseringsoppdrag i landet (MINUSCA), Valentine Rugwabiza, forventes å orientere Rådet. Et møte med troppebidragende land til FNs midlertidige sikkerhetsstyrke for Abyei (UNISFA) er også planlagt på torsdag.

Fredag: Sikkerhetsrådet skal etter planen holde sitt årlige private møte med presidenten for Den internasjonale domstolen (ICJ), Joan E. Donoghue. Også på fredag vil Rådet samles, som foreslått av Russland, i et møte under agendapunktet «Trusler mot internasjonal fred og sikkerhet». Der vil de diskutere leveringen av vestlige våpen til Ukraina, spesielt missilsystemet ATACMS. En leder fra FNs kontor for nedrustningssaker (UNODA) forventes å orientere. Flere briefere er også sannsynlig.

Ellers denne uke er det trolig at Rådet vil fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon – foreslått av USA – om opptrappingen av volden i Israel og Gaza. Medlemmene forventes også å fortsette å forhandle om et utkast til en resolusjon om Armenia-Aserbajdsjan, som foreslått av Frankrike. Rådet vil trolig også fortsette diskusjonene om et russisk foreslått utkast til en presidenterklæring om angrepet på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen 26. september 2022. Rådet vil sannsynligvis fortsette å følge nøye med på utviklingen i Myanmar, og de kan samles til et møte for å diskutere den siste utviklingen, som artilleriangrepet på en flyktningleir nær grensen mellom Kina og Myanmar 10. oktober.

Ellers er det viktig å få med seg at kontoret til presidenten for Generalforsamlingen (UNGA) mottok to brev fredag 20. oktober fra medlemsland som ba om en gjenopptakelse av den tiende nødsesjonen om «Ulovlige israelske handlinger i det okkuperte Øst-Jerusalem og resten av det okkuperte palestinske territoriet». Denne sesjonen er ennå ikke planlagt.

Uenighet om Gaza i FNs sikkerhetsråd: Hva skjer nå?

Verdens eneste organ med ansvar for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet klarer ikke å bli enige om en løsning om den betente og blodige Israel-Palestina-konflikten. Hva skjer nå? FN-sambandet forklarer. Les saken på fn.no.

Sikkerhetsrådet avviser russisk Gazaresolusjon. Les saken på fn.no.

Norge øker støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger

Tidligere i oktober oppfordret FN-sambandet til å øke støtten til sivile i Israel og Palestina. Nå øker Norge støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). — Situasjonen i Gaza er i ferd med å utvikle seg til en humanitær katastrofe. UNRWA gjør viktig og livreddende arbeid i Gaza. Nå øker vi støtten med 60 millioner kroner, sa utenriksminister Espen Barth Eide. Les saken på regjeringens sider.

Utenriksministeren på Gaza-toppmøte i Kairo: —Det haster for folk i Gaza. Les saken på regjeringens sider.

Internasjonal humanitærrett i konflikten mellom Israel og Hamas. Les saken på regjeringens sider.

FNs nødhjelpsjef: Den andre hjelpekonvoien «nok et glimt av håp» for millioner i Gaza. Les saken på UN News.

Mali: Regjeringen oppfordret til å støtte en sikker tilbaketrekking av FN-oppdraget MINUSMA. Les saken på UN News.

UNGA78: — Biologiske og kjemiske stridsmidler «moralsk frastøtende», understreker FN-komité. Les saken på FNs sider.

Colombia: Utenriksministerens uttalelse om fredsprosessen. Les saken på regjeringens sider.

Menneskerettigheter

null
2024 blir et viktig år for seksuelle og reproduktive rettigheter internasjonalt, siden året markerer 30-årsjubileet for Den internasjonale konferansen for befolkning og utvikling holdt i Kairo i 1994. Foto: OCHA.

Kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter: En «uferdig agenda»

FNs menneskerettighetssjef oppfordrer til fremskritt på den «uferdige agendaen» for kvinners seksuelle og reproduktive helserettigheter, nå som man markerer 30-årsjubileet for Den internasjonale konferansen om befolkning og utvikling. Les saken på UN News.

Ukraina: Undersøkelseskommisjon finner ytterligere bevis på krigsforbrytelser. Les saken på UN News.

Peru: FNs menneskerettighetskontor krever meningsfulle reformer for å garantere retten til fredelig forsamling og inkluderende dialog. Les saken på OHCHRs sider.

Sri Lanka: Antiterrorlov følger ikke FN-anbefalingene, status quo er fundamentalt uendret. Les saken på OHCHRs sider.

FNs rettighetssjef: Globalt menneskehandelsomfang krever koordinerte og fleksible strategier. Les saken på OHCHRs sider.

Arbeidsliv

null
Utdanningsforbundet – én av FN-sambandets viktigste medlemsorganisasjoner – har sendt en klage til ILO om bruk av tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. — Vi kan ikke akseptere at norske myndigheter svekker streikeretten, understreker Steffen Handal. Foto: Paul S. Amundsen/Utdanningsforbundet.

Lærerstreiken: Utdanningsforbundet klager til ILO om tvungen lønnsnemndbruk

De mener at grepene for å stanse streiken i fjor truer lærernes streikerett. Nå går de til ILO. — Vi kan ikke akseptere at norske myndigheter svekker denne retten, sier forbundet. Les saken på fn.no.

Regjeringen vil slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet. Les saken på regjeringens sider.

Matsikkerhet

null
Minst 1 400 mennesker ble drept og mer enn 1800 skadet i Afghanistan etter den første dagen med jordskjelv 7. oktober, ifølge offisielle tall – de fleste av dem kvinner og barn. 25 000 bygninger er ødelagt. De overlevende sover for tiden i telt ved siden av ruinene av hjemmene sine, desperate og redde for ytterligere jordskjelv og etterskjelv. Foto: UN Photo/UNAMA/Sampa Kangwa-Wilkie.

Afghanistan-jordskjelv: WFP trenger 19 millioner dollar for å støtte de mange sultne og hjemløse

Etter en rekke massive jordskjelv i Afghanistan – som etterlot titusenvis av mennesker i desperat nød i Herat-provinsen – ber Verdens matvareprogram (WFP) om 19 millioner dollar for å sikre nødmathjelp til 100 000 kvinner, menn og barn. Les saken på WFPs sider.

Helse

null
Muluka-Anne Miti-Drummond, FNs spesialrapportør for albinismespørsmål, sa at i Afrika alene har personer med albinisme opptil 1 000 ganger større sannsynlighet for å utvikle hudkreft, og mange dør i en alder av 40 år. Foto: OCHA.

FN-ekspert: Klimaendringer setter mennesker med albinisme i alvorlig fare

Klimaendringer har en farlig innvirkning på mennesker med albinisme over hele verden, og bidrar til høye forekomster av hudkreftdødsfall i enkelte regioner. Les saken på OHCHRs sider.

WHO: Kunstig intelligens-bruk i helsevesenet lovende, men regulering er nødvendig

FN-organisasjonen oppfordrer til bedre regelverk for bruk og mulig misbruk av kunstig intelligens (KI) i helsesektoren. Les saken på UN News.

Klima og miljø

null
I 2022 ble «hotspots» med betydelig høyere støvkonsentrasjoner sett i Sentral- og Sør-Amerika, det meste av Sentral-Afrika, Spania, Rødehavet, Den arabiske halvøy, Arabiahavet, Det iranske platået, Bengalbukta, Sør-Asia, Tarim Basseng i Nordvest-Kina og det tropiske Atlanterhavet mellom Vest-Afrika og Karibia. Foto: WMO/Abenezer Israel.

WMO: 2 000 millioner tonn støv kommer inn i atmosfæren hvert år

Den ferskeste årsrapporten om forekomsten og farene ved sand- og støvstormer, samt deres innvirkning på samfunnet ser også på hvordan klimaendringer muligens kan øke sand- og støvstormer. Les saken på WMOs sider.

Utdanning

null
På FN-dagen i fjor laget avistegner, illustratør og barnebokforfatter Egil Nyhus en rekke illustrasjoner om hvordan verden ville sett ut med og uten FN. Illustrasjon: Egil Nyhus.

Hvordan snakke med barn om krig?

Mange barn er redde eller bekymret for det som skjer i verden akkurat nå. Slik snakker du med barn om konflikten i Midtøsten. Les saken på UNICEF Norges sider.

UNICEF: Island, Norge og Sverige er i «barnehagetoppen». Les saken på UNRICs sider.

Utvikling

null
H.K.H. Kronprinsesse Victoria av Sverige er UNDPs nye ambassadør for bærekraftsmålene. Foto: Linda Broström.

UNDP: Kronprinsesse Victoria er den nye FN-ambassadøren for bærekraftsmålene

På den internasjonale dagen for utryddelse av fattigdom utnevnte FNs utviklingsprogram (UNDP) Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Victoria av Sverige til sin nye ambassadør for FNs bærekraftsmål. Les saken på UNDPs sider.

Merk deg! Kommende arrangementer

null
På tirsdag markeres FN-dagen med en livesending arrangert i samarbeid med TV2 Skole/Elevkanalen. Denne vil fokusere på menneskerettigheter rundt om i verden. Plakat: FN-sambandet.

9.–27. oktober: Den 86. sesjonen av FNs kvinnekomité (CEDAW). Les mer her.

21.–28. oktober: Internasjonal uke i Bergen. Les mer her.

23.–27. oktober: Det 35. møtet mellom partene i Montreal-protokollen. Les mer her.

23.–27. oktober: Den 51. sesjonen av komiteen for verdens matsikkerhet (CFS 51). Les mer her.

Arrangementer på FN-dagen (tirsdag 24. oktober):

  • FN-dagen livesending, arrangert av FN-sambandet og TV2 Skole/Elevkanalen. Les mer og se den direkte her.
  • Frokostseminar og workshop med LNU. Les mer og meld deg på her.
  • Panelsamtale om menneskerettigheter med FNs høykommissær for menneskerettigheter, arrangert av Universitetet i Oslo. Les mer og meld deg på her.
  • FN-dagen bokbad, konsert og samtale om FNs rolle i samfunnssamtalen på ARKIVET i Kristiansand. Les mer her.

24.–25. oktober: Den andre sesjonen av Det arabiske miljøforumet (AFEN 2023). Les mer her.

24.–25. oktober: UPUs verdenslederforum. Les mer her.

25. oktober: Globalt toppmøte for investeringer i kvinner, arrangert av FNs kvinnefond for fred og humanitært arbeid (WPHF). Les mer her.

26. oktober: Frokostseminar og diskusjon om Verdensbankens rapport «World Development Report 2023 Refugees, Migrant and Societies», arrangert av Verdensbanken, UD og Norad. Les mer her.

Fra FN-kalenderen:

Nøkkelord

Kontakter

Om oss

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg pressemeldinger fra FN-sambandet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye